Unngå at dyra får rakettpanikk

Fyrverkeri kan gi kjæledyra total panikk. Les rådene som hjelper dem gjennom nyttårsaften.

Hund

Nyttårsfeiringen kan være traumatisk for de firbeinte. Men det finnes hjelpemidler.

Foto: Colourbox

Hunder, katter, burfugler og hester. Alle dyr kan bli vettskremte når nyttårsrakettene smeller. Og de glemmer det aldri.

– Det aller viktigste er at dyret ditt ikke er alene når korkene og rakettene smeller. Og du bør ikke ta dem med utendørs for å se på moroa, sier veterinær Stein Dahl til NRK.no.

Hans råd er å ikke gjøre noe stort nummer av smellingen når du er sammen med for eksempel en hund nyttårsaften.

– Hvis du signaliserer at du synes synd på hunden når den blir redd, kan det forsterke frykten. Det beste er å late som ingenting, og finne på noe annet. Gi godbiter og aktiviser hunden med lek slik du pleier å gjøre. Musikk eller radio i bakgrunnen kan også dempe inntrykket av smellene, sier Dahl, som er dyrlege ved Hønefoss Dyrehospital.

LES OGSÅ:

Naturlig instinkt

– Angst og fobi for smell og skrik er et naturlig instinkt hos dyra. Akkurat som det er naturlig for mennesket å frykte tordenskrall, sier Dahl.

Han forteller at noen dyr blir så redde at de tisser eller gjør fra seg ukontrollert innendørs. Mens andre ser ut til å takle støyen bedre.

– De individuelle forskjellene er store, men det er likevel veldig uforutsigbart hvordan spesielt katter men også hunder reagerer, sier Dahl.

Ofte ser det ut til at unge dyr reagerer mindre enn eldre på smellet fra raketter og champagnekorker.

– Mange hundeeiere har lagt merke til at valpen ser ut til å greie seg fint, mens den samme hunden blir helt hysterisk et par år senere. Så vær klar over at hunder husker godt. De glemmer aldri et nyttårssmell, sier dyrlegen.

– Lås utgangsdøra!

Vettskremte kjæledyr som stikker hjemmefra er en gjenganger på nyttårsaften. Dahl minner om at det er viktig å holde utgangsdøra lukket og låst.

– Men du skal ikke hindre katten eller hunden i å gjemme seg. Vil den ligge bak sofaen, skal den få lov til det. Du bør ikke stenge dyret inne på et rom, men la det velge gjemmestedet selv, sier Stein Dahl.

Hans beste råd for fugleeiere er å skape trygghet ved å sette på radioen og holde seg i nærheten.

Forebygging er med andre ord regel nummer én når du skal skjerme kjæledyr fra nyttårssjokket. Men noen ganger må det sterkere lut til. Da er stikkordene klesdrakter, medisiner, CD-plater og duftstoffer.

Angstmedisin

Veterinær Stein Dahl

Medisiner bør være siste utvei for hunder som får panikk av høye lyder, mener veterinær Stein Dahl. Selv tar han gjerne turen til fjells på nyttårsaften.

Foto: Audun Haugen

Veterinæren forteller at det har skjedd en liten revolusjon på medisinfronten de siste årene.

– Tidligere var muskelavslappende og sløvende medisin tilbudet til ekstra engstelige hunder og katter. Men nå vet vi at slik medisin forsterker sanseinntrykkene. Skrekkopplevelsen blir enda verre, samtidig som dyret får problemer med å røre på seg på grunn av den muskelavslappende effekten. Derfor fraråder vi nå denne medisinen.

– Hvis man bruke medikamenter, skal det være av den angstdempende typen som lindrer noe av skrekkopplevelsen og demper korttidsminnet. Slik medisin må foreskrives av dyrlege, fordi effekten varierer mye fra individ til individ. Dosen skal ikke være så stor at hunden blir sløv og sjanglende. Eieren må aldri bruke sin egen medisin på dyret, understreker Dahl.

Angstdempende medisin bør testes ut i god tid på forhånd for å fastslå hvilken dose som gir best effekt. Hvis du vil forebygge årets nyttårsfeiring med medisin, er du for sent ute nå, ifølge dyrlegen.

Duftstoffer og CD-plater

Duftstoffer er et annet alternativ. Feromoner er duftstoffer som tispene skiller ut for å berolige valpene sine. Syntetiske feromoner kan være nyttige for å gi trygghet i en stresset situasjon, spesielt om de kombineres med adferdsterapi.

– Duftstoffene, som mennesker ikke kan lukte, finnes både som spray og i halsbånd, og i et elektrisk apparat som kobles til stikkontakten. Alt dette får du kjøpt hos dyrlegen. Løsningen kan også være nyttig for hunder som er redde for å være alene hjemme, forteller Dahl.

Adferdsterapeuter anbefaler at duftstoffene brukes sammen med spesielle CD-plater med lyden av fyrverkeri, skudd og tordenvær.

Poenget er å spille CD-en med lav lyd i korte tidsrom, og sakte øke volumet etter hvert. Dette kan bidra til å dempe angsten og fobien for skarpe lyder hos katt og hund. Også dette behandlingsprogrammet, kalt «Sounds scary», kan kjøpes på dyreklinikker.

– Men det tar tid før effekten kommer. Satser du på «CD-behandling» til neste nyttår bør du starte allerede i januar, forteller Stein Dahl.

Sele som klemmer

Blant det nyeste på markedet er en spesiell «klesdrakt» for engstelige hunder, en spesialsele som er konstruert slik at hunden får den gode følelsen av en klem. Produktet markedsføres kraftig i en rekke land, og kan nå også kjøpes i Norge.

– Ideen er spennende, men det er foreløpig ikke dokumentert at selen virker etter hensikten. Noen mener at den er en effektiv stressdemper, mens andre ikke har registrert noen effekt hos hunden, sier Dahl.

Melkeproteiner i tablettform hører også med på listen over hjelpemidler mot nyttårssmell.

– Dette kosttilskuddet gir omtrent samme effekt for velværet som nevrotransmitterne i nervemedisin, men er helt ufarlig å bruke. Slike melkeproteiner, som også finnes i noen typer dyrefôr, kan gi større trygghetsfølelse hos hunder med middels sterk angst. Men hvis hunden får panikk av høye lyder, er ikke melkeprotein alene tilstrekkelig, forteller Dahl.

Det handler om planlegging

Planlegging er altså viktig når du skal hjelpe og skjerme dyret ditt.

– De første årene preger resten av dyrets liv. Så tenk gjennom hva du bør gjøre, hvordan du gjør det og hvor dere bør befinne dere når det smeller. Og husk at stort inntak av alkohol svekker dømmekraften og kan gå ut over kjæledyret, sier dyrlegen.

– Jeg kjenner noen som tar en biltur sammen med hunden, gjerne litt unna stedene der fyrverkeriet er mest intenst. Det fungerer bra, forteller han.

– Eller gjør som min familie gjør fra tid til annen. Vi reiser rett og slett på fjellet og lar rakettene seile sin egen sjø. Der opplever vi flotte nyttårskvelder i stillhet sammen med en lykkelig hund, sier Stein Dahl.

TV og radio

Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)
Norsk dokumentarserie. I tre månender har de 8 ungdommene hatt samtaleterapi med psykolog Peder Kjøs, og sammen har de funnet veier for å endre livene sine. Psykolog Peder Kjøs og gruppa trener Trine i å tørre å være seg selv. Malin gjør store fremskritt, og Kira med ME kjenner energien komme litt tilbake. Fredrik kommer frem til en løsning han vil prøve på. (8:8)