– Kaller det bare helvetesuka

– Ulovlig og uvettig bruk av fyrverkeri gjør disse dagene til den verste uka i året for oss dyreeiere. Det er trist at noen blir nødt å dope dyrene sine, sier kenneleier Siri Schreiner.

Siri Schreiner

– VIS HENSYN: Siri Schreiner oppfordrer folk til å vente til nyttårsaften klokka 24.00 med å skyte opp raketter. – Det er mye annet fint man kan hygge seg med ute, som stjerneskudd og bål. Mange steder er det fellesoppkytinger tidligere på dagen, for dem med små barn, sier hun. Her sammen med hunden Soul, som er tidligere gatehund fra Romania.

Foto: Privat

Denne uka slet en hund seg og ble påkjørt og drept etter at den ble skremt av ulovlig rakettoppskyting. Og ved Årvoll skole i Oslo falt en rytter av hesten etter at den ble skremt av fyrverkeri.

– Vi er inne i den verste uka i året for oss dyreeiere, sier Siri Schreiner, som driver Vilden Hundepensjonat i Rana.

Siri Schreiners hund Soul of Hope

Soul of Hope gruer seg til romjul og nyttårsaften.

Foto: Privat

Hun har både hester og katter i pensjon nå i jula. Hunder takker hun foreløpig nei til i «helvetesuka».

– Det verste er uforutsigbarheten. Du risikerer kraftige smell når som helst. Da er det ikke så lett å ta forholdsregler. Dyrene må jo ut i løpet av dagen, sier hun.

Stresset og redd

De to hundene hennes reagerer svært forskjellig på nyttårsrakettene.

– Elghunden tror den hører skudd fra elgjakt, og blir kjempestresset. Den andre er en tidligere gatehund fra Romania, som vanligvis er veldig rolig. Nå er den svært redd og vil gjemme seg. Når vi skal lure oss ut på lufteturer, er det ofte den ikke får gjort fra seg, forteller Schreiner.

Siri Schreiner

Siri Schreiner råder dyreeiere til å være sammen med dyrene sine mens det står på som verst. – Ikke slipp hunden løs, uansett hvor lydig den er ellers. Har du en hund eller i katt som er veldig redd, ikke forlat det. Ikke steng inne dyret på badet og sette på musikk. Du må være til stede.

Foto: Privat

Hun oppfordrer alle som vil teste fyrverkeriet sitt før klokka 24 nyttårsaften om å la være.

– Om de ikke bryr seg om dyr, er det jo mennesker som eier disse dyrene. De blir veldig lei seg når dyrene blir borte eller skader seg.

Veterinær: – Stort problem

Det er ikke bare hunder og hester som har vonde dager rundt nyttårsaften. Også katter, kaniner og andre husdyr er følsomme for høye lyder.

Veterinær Lene Rasmussen

– Det er ikke uvanlig at hunder blir skremt av fyrverkeri, sliter seg stikker av. Det skjer at hunder blir påkjørt, sier veterinær Lene Rasmussen.

Foto: Privat

Veterinær Lene Rasmussen ved Rana Veterinærkontor merker stor pågang i romjula av hundeeiere som skal ha «nyttårstabletter».

– Det er en gjenganger hvert år. For noen hunder er å sove seg gjennom nyttårsfeiringen det eneste som hjelper.

For dyreeiere som ikke vil gå så drastisk til verks, er hennes beste råd å stenge seg inne sammen med dyret.

– Helst i et rom uten vinduer. Sett på musikk, og prøv å ha det så hyggelig som mulig. Ellers finnes det halsband eller spray med beroligende stoffer. Det finnes også cd-er med nyttårsrakett-lyder som du kan bruke til tilvenning.

Veterinær Lene Rasmussen

Politiet: – Risikerer bøter

Nyttårsaften

Idyllisk og vakkert, men ikke fullt så flott for de firbente.

Foto: Rolf Løken

Det er kun er lovlig med fyrverkeri mellom kl 18 og 02 på selve nyttårsaften. I romjula er det ulovlig, og kan gi flere tusen kroner i bøter. Operasjonsleder i Helgeland politidistrikt, Knut Roald Tverå mener at problemet med ulovlig og uvettig fyrverkeri var et større problem tidligere.

– Det har roet seg betraktelig de siste årene. Det er blitt mer politisk korrekt å mene at nyttårsraketter er litt ut. Mitt inntrykk er at de aller fleste som kjøper fyrverkeri venter til midnatt nyttårsaften, sier Tverå til NRK.