Derfor vil ikke Regjeringen vise afghansk protestbrev

Afghanske myndigheter er oppgitt over justisministeren, men regjeringsapparatet nekter å gi innsyn i protestbrevet. Grunn: Fordi det er «påkrevet av hensyn til Norges utenrikspolitiske interesser».

Justisminister Anders Anundsen

HOLDT UNNA BREV: Den skriftlige protesten fra afghanske myndigheter mot de mange tvangsreturene av asylbarn ble sendt i november i fjor. Justisminister Anders Anundsen (Frp) har ikke sagt noe om brevet til kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

NRK har søkt. Fått avslag. Klaget på avslaget, og fått nytt avslag. Regjeringen vil ikke vise frem protestbrevet fra myndighetene i Afghanistan.

Afghanske myndigheter er så opprørt over Anders Anundsens rekordmange tvangsreturer av barn at de truer med å stenge grensen, ifølge Bergens Tidende. Regjeringen har hemmeligholdt protesten, både for Kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget og pressen.

Utenriksdepartementet mener «at hensynet til å beskytte departementets forhold til afghanske myndigheter veier tyngre enn hensynet til offentlig innsyn. Utenriksdepartementet opprettholder derfor vedtaket om avslag om innsyn i dokumentet».

«Av hensyn til norges interesser»

Børge Brende

NEKTER INNSYN: Departementet til utenriksminister Børge Brende (H) vil ikke gi pressen innsyn i dokumentet som kom fra afghanske myndigheter.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

I postjournalen til den norske ambassaden i Kabul ble dokumentet innført under stikkordene «Kritikk av tvangsmessig retur fra Norge». Brevet ble videresendt til Utenriksdepartementet i Oslo.

Bergens Tidende har også bedt om å få se brevet både hos ambassaden i Kabul og UD, uten hell. Bergens Tidende har via andre kanaler fått tilgang til brevet.

Dokumentet inneholder en utvetydig trussel om at fortsatte tvangsreturer av barnefamilier vil få alvorlige konsekvenser for retursamarbeidet med Norge, ifølge avisen.

Til NRK skriver UD at Regjeringen ikke kan gi innsyn fordi det er «påkrevet av hensyn til Norges utenrikspolitiske interesser dersom opplysningene er mottatt under forutsetning av eller det følger av fast praksis at de ikke skal offentliggjøres».

KrF og Ap: – Kontrollkomiteen burde blitt varslet

Kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget har ikke blitt varslet om brevet, selv om de har den betente asylsaken til behandling. Leder av komiteen, Martin Kolberg (Ap) mener Anundsen burde ha informert de om den afghanske protesten.

Det samme mener nestleder i Stortingets familie- og kulturkomite, Geir Bekkevold (KrF). Han sa dette i Politisk kvarter i dag:

– Kontrollkomiteen burde blitt varslet om dette, etter mitt syn, siden de nå går så dypt inn i disse sakene, sier Bekkevold.

Statssekretær i JD, Jøran Kallmyr (Frp), sa i Politisk kvarter at han ikke vet hva som står i brevet fra afghanske myndigheter.

– Jeg må få be om å få litt tid på meg slik at jeg kan undersøke sake. Jeg tror også det er best for lytterne, for da får de korrekt informasjon. Det er bedre det enn at jeg skal sitte her og spekulere.

Justisminister Anders Anundsen er på reise, og har hittil ikke vært tilgjengelig for intervju om denne saken.

SISTE NYTT

Siste meldinger