Hopp til innhold

Derfor har Rødt droppet sluttdato for oljenæringen

I forrige program ville Rødt ha en sluttdato for oljeindustrien. Nå har partiet gjort helomvending. – Viktigst å stanse oljeleting, sier partilederen.

ekofisk

Rødt mener den viktigste kampen er å stanse oljeleting. Bildet er tatt på olje- og gassfeltet Ekofisk.

Foto: Industri Energi

Det aller viktigste er å ta kampen der det brenner, og det er å stanse oljeleting, sier leder for Rødt Bjørnar Moxnes, på Politisk Kvarter.

Partiet kan for første gang komme inn på Stortinget med en stor gruppe representanter.

– Hvis vi får gjennomslag for det, vil norsk oljeproduksjon bli halvert innen 2030. Altså en dramatisk nedgang. Vi har de store partiene, oljeselskapene, oljedirektørene og de ønsker å sikre oljeleting.

Dere skriver at dere vil ha en nedtrapping av oljeindustrien, men den skal være demokratisk styrt. Hvem står for den demokratiske styringen, Stortinget eller hele folket?

– Stortinget. I kontrast til en markedsstyrt krasjlanding som vi fikk en forsmak på i 2014. Vi ønsker å stanse oljeleting, da må Stortinget vedta det først.

Men når vil du slutte å borre?

– Jeg vil gjøre dette så fort som mulig, men uten å hive folk ut i massearbeidsledighet. Vi må først stanse oljeleting, så må vi bygge opp en ny industri. Vi må flytte folk over fra olje og gass til nye næringer. Da må staten gå foran med å sikre karbonfangst og hydrogenproduksjon.

Bjørnar Moxnes kan smile over gode tal i sommarregnet i Oslo.

Moxnes mener at Norge må stanse oljeletingen umiddelbart.

Foto: Wilhelm Sverdvik / Wilhelm Sverdvik

Vil kjøpe opp Telenor

Moxnes ble også spurt om hvorfor de ønsker at staten skal kjøpe seg opp i store norske selskap som Equinor, Telenor, Norsk Hydro, Yara og DNB.

– Dette er avgjørende for å sikre ny industri, sikre kontroll av infrastruktur og at inntekter kommer til fellesskapet, sier partilederen.

– Men hvor mye vil det koste å kjøpe seg opp i disse selskapene?

– 558 milliarder. Vi vil ta ut 600 milliarder fra Oljefondet, det er det samme som de tjente inn i andre kvartal sier Moxnes før han fortsetter:

– Vi ser ingen grunn til å ha et kommersielt marked på mobiltjenester og strøm. Det er betalt av fellesskapet. Vi er imot markedskonkurranse på viktig infrastruktur.

– Vil ikke alle private og utenlandske investorer rømme landet fort som fy, og hva skjer da med de over 2000 ansatte i Telia?

– Nei, så lenge det trengs folk i telekommunikasjon vil de jobbene finnes. Det viktige er at vi har nasjonal kontroll over viktig infrastruktur.

AKTUELT NÅ