Hopp til innhold

Ti tips for å bli lykkeligere

Lykke kan faktisk læres. Prøv noen av disse rådene, og se om du blir litt lykkeligere i 2016.

Smil

Det krever arbeid, men det er mulig å øke lykkenivået ditt ved hjelp av positiv psykologi. Illustrasjonsfoto.

Foto: Sinar 2

Lisa Vivoll Straume

Lisa Vivoll Straume, faglig leder i MIND og lykkeforsker med doktorgrad i positiv psykologi fra NTNU.

Foto: Lasse Berre / MIND: AS
Joar Vittersø

Joar Vittersø, professor i samfunnspsykologi ved Universitetet i Tromsø.

Foto: NRK

– Du kan lære deg å bli et lykkeligere menneske, men det krever hardt arbeid, mener lykkeforsker Lisa Vivoll Straume. For to år siden var Straume ekspert i NRK-serien Oppdrag lykke.

For å finne ut hvor lykkelig du selv er, så ta NRKs lykketest. I testen får du også gode råd for å øke lykkenivået ditt.

– Å være lykkelig handler om å få intenst gode følelser til å vare. Men lykken handler også om å vokse som menneske, og om å leve godt sammen med andre, uttaler Joar Vittersø, som er professor i samfunnspsykologi ved Universitetet i Tromsø.

Vi har her samlet ti lykketips fra lykketesten, og fra ekspertene Straume og Vittersø:

1. Vær mer raus og gjør gode gjerninger

Barn lærer å lese
Foto: Uschi Hering / Scanstock

– Alle kan ha behov for å tenke på seg selv en gang i blant, men stort sett skaper sjenerøsitet mer lykke en egoisme og gjerrighet, sier lykkeforsker Joar Vittersø.

Gjør gode gjerninger mot andre. Gi komplimenter, gi av deg selv, gi til veldedighet.

2. Lær deg selv å kjenne - skriv dagbok

Kjære dagbok
Foto: Maria Elsness / NRK

Hvis du vil leve et liv på dine egne premisser, er det lurt å lære mer om hva som er viktig for deg. Skriv ned noen av de tankene og følelsene du har i hverdagen. Da er det lettere å få oversikt over hva som gjør deg glad og hva som, kanskje helt unødvendig, gjør deg trist eller frustrert.

– Vær ærlig med deg selv og vær forberedt på at det kan ta lang tid før du klarer å se gode og dårlige mønstre i ditt liv, sier Vittersø.

– Dagboken bør ha en konkret retning for å fungere best mulig som lykkeråd. For eksempel bør man reflektere over hvilke grunnleggende verdier man har, og hvorvidt man lever i tråd med disse eller ikke. Å handle i tråd med egne verdier gis oss glede, stolthet, overskudd og energi, forklarer Lisa Vivoll Straume.

3. Vær takknemlig

En konkret øvelse: Skriv takknemlighetsdagbok, eller et takknemlighetsbrev til en person du setter pris på.

Notér ned hver kveld, eller et par ganger i uka, hva du er takknemlig for. Gjerne små hverdagslige ting som at noen holdt opp døra for deg eller at du kjente varmen fra sola.

Se deg selv i framtida. Tenk deg at du har nådd alle målene dine, og forestill deg hva du gjorde for å komme dit. Lykke krever mestringstro.

4. Ta bevisste valg

Gutt og bestefar på skitur
Foto: Maria Elsness / NRK

Tenk over hvor mye tid og energi du velger å bruke på ting du ikke kan påvirke.

Bestem deg for hvem du skal tilbringe tid sammen med, og hvordan du møter utfordringer du ikke kan velge bort.

Hvis du er frustrert over resultatet av Stortingsvalget, må du innse at du ikke kan endre det. Konsentrer deg heller om hva du kan bidra med neste gang.

– Har du opplevd noe vanskelig som du ikke får tankene bort fra, søk hjelp til å sortere disse tankene og finne gode mestringsstrategier, sier Straume.

5. Knytt nære bånd til andre

Barnetegning venner
Foto: Maria Elsness / NRK

Gode og nære sosiale relasjoner med andre mennesker er et grunnleggende behov for oss, og betyr mye for lykkenivået. Vårt forhold til andre mennesker er faktisk en av de aller viktigste faktorene for lykke, og kan bidra til en opplevelse av trygghet og tilhørighet.

Å bruke tid på og dyrke forholdet til menneskene rundt deg, enten det er venner, kolleger, familie eller naboer, kan berike hverdagen både for deg selv og den du velger å bruke tid sammen med.

– Husk at du trenger ikke være utpreget utadvendt eller festens midtpunkt for å bygge relasjoner til andre. Det er hvordan du møter og anerkjenner mennesker rundt deg som er viktigst. Lytt til svaret når du har spurt noen om hvordan de har det, inviter på besøk heller enn å bare like en status på Facebook, råder lykkeekspert Lisa Vivoll Straume.

6. Slutt å konsumere reklame

– De «frie» markedskreftene er på mange måter blitt den nye «Big Brother» som blant annet infiltrerer livene våre med reklamebudskap fra morgen til kveld, mener lykkeforsker Joar Vittersø.
– Hensikten er ofte å lure deg til å bruke penger på ting du slett ikke trenger. En mektig lykketyv, fortsetter han.

7. Vær fysisk aktiv

Dame smiler på slalåm i solen
Foto: Maria Elsness / NRK

Fysisk aktivitet er svært viktig for lykkefølelsen.

Regelmessig fysisk aktivitet skaper positive følelser, og er forbundet med mindre sannsynlighet for depresjoner og angst. Dessuten fører trening til bedre søvn, mindre stress, bedre humør og mer stabil vekt. Den positive effekten er ikke avhengig av hvor hardt du trener - også moderat intensitet har effekt.

Det å trene sammen med andre gir i tillegg en sosial opplevelse som er viktig for lykken, og trener du ute vil naturopplevelser også kunne gi tilfredshet og glede, er noen av rådene du får for å øke lykkenivået i lykketesten.

Begynn med å gå en tur i lunsjen, og gjør faste avtaler om trening på fritiden. Vær konkret i planene dine – jo mer detaljert du er, jo mer sannsynlig er det at du klarer å følge planen.

8. Ha fokus på læring

Fokus på læring er viktigere enn fokus på prestasjon. Det er naturlig å bli målt opp mot prestasjoner, men motgang blir ofte en kilde til frustrasjon. Hvis du i stedet fokuserer på læring, kan motgangen inspirere.

– Dette handler om tankesett, altså hvordan vi fortolker situasjoner og vår rolle i dem. En svært viktig kilde til egen hverdagslykke, forklarer Straume, som har doktorgrad i positiv psykologi fra NTNU.

9. Prøv å være optimist

Barnetegning hjerte
Foto: Maria Elsness / NRK

Optimister har som kjent tro på at fremtiden er lys. Forskning viser at optimister lever lenger, er lykkeligere, friskere og klarer seg bedre gjennom dårlige tider. Optimister har mindre risiko for blant annet depresjon enn pessimister.

Hvor optimistiske vi er henger sammen både med arv, og hvordan livet har formet oss. Likevel kan vi lære oss å tenke mer optimistisk gjennom å trene på å tolke det som skjer på en mer hensiktsmessig måte.

Lykketesten råder deg blant annet til at når noe negativt skjer, så let etter tegn på at dette var noe som skjedde bare denne ene gangen. Og når noe positivt skjer, let etter tegn på at dette var forårsaket av valgene du tok.

10. Vær tilstede i nuet

Hav og himmel
Foto: Maria Elsness / NRK

Å være tilstede i livet ditt akkurat der du er nå, har vist å ha betydning for lykken vår, er et av rådene i lykketesten. Problemer skapes ofte ved at vi er fanget i tanker og minner om fortiden, eller i planlegging for fremtiden. På den måten går vi glipp av det som skjer akkurat her og nå. Gjennom å være oppmerksom på det som skjer i nuet, kan du øke lykkenivået ditt - og redusere stress og uro.

Forsøk derfor å leve i øyeblikket gjennom å være oppmerksom på det som skjer.

Gjør et tankeeksperiment: Tenk deg at du har seks måneder igjen å leve. I disse månedene har du mulighet til å leve fullt og helt, akkurat slik du ønsker.

Hvordan vil du bruke disse månedene?
Hvem ville du vært sammen med?
Hvilke steder vil du besøke igjen, eller for første gang?
Hva vil du slutte å gjøre?
Hva vil du gjøre mer av?
Er det noe du vil eller trenger å gjøre for å finne ro før livet tar slutt?

  • Flere tips for å øke lykkenivået ditt får du i lykketesten.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)