Ultimatum til miljøministeren: Gå av selv eller bli felt!

Danmarks miljø- og matminister Eva Kjer Hansen er under sterkt press fra Det Konservative Folkeparti, partiet som sitter med de avgjørende stemmene om hennes statsrådsfremtid. Går hun ikke av selv, vil de kaste henne om en knapp uke.

Danmarks miljøminister Eva Kjer Hansen er på vei ut av en høring i Folketinget

MISTILLIT: Et flertall i Folketinget har nå uttrykt mistillit mot miljøminister Eva Kjer Hansen. Hennes skjebne avgjøres senest onsdag i neste uke.

Foto: FRANDSEN FINN / Ap

En samlet dansk opposisjon har i formiddag fremmet et mistillitsforslag mot miljø- og matminister Eva Kjer Hansen.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen har dermed bare en knapp uke på å forsøke å avgjøre regjeringens skjebne selv.

Onsdag i neste uke skal nemlig Folketinget stemme over mistillitsforslaget.

Støtteparti vil stemme for mistillit

Det Konservative Folkeparti, som er ett av regjeringens støttepartier, gjentar i dag at de kommer til å stemme for mistillitsforslaget – og dermed sørge for at det er flertall i Folketinget for at Kjer Hansen kastes – men oppfordrer henne til å gå av selv før avstemningen.

– Vårt standpunkt er som det har vært tidligere: Vi har ikke tillit til ministeren, sier de Konservatives partileder Søren Pape Poulsen, ifølge Berlingske Tidende.

– Det er ingen tvil om at det vil være mye lettere for regjeringen dersom hun trekker seg selv innen den tid. Da får vi ingen avstemning, og så slipper Venstre-regjeringen det nederlaget, sier Mai Mercado, politisk talsperson i de Konservative, til Politiken.

Tirsdag kveld gjorde de Konservative det klart at de støtter en regjering ledet av Lars Løkke Rasmussen, men krever Kjer Hansens avgang og har sagt at de vil stemme for et mistillitsforslag mot henne dersom hun ikke trekker seg, eller blir sparket av statsministeren.

Bakgrunnen er at de mener Eva Kjer Hansen har feilinformert Folketinget.

Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen holder pressekonferanse i Statsministeriet

NEDTELLINGEN I GANG: Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen må forsøke å få de Konservative til å droppe sin mistillit til miljøminister Eva Kjer Hansen – eller hun må gå frivillig – innen onsdag i neste uke.

Foto: Bidstrup Stine / Ap

Rasmussen: – Hadde vært lettest å ofre en minister

Statsminister Lars Løkke Rasmussen, som mener saken er et spørsmål om hele regjeringens eksistens, kjemper innbitt for å unngå at statsråden hans veltes.

På en pressekonferanse i går sa en irritert statsminister at støttepartiets mistillit til en av hans ministre hadde kommet som lyn fra klar himmel.

Han nekter å etterkomme de Konservatives krav og sparke miljøministeren og forsøker i stedet å lokke partiet til å begrave stridsøksen ved å invitere til forhandlinger.

– Det letteste ville være å ofre en minister (som jeg har full tillit til) eller kaste inn håndkleet (og kaste Danmark i valgkamp til påske, hvor flyktningpresset på vårt land risikerer å eksplodere). Men man skal ikke alltid gjøre det letteste, skrev Rasmussen selv på Facebook i går kveld.

Hvem kravler op, ned, vinder, taber, får flest blå mærker, blinker først? Jo, kommentatorerne har haft et travlt døgn. 😄...

Publisert av Lars Løkke Rasmussen Onsdag 24. februar 2016

Gjentar krav om avgang

Statsministeren og lederne for regjeringens støttepartier forhandler nå om en tilleggspakke til landbrukspakken som er utgangspunktet for hele krisestemningen.

Skal vi tro De Konservative selv, kan imidlertid ikke politiske seire i en slik tilleggspakke få dem bort fra kravet om at miljøministeren må gå.

SISTE NYTT

Siste nytt