Løkke truer med å utlyse nyvalg

Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen sier mistilliten mot landets miljøminister kom som lyn fra klar himmel og nekter å sparke henne. Han truer med å utlyse nyvalg.

Lars Løkke Rasmussen går ut etter å ha holdt et pressemøte

HAR KJØPT SEG TID: Den danske statsministeren Lars Løkke Rasmussen sier landet befinner seg i en skjebnestund, men vil ikke gi etter for kravet fra regjeringens støtteparti De Konservative. Partiet har uttrykt mistillit til miljøministeren og krever hennes avgang.

Foto: Simon Læssøe / NTB scanpix

Han har innkalt partilederne i den blå blokken i Folketinget til et krisemøte, i håp om å løse det han kaller en gordisk knute.

– Det siste døgnet har vi vært vitne til et forløp som har vært ekstraordinært, og som i mine øyne er overraskende og alvorlig.

Slik åpnet Lars Løkke Rasmussen en pressekonferanse i ettermiddag.

Bakgrunnen var at den danske mindretallsregjeringens støtteparti De Konservative i går kveld uttrykte mistillit til mat- og miljøminister Eva Kjer Hansen og krevde hennes avgang. De Konservative mener Hansen har feilinformert Folketinget.

– Fikk en oppringing ut av det blå

Løkke Rasmussen sier det var en utvikling som var umulig å forutse.

– I går ettermiddag holdt jeg det ukentlige møtet jeg har med partilederne i de andre borgerlige partiene. Jeg fikk ingen signaler om at en ministerstorm var under oppseiling, sier han.

– Så fikk jeg i går kveld en oppringing ut av det blå, hvor De Konservative meddelte at de ikke lenger har tillit til en av mine ministre. Det var en dramatisk utvikling og vanskelig å forstå.

Statsministeren innkalte derfor partilederne i regjeringens tre støttepartier, De Konservative, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance, til et krisemøte i går kveld.

I forkant av møtet publiserte han en melding på Facebook og Twitter hvor han gjorde det klart at dette dreide seg om grunnlaget for regjeringens eksistens. Men møtet ble avsluttet uten noen løsning på floken.

Har indkaldt lederne af de blå partier til møde i aften kl 21. Så må vi se om regeringen fortsat har flertal til at være regering...

Publisert av Lars Løkke Rasmussen Tirsdag 23. februar 2016

Har tillit til miljøministeren

Ifølge Løkke Rasmussen har han nå forsøkt å finne ut om miljøministeren faktisk har gitt de folkevalgte uriktige opplysninger.

Det konkluderer han med at hun ikke har.

– Vi står nå i en skjebnestund med en gordisk knute, for ting har kjørt seg fast. Det sies om den gordiske knute at man skal hugge den rett av. Den ene måten jeg kan den av på, er å kvitte meg med ministeren, men henne har jeg tillit til, sier han.

– Den andre måten er å utskrive folketingsvalg. Det innebærer en risiko – og synes danskene det er det vi skal bruke tiden på når vi står i samfunnsmessige utfordringer vi må håndtere? Det alternativet synes jeg ikke er særlig attraktivt, fortsetter han.

Vil forhandle

Statsministeren gir derfor ikke opp og vil forsøke å komme til enighet med De Konservative.

– Jeg vil gjerne rekke hånden frem til De Konservative og se om det er mulig å finne en løsning i minnelighet. Jeg har invitert lederne i regjeringens støttepartier til forhandlinger klokken 16, sier han.

De forhandlingene må avklare om vi finner en løsning, og om tilliten kan gjenopprettes.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt