Hopp til innhold
Kommentar

Dansk time-out

For dem som er opptatt av politisk bråk og spetakkel, skuffer Danmark ikke. De siste par døgn har skapt et fullstendig kaotisk bilde av styringsgrunnlaget for statsminister Lars Løkke Rasmussens mindretallsregjering.

Danmarks statsminister kritiserer svensk grensekontroll

Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen befinner seg i en vanskelig situasjon etter at en samlet opposisjon formelt har fremmet forslag om mistillitsvotum mot den borgerlige miljø- og matministeren Eva Kjer Hansen. Vi følger med i spenning i dagene som kommer, skriver NRKs politiske kommentator Magnus Takvam

Foto: Navntoft, Keld / SCANPIX

Først en oppsummering av bakteppet for konflikten som kan ende med regjeringskrise i neste uke: Det dreier seg om en pakke som legger rammevilkårene for dansk landbrukspolitikk fram til 2021. Vi snakker om en næring som står for 25 prosent av de totale danske eksportinntektene, men som samtidig har kjempet i økonomisk motvind. Dermed blir landbrukets kår brennbar politikk.

I den landbrukspakken som de borgerlige partiene har blitt enige om, og som blir vedtatt i Folketinget i dag, får danske bønder adgang til å øke bruken av kunstgjødsel for å effektivisere produksjonen. Kombinert med mer økologisk drift, renseanlegg og mer moderne utstyr skal miljøeffekten likevel bli positiv. Allerede etter det første år mener den omstridte statsråd Eva Kjer Hansen.

I denne siste krisen ser det ut til at partiene i tillegg har klart, ved uforståelig dårlig politisk håndverk, å male seg inn i et hjørne de meget lett kunne unngått.

Avsløringer

Det er her trøbbelet starter. Avisen Berlingske Tidendes gravende journalister presenterte sist uke en serie artikler som bestrider påstandene om positiv miljøeffekt. Flere eksperter gir dem rett. Blant annet har regjeringen i sine beregninger tatt utgangspunkt i basisåret 2012 for å beregne utslipp fra landbruket, og får dermed med seg en rekke tidligere vedtatte virkemidler som ikke har noe med den foreslåtte pakken å gjøre. Landbrukspakken blir sminket grønn.

De Konservative, som blant andre har fostret den internasjonale miljøprofilen Connie Hedegaard, har kjempet fram en grønn politisk profil for sitt parti, og reagerte umiddelbart på påstandene om juks med tall. Det hele endte tirsdag med et tre timers langt høringsmøte i Folketinget, der landbruks- og miljøministeren på ingen måte ville gå tilbake på sin bruk av tall og statistikk, og de Konservative erklærte at de ikke kan ha tillit til en statsråd som gir de folkevalgte feil informasjon.

Vi følger med på Borgen i spenning i dagene som kommer, nå i det virkelige liv.

Borgerlig rot

Løkke Rasmussens regjering er en historisk svak mindretallsregjering utgått av partiet Venstre. Venstre har 34 av Folketingets 179 mandater. Den er støttet av Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og -nettopp- Det Konservative Folkeparti, den aller minste partigruppering med sine 6 mandater. Løkke Rasmussen har erklært at hans regjering ikke er sterkere enn dens svakeste ledd. Han har med andre ord en krevende rolle som megler og slalåmkjører for å sy sammen flertall for regjeringens politikk på ulike fronter.

I skattepolitikken som blir den store saken de neste månedene, representerer Liberal Alliance og Dansk Folkeparti ytterpunkter. Kravet om redusert toppskatt, som er en del av regjeringsgrunnlaget, blir kategorisk avvist av Dansk Folkeparti som sier pengene er brukt opp til flyktninger og asylsøkere. Løses den pågående krisen, står med andre ord nye potensielle konfliktsaker i kø.

Løkke Rasmussen har erklært at hans regjering ikke er sterkere enn dens svakeste ledd. Han har med andre ord en krevende rolle som megler og slalomkjører for å sy sammen flertall for regjeringens politikk på ulike fronter.

En slik situasjon er for så vidt ikke enestående i dansk politikk, som med sin lave sperregrense på to prosent har sett en lang rekke småpartier knoppskyte, få innflytelse og gjøre livet surt for de partier som har regjeringsansvaret. I denne siste krisen ser det ut til at partiene i tillegg har klart, ved uforståelig dårlig politisk håndverk, å male seg inn i et hjørne de meget lett kunne unngått.

De Konservative bedyrer ikke bare at de er varme tilhengere av Løkkes regjering, men vil også stemme for den omstridte landbrukspakken. Det er beregningen av miljøkonsekvensene for de første årene partiet mener er diskutable. Å skrive ut nyvalg på et slikt grunnlag vil være et formidabelt politisk nederlag for statsministeren, som meget godt er klar over at et valg like godt kan gi et regjeringsskifte som en borgerlig seier.

FØLG DEBATTEN: Facebook og Twitter

Etter at landbrukspakken blir vedtatt i Folketinget i dag, skal partilederne i "Blå Blok" låse seg inne i forhandlingsrommet noen dager for å bli enige om en tilleggspakke med ekstra miljøtiltak til landbruket. Så selv om posisjonene virker fullstendig fastlåst i øyeblikket, er det utsiktene til tap av regjeringsmakt som skaper mulighet for en løsning i siste liten innen onsdag 2 mars -første mulige dato for et mistillitsforslag i Folketinget. Vi følger med på Borgen i spenning i dagene som kommer, nå i det virkelige liv.