NRK Meny
Normal

Cola kan være farlig for barn med diaré

Du har sikkert hørt at cola er bra om magen er dårlig? – Det er ikke anbefalt for noen, men for barn kan det være farlig, sier lege Gunnar Hasle.

Cola

Et glass cola, kanskje uten kullsyre eller blandet med vann, er et kjent råd mot vondt i magen og diaré.

Foto: Colourbox

Det er et klassisk råd mange har hørt. Har du vondt i magen eller diaré, anbefales det å drikke cola. Men fra medisinsk hold er ikke brus løsningen.

Gunnar Hasle

Lege Gunnar Hasle ved Reiseklinikken.

Foto: MDG

– Cola har for høy sukkerkonsentrasjon, og kan få motsatt effekt. Det trekker vannet ut av kroppen hvis man har kraftig diaré, sier Hasle, som er spesialist i infeksjons- og tropemedisin, og jobber som lege ved Reiseklinikken i Oslo.

Han får støtte fra Norsk Helseinformatikk.

– Sukkerholdige drikker som brus og søt saft som ikke er tynnet ut, bør om mulig unngås da de øker væskemengden i tarmen og kan forverre diareen, skriver de.

Kan være farlig for barn

Det er sommer, og mange blir syke på ferie. Mens en matforgiftning gjerne varer i ett døgn før du blir bedre, varer bakteriell diaré, med påfølgende dehydrering, gjerne i 3-5 dager. I perioden man er dårlig, er det viktig å erstatte væsketapet.

Det gjelder særlig for barn, som diaré kan være alvorlig for.

– Barn har mye mindre å gå på, og situasjonen kan bli farlig mye raskere, sier Hasle, som har lang erfaring med reisemedisin.

Dersom barnet også er slapt og uopplagt når det har diaré, er det viktig å oppsøke lege.

– Er barnet slapt, kan det være sent allerede, sier Hasle.

Balanse mellom sukker og salt

I stedet for brus er det viktig å drikke væske som har riktig balanse mellom sukker og salt.

Ferdige blandinger finnes på apoteker over hele verden, og heter gjerne ORS (oral rehydration salts).

– Det er blant medisinene som har reddet flest folk i verden, sier Hasle.

Ifølge Norsk Helseinformatikk anbefales det å drikke lite og ofte. Man kan gjerne spise normal mat i små mengder om man klarer, og man bør holde seg unna kaffe, alkohol og sigaretter.

Placebo?

Men mange føler seg dårlige, og greier ikke spise eller drikke mye når de får diaré. Så hvis cola er det eneste du som voksen greier å få i deg, er det bedre enn ingenting.

– Men bland den ut halvt om halvt med noe annet, for eksempel sodavann, om du skal drikke det. Da blir sukkermengden mindre og du får i deg salt, sier Hasle.

Vitenskab.dk har snakket med overlege Asbjørn Mohr Drewes, som sier du bør drikke cola hvis du føler deg bedre av det, for da kan den ha en god placeboeffekt. Det er Hasle uenig i.

– I skolemedisinen prøver vi å bruke noe som virker bedre enn placebo, sier han.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger