Hopp til innhold

Chatting om overgrep kan være ulovlig

Menn som snakker om overgrep på det mørke nettet, trenger ikke å gjennomføre overgrepene for å bryte loven. Selve chattingen kan være straffbar, ifølge jusseksperter.

Dark room

Politiet har funnet flere chattelogger fra menn i «Dark Room»-nettverket. Slike samtaler kan være straffbare.

Foto: Simen Sundfjord Otterlei / NRK

Vest politidistrikt har lagt fram flere chattelogger som de har funnet i opprullingen av «Dark Room»-saken.

Selv om noen av mennene skriver at de har begått overgrep, og andre sier at de ønsker å gjøre det, er det uklart om dette er fantasi eller virkelighet. Likevel kan de svært grove skildringene av overgrep være straffbare.

For straffelovens § 311, som omfatter overgrepsbilder av barn, gjelder også andre seksualiserte fremstillinger av barn – som tekst.

Alf Petter Høgberg

Alf Petter Høgberg ved UiO.

Foto: UiO

– Det kan argumenteres med at helheten i disse chattetrådene bryter med lovens ordlyd. Det er åpenbart at barn seksualiseres i disse trådene, og i hvert fall en av personene beskriver at han blir seksuelt opphisset av det, sier jussprofessor Alf Petter Høgberg ved UiO til NRK.

Må ikke publiseres

Både Høgberg og politiadvokat Anne Merete Evenrud i Kripos sier at seksualiserende fremstillinger av barn ikke trenger å publiseres for å være straffbare.

Anne Evenrud

Politiadvokat Anne Merete Evenrud i Kripos.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

– Slike skrifltige fremstillinger kan straffes selv om det er fantasi. Det er også uten betydning for straffbarheten at beskrivelser er fremsatt i et lukket chatteforum, eller en til en, sier Evenrud til NRK.

Hun understreker at hun kommenterer på generelt grunnlag, og ikke de konkrete tilfellene i «Operasjon Dark Room».

– I utgangspunktet er loven teknologinøytral, slik at den ikke skiller mellom skriftlige og grafiske fremstillinger. Men hvis man straffer en samtale, beveger man seg på tvers av andre idealer, som å kunne ytre seg fritt. Det blir et spørsmål om man kan strekke loven så langt, sier Høgberg.

Dark room

Her har etterforskerne i Vest politidistrikt jobbet med å avdekke nettverket.

Foto: Simen Sundfjord Otterlei / NRK

– Ikke planlegging

I en av samtalene politiet har offentliggjort, snakker to menn om ulike metoder for å bortføre et barn for å utføre et overgrep. De diskuterer om det er lurt å dope offeret med GHB, og om en varebil kan være egnet til bortføringen.

«jepp ... så største risken er at vi enten ikke klarer å få henne inn i bilen, eller at noen ser oss. En av oss får kjøre, og den andre får gå på fortauet. timer det sånn at den som går på fortauet tar henne idet den som kjører kjører forbi», står det i en av loggene.

Jussprofessoren mener at samtalen ikke går så langt at mennene kan dømmes for planlegging av overgrep.

– Beskrivelsene framstår som relativt løse. Det fremstår mer som en beskrivelse av en mulig handlemåte, enn som et faktisk forbund. Men de vil møtes for å eventuelt planlegge videre. Hvis de faktisk møtes, kan det bli straffbart, sier han.

Han sier man også kan dømmes for medvirkning til overgrep dersom man har oppfordret til det i en chattesamtale.

AKTUELT NÅ