Hopp til innhold

Tror «Dark Room»-saken vil få flere barn til å fortelle

Nesten 20 barn er avhørt i den store overgrepssaken. Psykolog mener deres historier og opprullingen vil få andre barn til å fortelle om seksuelt misbruk.

Tre ansatte i Operasjon Dark room

STORE RESSURSER: Tre ansatte jobber med etterforskning på politiets operasjonsrom for «Dark Room». Her starten opprullingen av en sak om omfatter saker over hele landet og i utlandet.

Foto: Simen Sundfjord Otterlei / NRK

På barnehuset i Bergen har politiet gjort tilrettelagte avhør av nesten 20 barn i forbindelse med etterforskningen av den såkalte «Dark Room»-saken. Hittil er 51 norske menn siktet.

Opplysningene fra barna har vært viktige for opprullingen.

– Selv om avhørene er utfordrende for de involverte barna, kan det å få snakke også føles som en lettelse, sier psykologspesialist Dag Nordanger.

– Å fortelle i mange timer om så vanskelige tema, er en belastning, men først og fremst er det vanskelig å bære på slike hemmeligheter, sier han.

Tror flere vil åpne seg

Barna i den omfattende overgrepssaken har blitt lurt eller tvunget til å sende nakenbilder, til å utføre seksuelle handlinger på seg selv, eller de har blitt utsatt for fysiske overgrep av voksne.

Klinisk sosionom i barne- og ungdomspsykiatri Inge Nordhaug mener enda flere barn vil fortelle om overgrep som følge av medieomtalen av opprullingen Vest politidistrikt har gjort.

– Jeg tror barn som hører om dette vil ha lettere for å fortelle. Enten at de ønsker eller føler et press til å fortelle. Det kan være vanskelig, men mitt råd er at de snakker med voksne om det.

Dag Nordanger, psykologspesialist

LETTELSE: – Det er belastende å forklare seg, men det kan også føles befriende for barn som har vært utsatt for overgrep, sier psykologspesialist Dag Nordanger.

Foto: Ingvild Fjelltveit/NRK

Sier sjelden fra

Ifølge Nordhaug varsler barn som er utsatt for forføring og tvang på nettet, sjelden om det.

– Når ett barn forteller, kan det føre til at politiet avslører IP-adressen til kanskje 50 andre barn som ikke har varslet noen voksne, sier han.

Han sier at det er svært viktig at voksne ikke fordømmer moralsk hvis et barn åpner opp og forteller.

– Å få bekreftelse på at dette er noe barn ikke skal utsettes for, er først og fremst en befrielse.

Inge Nordhaug

SPESIALIST: Inge Nordhaug råder barn til å snakke med voksne om ting de har opplevd.

Foto: Tone Merete Lillesvangstu / NRK

Trolig hvert 7. barn

Ifølge ulike forskningsrapporter blir opptil 15 prosent av alle norske barn utsatt for seksuelle overgrep: 10 prosent av guttene og 20 prosent av jentene.

– Dette inkluderer mange overgrepsformer av ulik alvorlighet, men det utgjør uansett mange tusen barn hvert år, sier seniorrådgiver Elin Saga Kjørholt hos Barneombudet.

De samme rapportene tyder på at 5 prosent av norske jenter har blitt voldtatt før de er 18 år.

Elin Saga Kjørholt, seniorrådgiver hos Barneombudet

TUSENVIS: – Hvert år opplever mange tusen norske barn seksuelle overgrep, sier spesialrådgiver Elin Saga Kjørholt hos Barneombudet.

Foto: Jonas Bjoerkli/Barneombudet

– Politiet må fortsette

Saga Kjørholt mener det Dark Room-saken avdekker, er forfeldeig.

– Dessverre er vi ikke overrasket, for vi vet at dette skjer. Men vi er glade for at politiet har klart å prioritere saken. Det finnes mange flere overgripere der ute, så vi håper prioriteringen fortsetter både i Vest og andre politidistrikt, sier Saga Kjørholt.

– Dette må ikke ties i hjel. Problemet er at det er skambelagt, og folk blir gjerne helt vantro og lukker ørene for omfanget. Vi må være modige voksne som tror på barna, slik at de våger å fortelle.