Hopp til innhold

Byggenæringen slår alarm om ufaglærte på norske byggeplasser

Det er problematisk at svært mange ufaglærte jobber på norske byggeplasser uten å ha norsk fagbrev, mener byggenæringen. Nå utfordrer Byggenæringens Landsforening den påtroppende regjeringen å gjøre noe med saken.

 Jørgen Leegaard

Mangelen på fagfolk går ut over kvaliteten,s ier kompetansedirektør Jørgen Leegaard i Byggenæringens Landsforening.

Foto: Silje Sande / NRK

I dag jobber ca. 200 000 personer ute i bygg og anleggsbransjen.

Det finnes ikke tall på hvor mange av arbeiderne på norske byggeplasser, som mangler norsk fagbrev. Det finnes heller ikke en totaloversikt over fordelingen mellom faglærte og ufaglærte i næringen.

Byggenæringens Landsforening anslår derimot at nesten halvparten, rundt 100 000 arbeidere, mangler formell utdanning og norsk fagbrev.

– Dersom det blir for få fagfolk, så vil det gå ut over kvaliteten i arbeidet på byggeplassen, sier kompetansedirektør Jørgen Leegaard i Byggenæringens Landsforening.

– Utfordring å holde kvaliteten oppe

Byggenæringens Landsforening mener det er utfordrende å holde kvaliteten oppe med så mange ufaglærte arbeidere.

– Blir konsekvensen at det blir bygget for dårlige hus i dag?

– Nei, det vil ikke jeg påstå. Utfordringen vår er å holde kvaliteten oppe, og ikke minst øke produktiviteten. Vi må bygge smartere og mer fornuftig. Det er noe vi må gjøre med kunnskap og kompetanse, sier Leegaard.

Vil utdanne ufaglærte på statens regning

Rundt en tredjedel av de som arbeider i byggenæringen kommer fra utlandet. Disse arbeiderne blir definert som ufaglærte, så lenge de ikke har norsk fagbrev.

Petter Erlandsen jobber som tømrerlærling. Han etterlyser en ordning for å sikre at de som arbeider på byggeplasser har kunnskap og erfaring.

– Fagbrevet bekrefter at man har kunnskapen som trengs for å kunne jobbe selvstendig. Det er bedre å ha utlærte fagarbeidere, enn billig arbeidskraft uten kompetanse, sier Erlandsen.

Byggenæringens Landsforening utfordrer den påtroppende regjeringen til å bli med på et spleiselag for at flere, både norske og utenlandske arbeidere, skal få fagbrev.

– La oss tilby norsk utdanning til en tredjedel av de utenlandske arbeiderne som er her, som har lyst å jobbe i Norge en stund fremover, og som kan tenke seg å satse på norsk fagbrev, sier Leegaard.

– Dersom vi også tar med oss norske ufaglærte som har jobbet lenge i næringen, vil det være mulig å gi fagbrev til opp mot 7000 personer hvert år, sier Leegard.

(Artikkelen fortsetter etter bildet)

Lærling Petter Erlandsen

Petter Erlandsen jobber som tømrerlærling og mener flere bør ta fagbrev.

Foto: Silje Sande / NRK

– Vil koste 10 millioner kroner i året

Byggenæringens Landsforening regner med at det vil koste rundt 10 millioner kroner i året for få gjennomført et skikkelig kompetanseløft og for å rekruttere unge inn til næringen.

– Vi synes myndighetene bør stille opp med penger dersom de mener at fagutdanning er viktig. Så skal bransjen stille med egeninnsats og ta ansvar for at det blir gjennomført, sier kompetansedirektøren.

Leegaard er sikker på at en slik investering vil lønne seg.

– Det koster ikke mye i forhold til en næring som omsetter for 350 milliarder kroner i året. Det er nesten vekslepenger. Men det vil løfte oss, og gi en økt produktivitet og økte leveranser til det offentlige, sier han

Han frykter heller ikke at prisene i byggebransjen vil gå opp dersom flere i bransjen utdanner seg.

– Vi tror at god kunnskap og kompetanse over hele linja, vil gi raskere og mer effektive bygg på sikt. Det vil ikke være prisdrivende, kanskje tvert i mot prisdempende, sier Leegaard.

Flere lærlinger

I dag er det sviktende rekruttering i byggebransjen. Det trengs omkring 8000 håndverkere og fagarbeidere i året, mens antall søkere ligger på rundt 4000.

For å skaffe plass til flere lærlinger, må det være fagutdannede folk ute på byggeplassene. Det har etterhvert blitt en utfordring når flere og flere har bakgrunn fra andre land, sier Leegard.

Leegaard understreker at dette ikke er et angrep på alle de som kommer fra andre land for å arbeide i Norge.

Byggenæringens Landsforening representerer store entreprenørbedrifter med mange utenlandske arbeidstakere

– Vi har stort behov for utenlandsk arbeidskraft fordi aktiviteten er høy i Norge. Men det går an å ha to tanker i hodet samtidig. Vi skal ta vare på norske ungdommer og norsk arbeidskraft, og vi skal ta vare på de som kommer hit fra utlandet.

– Målet er å løfte kompetansen over hele linja. En del av den utenlandske arbeidskraften må ha norsk fagutdanning slik at vi kan ha lærlinger på arbeidsplassene våre, sier Leegaard.

– Et forslag vi absolutt vil vurdere

Torsdag morgen var arbeidspolitisk talsmann i Høyre, Torbjørn Røe Isaksen, gjest i NRK Dagsnytt.

Hans parti blir sentral i den påtroppende regjeringen. Røe Isaksen forteller at invitasjonen fra byggenæringen foreløpig ikke er diskutert i partiet, men at de stiller seg positive til det.

– Vi har ikke rukket å se nærmere på forslaget, men vi er for både gode fagfolk og produktivitet. Jeg kan ikke love noe foreløpig, men det er absolutt et forslag vi vil vurdere når det blir ny regjering, sier han til NRK.

Høyre-politikeren synes at forslaget er konstruktivt og adresserer en klar problemstilling. Røe Isaksen sier at han foreløpig ikke kan si så mye konkret om forslaget utover dette.

AKTUELT NÅ