Hopp til innhold

Etterlyser godkjenning av håndverkere

Utenlandske håndverkere som arbeider i Norge uten godkjenning fører til dårlig kvalitet og innslag av sosial dumping, advarer Fellesforbundet.

Det finnes ingen formell ordning for godkjenning av utenlandske håndverkere i Norge. Konsekvensen blir dårligere kvalitet på store byggeprosjekter og innslag av sosial dumping, advarer Fellesforbundet.

Etterlyser godkjenning av utenlandske håndverkere

Arnleiv Øvergård

Arnleiv Øvergård fikk ikke lukket skapdøra på kjøkkenet fordi den var montert feil.

Foto: Vigdis Wågø-Wares / NRK
Steinar Krogstad

Steinar Krogstad i Fellesforbundet.

Foto: Vigdis Wågø-Wares / NRK
Byggeplass

Modulboligene reises av polske arbeidere.

Foto: Vigdis Wågø-Wares / NRK

– Skapdørene henger på skrå og dørene går ikke igjen. Skuffene er på skrå.

Arnleiv Øvergård, som selv er byggmester, betalte tre millioner kroner for en bolig Trondheim, og regnet med at alt var i orden da han flyttet inn.

– Her var det absolutt ikke alt i vater, sier Øvergård.

Satt opp av polske arbeidere

Boligen er en av fire modulboliger bygget i Polen og satt opp i Trondheim av polske arbeidere.

Byggherren mener at deres kompetanse er like god som norske fagarbeideres, men Fellesforbundet påstår at ingen vet hva de kan.

Norge mangler en godkjenningsordning for utenlandske håndverkere.

– I økende grad brukes bedriftenes egne ansatte, gjerne faglærte folk, til å rette opp feil som blir gjort av innleide. Og så bruker de mye arbeidstid på å kontrollere og lede arbeidet. Utviklinga går i retning av lavere produktivitet og lavere kvalitet, sier Steinar Krogstad, forbundssekretær i Fellesforbundet.

Han sier også at innslaget av sosial dumping er størst i de yrkesgruppene og bransjene hvor det ikke stilles krav til kompetanse.

Halvparten innleid

Fagforbundene opplever at store prosjekt blir bygget av utenlandske, ufaglærte arbeidere eller av håndverkere uten kjent kompetanse.

– Vi har ikke god oversikt i Trondheim akkurat nå, vi har berget brukbart. I Oslo har det vært gjennomført en undersøkelse, der var 50 prosent av arbeidskraften innleid. Så fremt de ikke er svensker med fagbrev, er de i utgangspunktet ufaglært arbeidskraft, sier Roar Aas, leder i Fellesforbundets avdeling 765.

Milliardbeløp

Byggeskader og feilmontering er en stor frustrasjon for kjøpere. Beregninger viser at det også koster byggebransjen ti milliarder kroner årlig.

Derfor ønsker også entreprenørforeningen en statlig godkjenningsordning, både for fagarbeidere og bedriftsledere.

– De som har kjøpt bolig tenker jo ikke på hvem som har bygget det, du antar at det er i orden. Men vi har veldig mange eksempler på at det ikke nødvendigvis er det. Hvem som har bygget har ganske mye å si for kjøper, sier Ingvill Kvernmo, daglig leder i Entreprenørforeningen BA, Trøndelag.

Hun ønsker at det skal bli strengere krav.

– Særlig til hvem som får opprette firma, at det er noen kvalifikasjoner som ligger i bunnen før du får lov til det.

Skadene og feilene på sameiet i Trondheim der Arnleiv Øvergård flyttet inn er reparert av utbygger.