Hopp til innhold

– Det var tilfeldig at det var meg

Tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland sier hun ikke har tenkt på at hun selv skal ha vært mål for Anders Behring Breviks massakre på Utøya fredag. Ikke før i dag.

Video Gro om gjerningsmannens holdninger

Brundtland om gjerningsmannens holdninger.

Gro Harlem Brundtland deltok på dagens minnemarkering ved Rådhuset i Oslo, der så mange som 100.000 mennesker samlet seg.

Hun sier hun ikke har hatt tid til å tenke på at hun selv skal ha vært målet for angrepet på Utøya fredag kveld.

– Jeg har i grunnen fokusert så mye på de unge menneskene, de ansiktene, de glade, entusiastiske ungdommene som jeg såg fredag ettermiddag, og møtte, og snakket med, og lyttet til, at de har vært på min netthinne hele tiden. Meg selv har jeg skjøvet vekk, sier hun til NRK.

Ville ramme Arbeiderpartiet

Terrorsiktede Anders Behring Breivik har i avhør hevdet at han ble forsinket fredag, og dermed ankom Utøya senere enn planlagt.

Den tidligere statsministeren tok båten til Utøya i 11-tiden fredag formiddag , og hadde allerede forlatt øya da Behring Breivik kom for å gjennomføre sin massakre.

– I dag har vi alle fått bekreftet i rettssalen at han sier «Jeg ville ramme Arbeiderpartiet». Og jeg er en viktig del av Arbeiderpartiet. Han ville ramme Arbeiderpartiet, inkludert meg, sier Brundtland.

Anders Behring Breivik har selv kalt Brundtland for «landsmo(r)deren». Men Brundtland, som ofte ble referert til som «landsmoderen» i sin tid som statsminister, vil ikke spekulere på om hun var et utvalgt offer.

– Det var meg tilfeldig, den dagen da, svarer hun.

Gråt for ofrene

Brundtland var en av veldig mange som hadde møtt opp på Rådhusplassen i Oslo for å minnes ofrene fra bombingen i Oslo og massakren på Utøya fredag.

– Det var en helstøpt stemning. Det var en opplevelse her med blomstene og med musikken og alle de ordene som kom, og som rørte oss alle, sier Brundtland.

– Men det viktige for meg, er å tenke på alle de som sørger over sine som de har mistet.

– Jeg har hatt tårene i øynene mesteparten av denne kvelden, og jeg tror mange følte det akkurat slik.

Lignende arrangement var stelt i stand over hele Norge.

– Det viser jo at det som har skjedd, har rammet et stort antall familier og et stort antall unge mennesker i en uhyrlig dramatisk sammenheng. Men hele landet har reagert. Alle mennesker føler seg berørt av det som har skjedd.

Gro Harlem Brundtland i rosetoget

Gro Harlem Brundtland i rosetoget i Oslo mandag kveld.

Foto: Aas, Erlend / Scanpix

AKTUELT NÅ