Hopp til innhold

Hele landet går sammen mot terror

Tusener av mennesker over hele landet har gått sammen for å minnes de drepte, støtte de pårørende og ta avstand fra terror.

Folk i hele landet samlet seg i kveld for å minnes terrorofrene på Utøya og i Oslo. Strømmen av mennesker som ønsket å vise sin støtte var så stor, at politiet avlyste rosetoget i Oslo.

I hovedstaden skulle rosetoget startet fra Rådhusplassen kl. 18, men folkehavet var så stort, at det ble uforsvarlig å gjennomføre, mente politiet.

– Vi vil støtte landet vårt, støtte menneskene i den tunge tiden, og vise at vi er der for hverandre uansett hva vi måtte gå igjennom, sier Vilde Sørhaug som er en av de over 100. 000 frammøtte på Rådhusplassen.

– I kveld er gatene fylt av kjærlighet

På Rådhusplassen ble det holdt appeller av blant annet statsminister Jens Stoltenberg, AUF-leder Eskil Pedersen og Oslos ordfører Fabian Stang. Også Gro Harlem Brundtland, som var på Utøya like før katastrofen, deltok på arrangementet. Kronprins Haakon holdt en appell.

– I kveld er gatene fylt av kjærlighet. Vi har valgt å besvare grusomhet med nærhet, sier Kronprins Haakon foran den store mengden av folk.

– Vi har valgt å møte hat med samhold. Vi har valgt å vise hva vi står for. Norge er et land i sorg. Vi tenker på alle som har lidd tap, som savner, og alle som gjorde en heroisk innsats, fortsetter Kronprins Haakon.

Artikkelen fortsetter under klippet:

Video Kronprins Haakon taler

NETT-TV: Hele landet går sammen mot terror. Kronprins Haakon holder appell.

Rosesamling i hele landet

I en rekke byer over hele landet gikk folk i tilsvarende tog med roser eller fakler mandag.

I Trondheim, Stjørdal og Steinkjer er det mange som har møtt opp for å vise sin støtte. Åge Aleksandersen spiller «Lys og varme» fra scenen, og det er en beveget stemning på Trondheim torg.

– Jeg er utrolig stolt av å være trønder i dag. Vi er tusenvis som er samlet for å vise solidaritet og sympati for det som skjedde på fredag. Alle som vi har spurt om hjelp har bidratt for å lage denne markeringen, så jeg er veldig stolt, sier Kenneth Fuglemsmo i SOS Rasisme.

Artikkelen fortsetter under klippet:

Video Stoltenberg taler

NETT-TV: Hele landet går sammen mot terror. -Ondskap kan drepe et menneske, men aldri beseire et helt folk, sier statsministeren.

Mange tusen i Bergen

Mange tusen var samlet på Torgallmenningen like før klokka 18. Fra da gikk fakkeltoget fra Den blå steinen og rundt Smålungeren.

– Vi vet ikke hvor mange det er, men det må være mange tusen, sier operasjonsleder Jarle Rønnestad i Hordaland politidistrikt.

Og anslagsvis 10.000 mennesker samlet seg på Torget i Sandefjord og i sidegatene for å delta i markeringen mot terror.

– Sammen kan sorgen bli lettere å bære

– Gjerningsmannen har sagt at dette var et angrep på AUF og Arbeiderpartiet. Norge har svart at det er et angrep på oss alle.

Det sa AUF-leder Eskil Pedersen da han snakket foran folket om ungdommen på Utøya, hva de kjempet og trodde på, nemlig styrken ved å stå sammen.

– I felleskap ville de gjøre Norge og verden til et bedre sted. De sto sammen for rettferdighet, for solidaritet, for likeverd og mot rasisme. Det prøvde noen å ta fra oss, men aldri har vi stått mer sammen enn vi gjør i dag, sier Pedersen.

– Han tok noen av de vakreste rosene våre, men han kan ikke stanse våren, avsluttet Pedersen.

Video AUF-leder Eskil Pedersen

NETT-TV: Hør AUF-leder Eskil Pedersen her.

Venter over 100.000

– Vi vil vise at vi står sammen og ikke er redde for terror. Vi går hånd i hånd for å vise kjærlighet og omtanke for dem som har mistet sine, og for å vise respekt for de døde, sier Terje Bratland til NTB.

Sammen med en kamerat opprettet han arrangementet «Vi går sammen – Norge står samlet mot terrorhandlinger». En time før rosetoget skulle startet i Oslo, hadde nærmere 60.000 personer meldt seg på gjennom Facebook.

– Vi har planlagt for at det kan komme opptil 100.000 mennesker. Dette er noe som berører alle, og jeg tror mange har behov for å gjøre noe, sier Bratland.

Stappfulle busser

Fra Nesodden ble det meldt at flere hundre mennesker måtte stå igjen på brygga fordi ferja var stappfull av mennesker som ville være med på fakkeltoget.

All kollektiv transport var stappfull inn mot Oslo.

Det var køer inn til sentrum av Larvik fra 17.15, og folk løp etter hvert fra parkeringsplassene utenfor sentrumskjernen og inn til torget for å rekke å delta.

AKTUELT NÅ