NRK Meny
Normal

Brukte anabole steroider: – Jeg ble et monster

Christian (45) brukte anabole steroider i 10 år. – Jeg fikk syv hjerteinfarkt og måtte gjenopplives to ganger.

Bildekombinasjon av piller og innfelt bilde av Christian Bærøe Mathisen

BIVIRKNINGER: Christian Bærøe Mathisen brukte anabole steroider i lang tid, og er redd unge som begynner å bruke det i dag ikke vet hva slags bivirkninger de risikerer å få.

Foto: NTB SCANPIX/PRIVAT

– Jeg har vært i helvete mange ganger. Det er ikke moro når angsten kommer, da vil du helst ikke være et sted det er folk. Det var akkurat som det kom en bølge bakfra og skyldte over meg, forteller Christian Bærøe Mathisen (45).

Han er bekymret over at flere unge velger å jukse seg til drømmekroppen med anabole steroider. På 90-tallet stilte han selv i konkurranser, og brukte dop frem til 2005. Gjennom årevis med bruk forteller han om hvordan det påvirket kroppen:

– Vi var 20 stykker som drev med det, og i dag er halvparten av dem vekk. Resten har hatt problemer med hjertet, hodet eller hatt kreft. Alle ble syke, forteller Mathisen.

– Selv fikk jeg syv hjerteinnfart og måtte gjenopplives to ganger. Hodet tok også sine egne veier og jeg ble et monster.

– Tør ikke gå ut

Christian Bærøe Mathisen

Slik så Christian ut da han aktivt brukte anabole steroider.

Foto: PRIVAT

Antidoping Norge er bekymret over at stadig flere jenter velger å bruke anabole steroider for å skaffe seg drømmekroppen, og at jentene ikke vet hvilke konsekvenser det kan få for kroppen.

Mathisen er også redd de unge ikke vet hva de begir seg ut på.

– Det er veldig bra, det kan jeg ikke legge skjul på. Alt er herlig og du blir fantastisk. Men det er veldig kortvarig. Jeg har kamerater som i dag ikke tør å gå ut.

I dag finnes det lite statistikk over hvor mange som bruker anabole steroider. Mathisen jobber selv i fitnessbransjen og ser hvor mange jenter som jukser seg til en sterke kropp.

– Det er gjerne jenter rundt 20 år som ikke har trent i så mange år. I fjor var de helt vanlige – ett år etter stiller de i bikinifitness. Det er ikke mulig uten å bruke stoffer, sier han og fortsetter:

– De kommer til å få seg et smekk på fingrene.

Verre for kvinner enn for menn

Per Thorsby

Medisinsk fagansvarlig ved Hormonlaboratoriet, Per Thorsby.

Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX

Medisinsk fagansvarlig ved Hormonlaboratoriet på Oslo universitetssykehus, Per Medbøe Thorsby, forteller at bivirkningene gjerne kan oppleves verre for jenter enn for gutter.

– Hos kvinner er det ti ganger lavere testosteron enn hos menn, og dosene som brukes er mellom 10 til 100 ganger høyere enn nivået hos en mann. Da vil dosene kvinnene får være voldsomt høyere enn en kvinne skal ha, og da kan man også forvente høyere grad av bivirkninger, sier Thorsby.

– Vanlige synlige bivirkninger hos jenter er endret hårvekstmønster, hårtap og voldsomme kviser. Dette vil gjerne en mann akseptere, men for en kvinne vil det bli mye verre, sier han.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger