NRK Meny
Normal

Brudd i lønnsoppgjøret

Fellesforbundet og Norsk Industri har brutt årets lønnsforhandlinger. Hvis ikke riksmekler Nils Dalseide finner en løsning blir det streik fra 2. april.

Nils Dalseide bekrefter brudd i lønnsforhandlingene 180314. Han varsler forhandlingsstart påfølgende dag.

Her bekrefter Nils Dalseide at det er brudd i lønnsforhandlingene.

– Da har jeg mottatt melding om at det er brudd i industriovernskomsten. Det betyr at jeg har mottatt plassoppsigelser og det er nedlagt forbud mot arbeidsstans.

Klokken begynner å nærme seg 13.30 og partene fra Norsk Industri og Fellesforbundet har allerede forlatt kontorene til riksmekler Nils Dalseide når han kommer ut og informerer pressen.

Bruddet er initiert av Fellesforbundet.

– Etter at vår forhandlingsdelegasjon i dag har gjennomgått status for forhandlingene, har vi konstatert at alle våre krav er avvist av arbeidsgiverne. For å komme i mål med en avtale innen 1. april har vi derfor vært nødt til å be om hjelp fra Riksmekleren, sier Fellesforbundets leder Arve Bakke i en pressemelding.

Det eneste resultatet én uke med forhandlinger har gitt, er at Stein Lier Hansen i Norsk Industri er helt enig med analysen til Fellesforbundet.

– Det går for tregt og da er vi enig med motparten om at det er like godt å bryte slik at vi setter igang meklingsprosessen. Vi har ikke klart å nærme oss hverandre på noen områder, sier Lier Hansen.

Nå må de sette sin lit til at riksmekleren kan løse floken rundt årets oppgjør.

Det kan holde hardt. Partene var nemlig i tottene på hverandre allerede før forhandlingsstart.

Fellesforbundet har varslet brudd i lønnsforhandlingene én uke ut i forhandlingene fordi de mener de ikke har fått gjennomslag for «noe som helst» så langt i forhandlingene.

Leder i Fellesforbundet Arve Bakke (t.h) har brutt forhandlingene med Stein Lier Hansen i Norsk Industri etter én ukes forhandlinger.

Hva kan riksmekleren få til som ikke Fellesforbundet og Norsk Industri har fått til etter én ukes forhandlinger?

Han kommer ikke til å få til noe annet enn det vi har fått til, men det er slik at det er riksmekleren som sitter med nøkkelen for å komme i posisjon for å gå i konflikt, sier Bakke til NRK.

Full krangel om pensjon

Det eneste partene er enige om, er at lønnsoppgjøret ikke må svekke norsk industris konkurranseevne. Skal vi tro det kommer oppgjøret til å bli mer enn moderat for arbeidstakerne.

I kortversjonen til rapporten fra Teknisk beregningsutvalg for inntektsoppgjørene, som består av tallknusere fra myndighetene, arbeidstaker- og arbeidsgiversiden, heter det blant annet:

«Den kostnadsmessige konkurranseevnen målt isolert ved relative timelønnskostnader i industrien i felles valuta anslås å ha svekket seg med i gjennomsnitt 1,8 prosent per år de siste ti årene. Av dette kan 1,4 prosentpoeng tilskrives høyere lønnskostnadsvekst i Norge enn hos handelspartnerne, mens resten skyldes en styrking av kronen.»

Da partene satte seg ved forhandlingsbordet gikk leder Stein Lier Hansen i Norsk Industri ut og sa at arbeidsgivernes smertegrense i årets oppgjør er lav.

– Vi kan ikke være med på noe særlig mer enn en 50-øring, sa Lier Hansen den gangen.

Pengene er imidlertid ikke ventet å være hovedkonflikten i årets oppgjør.

NHO ber LO glemme pensjonskrav

LOs representantskap vedtok nemlig allerede i februar at pensjon skal være ett av hovedkravene i dette oppgjøret.

De ønsker tariffestede pensjonsordninger også i privat sektor. Samtidig vil de ha gjennom ordninger som gir høyere pensjonsutbetalinger og som utjevner forskjellen mellom menn og kvinner.

Og de har tenkt til å sette makt bak kravene.

– Når vi fremmer krav om pensjon, så skal vi ha resultat på det, på samme måte som vi skal ha resultater når vi reiser krav om andre ting. Det samlede resultatet avgjør hvorvidt det blir konflikt eller ikke, sa Bakke i februar.

NHO har konsekvent sagt at de nekter å ta pensjonsdiskusjonen som en del av årets oppgjør.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger