Hopp til innhold

Breivik krenket retten igjen

SKIEN FENGSEL/BORGARTING (NRK): Terrordømte Anders Behring Breivik krenket retten igjen med en nazilignende hilsen da ankesaken om hans soningsforhold startet i Skien fengsel tirsdag.

Da terrordømte Anders Behring Breivik ankom rettssalen i Skien fengsel i forbindelse med ankesaken om soningsforholdene hans, gjorde han igjen en nazihilsen med utstrakt høyrearm og flat hånd.

Anders Behring Breivik

Massedrapsmannen ankom retten uten håndjern i en sort dress og med hvit skjorte.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Breivik henvendte seg til fotografene da han, med utstrakt høyrearm og flat hånd, også denne gang gjorde en nazihilsen i gymsalen i Skien fengsel.

Rettens leder lagdommer Øystein Hermansen hadde lite til overs for Breiviks hilsen og ba om at det ikke skal gjenta seg.

– Det er krenkende atferd overfor rettens verdighet og er også forstyrrende for det vi skal behandle her, så jeg ber om at du ikke gjør det flere ganger, sa Hermansen.

Med lav stemme svarte Breivik at det ikke skal gjenta seg.

Da saken ble behandlet i tingretten gjorde den terrordømte massemorderen en nazihilsen da han ankom retten.

Armbevegelsen han gjennomførte i lagmannsretten lignet i form, og kan minne om hilsenen han gjennomførte flere ganger i straffesaken i 2012. Forskjellen var at hånden ikke var knyttet i en neve, men strukket vannrett ut mot pressekorpset.

Rendyrket nynazist

Øystein Sørensen

Professor Øystein Sørensen ved Universitetet i Oslo

Foto: Jon Petrusson / NRK

Ideologiekspert og professor Øystein Sørensen ved Universitetet i Oslo sier Breivik nå er å betrakte som en rendyrket nynazist.

– Hilsenen viser det tydelig. Han har ideologisk konvertert fra kristendommen til nazismen og er en rendyrket nynazist og odinist. Det var han ikke i 2011.

I fengsel skal Breivik blant annet ha utført en seremoni for å markere at han sverger troskap til landssviker-dømte Vidkun Quisling.

Sørensen mener Breivik nå henvender seg direkte til andre nynazister.

– Det kan være noen nynazister som støtter ham og ser på han som en pioner, men det er også de som er usikre på ham og hva han egentlig står for, sier professoren.

Etter at retten var hevet tirsdag sa Breiviks advokat, Øystein Storrvik, at han hadde rådet Breivik til å droppe hilsenen.

Jeg anbefalte ham ikke å gjøre det, og det kom klart frem i lagmannens formaning også. Vi har diskutert det grundig, og jeg har gitt mine råd, men han gjorde det igjen, sier Storrvik.

Interessen avtar

Men selv om Breivik også i tingretten gjennomførte en hilsen, mottar han færre brev nå enn tidligere. Forsker Johannes Due Enstad har bekreftet overfor NRK at interessen for massedrapsmannen tydelig har avtatt.

– Interessen for Breivik blant høyreekstreme miljøer i Europa, særlig i Russland, var større rundt 2011 og 2012, men siden da har det vært gradvis mindre interesse å spore. Interessen er helt klart avtagende, uttalte Johannes Due Enstad, forsker ved Universitetet i Oslo.

Også da saken ble behandlet i tingretten, fikk han klar beskjed av dommeren om å droppe hilsenen.

– Jeg ber deg om ikke å gjøre det resten av uka, og ville satt pris på om du lot være, sa dommer Helen Andenæs Sekulic etter første dag i retten.

Borgarting lagmannsrett behandle ankene i saken om Breiviks soningsforhold. 
Ankesaken vil bli avholdt i gymsalen i Skien fengsel hvor Breivik soner forvaringsdommen på 21 års fengsel ved avdeling for særlig høy sikkerhet (SHS).

AKTUELT NÅ