Hopp til innhold

Dommeren ber Breivik droppe nazihilsen

SKIEN FENGSEL/OSLO TINGRETT (NRK): Dommer Helen Andenæs Sekulic ber terrordømte Anders Behring Breivik om å la være å gjøre nazihilsen i retten.

– Dette er en norrøn hilsen som dine forfedre brukte for 1000 år siden, svarte Breivik da dommeren ba han droppe nazi-hilsen i retten. – Jeg vil bare be deg om å ikke gjøre det, uttalte dommeren etterpå. Hva Breivik svarer på dette er vanskelig å tyde.

– Jeg ber deg om ikke å gjøre det resten av uka, og ville satt pris på om du lot være, sa dommer Helen Andenæs Sekulic da retten var hevet tirsdag ettermiddag.

Hun viste til hilsenen Breivik viste da han entret rettsalen i Skien fengsel like før klokken ni tirsdag morgen.

Hevet armen

Etter at en politibetjent låste av ham håndjernene, hevet massedrapsmannen armen i en hilsen.

Hilsenen minnet om den han gjentok flere ganger i straffesaken i 2012. Forskjellen var at hånden denne gang ikke var knyttet i en neve, men strukket vanrett ut mot pressekorpset.

I den første pausen sa Breiviks advokat Øystein Storrvik til NRK at det å vise en slik nazihilsen er det verste man kan gjøre i en norsk rettssal.

– Har du frarådet ham å komme med en slik hilsen?

– Det skjønner alle. Det er det verste man kan gjøre i en norsk rettssal, så det skjønner alle at jeg har gjort, sa Storrvik.

Advokat Storrvik fikk av NRK spørsmål om han hadde frarådet Breivik å gjøre nazihilsen i retten. – Alle skjønner at det er det verste man kan gjøre i en norsk rettssal. Så det skjønner alle at jeg har gjort, sier Storrvik.

Breivik: – En norrøn hilsen dine forfedre gjorde

Da dommer Sekulic ved rettsdagens slutt ba Breivik avstå fra å gjenta hilsenen de kommende dagene, svarte Breivik med å begrunne hilsenen.

– Dette er en norrøn hilsen som dine forfedre gjorde for 1000 år siden, sa Breivik til dommeren.

– Jeg ville satt pris på om du lot være, svarte Sekulic.

Også Storrvik har bedt Breivik droppe hilsenen.

– Jeg har rådet ham til å ikke fortsette med det, sier Breiviks advokat til NRK.

Storrvik fremholder at Breivik har «konvertert» til nazismen i fengsel og setter den nye hilsenen hans inn i denne sammenhengen.

Etter det NRK vet, skal Breivik blant annet ha utført en seremoni for å markere at han sverger trosskap til landssviker-dømte Vidkun Quisling.

– Signal til venner, fiender og mediene

Ideologiekspert og professor Øystein Sørensen ved Universitetet i Oslo sier til NRK at håndbevegelsen trolig skyldes at Breivik ønsker å vise at han er blitt en «bekjennende nasjonalsosialist».

– Det var han ikke i 2011. Den ideologiske begrunnelsen han ga for terroraksjonen da, var ikke nazistisk. Men i fengsel har han sendt ut flere brev med nye, ideologiske manifester, der han nå erklærer seg som nasjonalsosialist, sier Sørensen.

Sørensen mener hensikten med Breiviks hilsen er å sende et signal til «venner, fiender, og mediene» om at han nå har endret sitt idelogiske plattform etter terrorangrepene.

– Hilsenen er et symbol på et felleskap mellom troende og overbeviste nasjonalsosialister. Det er et av de sterkere symbolene på nazismen.

Breivik viser nazihilsen i retten

GJORDE NY HILSEN: Anders Behring Breivik viste frem hånda da han ankom gymsalen i Skien tirsdag. Nå har dommeren bedt ham om å droppe denne hilsenen resten av uka.

Foto: JONATHAN NACKSTRAND / Afp

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger