Breivik om drapsbilder: – Jeg har sett det før, jeg var jo der

Anders Behring Breivik (33) har sett bildene av drapsofrene etter 22. juli-angrepene. Han er forberedt på at bildene legges fram i retten, opplyser forsvarerne.

Anders Behring Breivik og forsvarere

HAR SETT BILDER: For å forberede sin klient på rettssaken, ønsket forsvarerne at Breivik skulle se bilder av de drepte. Her fra fengslingsmøtet 6. februar.

Foto: Junge, Heiko / Scanpix

Forsvarerne har denne uken gått gjennom mange av bildene fra Utøya og Regjeringskvartalet med den terrorsiktede 33-åringen. Bildene blir trolig lagt fram som bevis under rettssaken i april.

Ifølge forsvarer Vibeke Hein Bæra har Breivik sagt at han var forberedt mentalt på hva bildene inneholder. Da han fikk se bildene skal han også ha sagt: «Jeg har sett det før, jeg var jo der».

Det er snakk om et svært omfattende bildemateriale, ifølge Bæra.

– Han er forberedt på at bildene legges fram i retten, sier hun til NRK.

– Det er veldig spesiell og brutal dokumentasjon. Slik vi har vurdert det har vi tenkt at det er fornuftig at han ser disse bildene før han ser de i retten, sa forsvarer Geir Lippestad da det ble kjent at Breivik skulle få se bildene i forrige uke.

Avhøres om politikk

Breivik møtte torsdag til nye avhør på politihuset på Grønland i Oslo. Avhøret er det første etter at Breivik ble satt under tvangsobservasjon på Ila.

– Han skal avhøres om flere konkrete temaer, blant annet om sin tid i Fremskrittspartiets ungdom (FpU), sier Bæra til NRK.

Breivik var engasjert i FpU fra 1997 til 2007, da han aktivt meldte seg ut. Han hadde to verv, først som formann i Oslo Vest fra januar 2002 til oktober 2002, senere som styremedlem på samme sted fra oktober 2002 til november 2004.

Han var også medlem i Fremskrittspartiet i perioden 1999 til 2004.

Forsvarer Odd Ivar Grøn sier til VG Nett at Breivik har virket noe trøtt under torsdagens avhør, men at han fortsatt samarbeider godt og svarer på spørsmål.

Setter pris på observasjon

Breivik, Observasjon, Ila, Dikemark

UNDERSØKES PÅ ILA: Onsdag rykket det første helseteamet fra Dikemark inn på Ila for å observere Breivik i det spesialbygde enmannssykehuset. Personalet skal oppholde seg i samme rom som den terrorsiktede og blant annet observere registrere alle hans bevegelser i løpet av dagen.

Foto: Karlsen, Anette / Scanpix

Det er ventet at politiavhørene med Breivik vil fortsette fram til hovedforhandlingen 16. april.

Samtalene med politiet foregår parallelt med tvangsobservasjonen på Ila, som varer i opp mot fire uker. I samme periode skal Breivik også fortsette samtalene med de sakkyndige, Terje Tørrissen og Agnar Aspaas. De to har fått frist av Oslo tingrett til 10. april med å komme med sin erklæring.

Odd Ivar Grøn sier til VG at Breivik syns det er interessant å bli observert og bli kjent med helsepersonalet fra Dikemark.

– Han sier at han oppfatter seg selv som en sosial person, sier Grøn.

Les også: Sladder Breivik-tiltale


SISTE NYTT

Siste meldinger