Hopp til innhold

– Breivik skal få se bilder av avdøde

Anders Behring Breivik vil få se bilder av avdøde fra terrorangrepene 22. juli i forkant av rettssaken, opplyser forsvarer Geir Lippestad.

Breivik-forsvarere Vibeke Hein Bæra og Geir Lippestad

Anders Behring Breiviks forsvarere Vibeke Hein Bæra og Geir Lippestad utenfor Ila fengsel fredag.

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK

Lippestad og medforsvarer Vibeke Hein Bæra møtte fredag den terrorsiktede i Ila fengsel, hvor han har en hel avdeling for seg selv.

Noe av det de tok opp var forberedelsene til rettssaken, som gjennomgang av dokumenter.

– Det er ting i disse dokumentene som er av en veldig brutal karakter. Vi har tenkt som så at det er viktig for ham å forbrede ham for den bevisføringen som skjer i retten, sier Lippestad.

I tiden fremover vil Breivik, som foreløpig ikke har sett bilder av ofrene, få se bilder.

– Det er av de avdøde, både i regjeringskvartelet og på Utøya, forklarer han.

Ikke sett ennå

– Det er veldig spesiell og brutal dokumentasjon. Slik vi har vurdert det, som forsvarerne hans, har vi tenkt at det er fornuftig at han ser disse bildene før han ser de i retten, sier Lippestad.

– Vi har gjort det mulig for ham å se disse bildene hvis han ønsker det. Det har han sagt at han gjør, men han har ikke gjort det ennå, legger han til.

Saken fortsetter under bildet

Geir Lippestad og Vibeke Hein Bæra utenfor Ila fengsel

VIL FORBEREDE BREIVIK: – Slik vi har vurdert det, som forsvarerne hans, har vi tenkt at det er fornuftig at han ser disse bildene før han ser de i retten, sier Geir Lippestad (t.v.), her sammen med medforsvarer Vibeke Hein Bæra utenfor Ila fengsel fredag.

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK

Breivik har ikke sagt noe spesielt om de dokumentene han hittil har sett.

– Det han har lest, er jo dokumenter som han kjenner godt, som sitt eget manifest og politiforklaringene. Han har også begynt å gå igjennom en del andre ting også, men det er ikke noe spesielt han har bitt seg merke i, sier Lippestad.

Snakker om vitner

Forsvarerne snakker i disse dager med Breivik om hvilke vitner de skal kalle inn til rettssaken.

– Det er ikke så lenge til vi må levere forsvarets bevisoppgave. Så det er viktig å komme i havn, forklarer Lippestad.

Forsvarerne ønsker ikke å gå ut med hvilke vitner det er aktuelt å kalle inn, eller hvor mange. Det vil også avhenge av hvilke vitner aktoratet planlegger å føre i rettssaken.

– Har Breivik protestert mot vitner dere foreslår?

– Det er vitner som kan være aktuelle, men som han ikke umiddelbart har akseptert. Han vil tenke på om han ønsker at de skal kalles inn som vitner under rettssaken, sier Lippestad.

Vil få frem bakgrunn

I hovedsak er det snakk om vitner som skal belyse den terrorsiktedes personlighet, forteller forsvareren.

– Hvorfor ønsker han ikke at de skal vitne?

– Det kommer an på hvilket fokus han ønsker at våre vitner skal ha. Der kan synspunktene mellom oss og ham være litt forskjellige, svarer Lippestad.

Ifølge forsvareren er Breivik mest opptatt av at rettssaken skal få fram bakgrunnen for terrorhandlingene.

– Han er opptatt av å forklare hvorfor han gjorde det han gjorde. Det er hans viktigste tanker rundt rettssaken akkurat nå, sier Lippestad.

– Opptatt av erklæring

Det Breivik er svært opptatt av, er erklæringen fra de to første rettsoppnevnte psykiaterne, forklarer Lippestad. Rettspsykiaterne Synne Sørheim og Torgeir Husby konkluderte i den første sakkyndigrapporten med at Breivik var paranoid schizofren og dermed utilregnelig.

– Han mener han at svært mye av det som foreligger er oppdiktet. Det mener han at han kan dokumentere, så det er han veldig opptatt av, sier Lippestad.

I ettertid har to nye sakkyndige blitt oppnevnt til å vurdere Breivik. Den terrorsiktede har gått med på å snakke med Terje Tørrissen og Agnar Aspaas på Ila.

Saken fortsetter under bildet

Terje Tørrissen går inn på Ila

GODT SAMARBEID: Ifølge rettsoppnevnt psykiater Terje Tørrisen, som NRK snakket med da han var på vei inn i Ila fengsel på torsdag, går samarbeidet mellom Breivik og de sakkyndige bra.

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK

Samarbeider med psykiaterne

– Det eneste vi har spurt ham om, er hvordan han synes det går og om han synes samarbeidet er bra. Ikke noe om det konkrete innholdet, forteller Lippestad.

– Han har bekreftet at han synes samarbeidet går bra. Da er vi fornøyde med det, forklarer forsvareren.

Rettsoppnevnt psykiater Terje Tørrisen sa torsdag også at samarbeidet mellom Breivik og de sakkyndige går bra. Samtalene vil fortsette i tiden fremover.

Observeres døgnet rundt

I tillegg mener psykiaterne at en tvangobservasjon av den terrorsiktede vil gi ekstra informasjon. Fra 29. februar skal derfor i alt ti personer i døgnet registrere alt Breivik foretar seg i fengselet.

– Når Høyesterett først har kommet til den beslutningen, har han valgt å samarbeide med dem. Da er det ikke lenger så viktig om det er en tvangsobservasjon, slik han ser det. Da skal denne jobben gjøres, sier forsvarer Bæra.

To dagskift à fire personer og ett nattskift à to personer skal observere Breivik. Det opplyste Pål Hartvig, talsmann for Regional sikkerhetsavdeling ved Dikemark sykehus, til NRK i går.

– Det kan gi inntrykk fra de mer uplanlagte, kortere samtaler han må og skal ha med dette observasjonspersonalet, forklarte Hartvig.

Saken fortsetter under videoen

Video 1ecc00c3-f605-4629-8ad8-e0cd3f2ae46f.jpg

DØGNET RUNDT: To dagskift à fire personer og ett nattskift à to personer skal observere Breivik, opplyste Pål Hartvig, talsmann for Regional sikkerhetsavdeling ved Dikemark sykehus, til NRK torsdag.

Ønsker «tilregnelig»-stempel

Breiviks mål nå er å overbevise de nye psykiaterne om at han ikke er syk, men tilregnelig.

Selv hevder Breivik at han i samtalene med de to første rettspsykiaterne, Sørheim og Husby, at han forsøkte å framstå som mer ekstrem og aggressiv enn han egentlig var. Ifølge forsvarer Tord Jordet ønsket den terrorsiktede med dette at terskelen for hva som oppfattes ekstremt skulle bli flyttet.

AKTUELT NÅ