Hopp til innhold

Børge Brende: – Nepal må ville det selv

Både nasjonalt og internasjonalt har humanitære organisasjoner kjempet for at Nepal skal få slettet deler av statsgjelden etter jordskjelvkatastrofen. Men Norges utenriksminister tar ikke utfordringen fra Kirkens Nødhjelp.

Halvparten av husene i Choutara er rast sammen i jordskjelvet

STERKE KREFTER: Halvparten av husene i Choutara er rast sammen i jordskjelvet

Foto: Arild Blomkvist / Røde Kors

25. april rammet jordskjelvet Nepal, med en styrke på 7,8. Flere millioner mennesker er rammet og over sju tusen mennesker er bekreftet omkommet.

Kirkens Nødhjelp mener at Nepal nå må få slettet deler av gjelden sin for å kunne bruke ressursene på å bygge opp landet etter jordskjelvkatastrofen.

– Nå må vi gi en håndsrekning til et lutfattig land, uttalte Wenche Fone, leder for utviklingspolitisk avdeling i Kirkens Nødhjelp, til NRK i går.

Utfordrer Brende

Wenche Fone

ER VANSKELIG: Wenche Fone mener Nepal må få mulighet til å bruke sine økonomiske ressurser på å bygge opp landet.

Foto: Pressebilde Kirkens Nødhjelp

Også internasjonalt er krefter satt i sving for å jobbe for gjeldssletting. Jubilee USA Network hevder at Nepal i 2013 brukte 217 millioner dollar på å betale ned på gjelda og at den beste hjelpen landet kan få er gjeldssletting. Det skriver ipsnet.net.

Til sammenligning har Nepal ifølge Kirkens Nødhjelp mottatt 81 millioner dollar i nødhjelp etter jordskjelvet.

– De bruker mer penger på å slette gjeld, enn det de får i nødhjelp i forbindelse med jordskjelvet, sier Wenche Fone.

Verdensbanken er en av de største kreditorene og Kirkens Nødhjelp utfordrer utenriksminister Børge Brende til å ta kontakt med Verdensbanken og presse på for å få slettet gjeld.

– Vi synes det er naturlig at han tar det initiativet nå. Vi har sett at norske myndigheter har gjort det før og det kan gå hvis man viser litt politiske muskler, sier Fone.

Nepal har ikke bedt om sletting

Børge Brende

MÅ VÆRE TJENT MED DET: Og Børge Brende forteller at Nepal ikke har bedt om å sette i gang en prosess med gjeldssletting.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Men Børge Brende har ingen umiddelbare planer om å kontakte Verdensbanken.

– Det er et viktig prinsipp i internasjonal gjeldspolitikk at man ikke setter i gang gjeldsletteprosesser med mindre land selv faktisk ser seg tjent med det, og ber om det. Det har ikke Nepal gjort så langt, sier Børge Brende i en kommentar til NRK.

– Nepal har ingen gjeld til Norge. Så langt har Norge bidratt med 130 millioner kroner til hjelpearbeidet etter jordskjelvet og er dermed en av de største giverne.

En analyse av Nepals gjeld utført av IMF i 2014 konkluderte med at landet hadde lav risiko for å havne i gjeldsproblemer. Nepals statsgjeld utgjør rundt tretti prosent av brutto nasjonalprodukt (BNP), noe som er langt lavere enn mange europeiske land. I 2009 takket også landet nei til betydelig gjeldssletting gjennom HIPC-initiativet (Heavily Indebted Poor Countries Initiative).

Kirkens Nødhjelp mener fortsatt at spørsmålet om gjeldslette er viktig.

– Vi tror fortsatt at det er behov for utsettelse eller sanering av gjelden. Det er noe som kan komme på sikt, sier Fone.

– Dersom myndighetene i landet skulle ønske dette eller annen støtte som økt bistand på myke vilkår, i tillegg til nødhjelpen og i en overgangsperiode, er dette spørsmål vi vil ta opp med Verdensbanken og Asia-banken, sier Brende.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger