– Hele landsbyer er borte

Snart to og et halvt døgn etter jordskjelvet i Nepal, er det fremdeles mange steder man ikke aner hvordan situasjonen er. Flybilder viser voldsomme ødeleggelser.

Den nepalske hæren har filmet ødeleggelsene på landsbygda i Nepal

Den nepalske hæren har flydd over områdene der jordskjelvet var sterkest.

De fleste rapportene og døde og skadde kommer fra de sentralene delene av landet. Frykten er stor for hva man vil finne når hjelpen kommer fram til mer avsidesliggende landsbyer.

Har ikke fått hjelp

– Det er ingen som hjelper landsbyboere. De dør der de er, sier den nepalske soldaten A.B. Gurung til Reuters. Nyhetsbyrået snakket med ham i Dhading-distriktet, øst for Katmandu. Han sto og ventet på et indisk helikopter som skulle komme med nødhjelp.

Ifølge FN er rundt 8 millioner mennesker berørt av jordskjelvkatastrofen.

Noen av de få rapportene som har kommet inn, beretter om folk som la seg ned på bakken for å holde seg fast, mens grunnen rystet under dem.

Nepal skjelv. Paslang

Hus i landsbyen Paslang i Gorkharegionen er fullstendig ødelagt etter skjelvet. Bildet er tatt av hjelpeorganisasjonen World Vision.

Foto: Bishwo Ghimire / Ap

FNs hjelpekoordinator sier de regner med å få se store og voldsomme ødeleggelser når de kommer ut i mer grisgrendte strøk nærmere episenteret.

En av dem er Gorkharegionen der det bor rundt 300.000 mennesker. Talsmann Udav Prashad Timalsina sier ifølge BBC at folk ikke får hjelp.

– Det får hverken mat etter beskyttelse. Jeg har fått rapporter om at det er landsbyer der 70 prosent av husene er ødelagt, sier han.

Han forteller videre at han hittil har fått rapporter om 223 døde i distriktet, men tror tallet kommer til å stige.

Nepal ødelagt hus i Paslang

Et ødelagt hus i landsbyen Paslang.

Foto: Bishwo Ghimire / Ap

– Hele landsbyer er blitt borte

Det er kommet svært få bilder inn fra distriktene, men en indisk journalist, Jugal Purohit, som fløy over regionen mandag, sier han så flere landsbyer som lå fullstendig i grus.

– Det var som om de var blitt visket vekk fra Nepal-kartet, sa han.

Generalsekretær for Redd Barna Norge, Tove Wang, har vært i distriktet. Hun har tidligere sagt til NRK at mange av de små byene ligger slik til at det ta flere timer å komme fram til dem til fots.

Nå blir det rapportert at mange av stiene er sperret av jord- og steinras.

– Nyhetene vi får fra landsbyer i nord gjør oss veldig urolige. Det sier hjelpearbeider Matt Darvas i World Vision til Ap.

Han kom seg inn i Gorkhadistriktet mandag ettermiddag.

– Fra Singla får vi rapporter om 75 prosent av bygningene ligger i grus. Og fra landsbyen, som ligger to dagsmarsjer unna, har ingen hørt noe siden lørdag, sier han til nyhetsbyrået.

Jordskjelv episenter Nepal

Gorkharegionen ligger nær skjelvets episenter.

Foto: Joakim Nordström / NRK

SISTE NYTT

Siste nytt