Hopp til innhold

– Jenny skal vite at mammaen hennes sa fra

Sigrid Bonde Tusvik (34) føler et stort ansvar når hun lørdag tar med seg datteren Jenny i 8. mars-tog i Oslo.

Sigrid Bonde Tusvik

TAR MED DATTEREN I 8. MARS-TOG: Komiker og mamma Sigrid Bonde Tusvik er ikke i tvil om at det er viktig å gå under parolen mot reservasjonsrett for legene under årets kvinnedag. Datteren Jenny skal være med i barnevogna. Bonde Tusvik har fått en strøm av henvendelser i sosiale medier fra mødre og unge jenter etter at hun skrev en kommentar om temaet i Dagsavisen.

Foto: Kirsti Kraft / NRK

– Jeg skal gå under reservasjonsrett- parolen, for jeg liker ikke at regjeringen tukler med abortloven, sier Sigrid Bonde Tusvik til NRK.

Hun sitter på Café Vespa på Grünerløkka i Oslo med datteren Jenny (11 mnd.). Lørdag skal komikeren gå i 8. mars-tog for første gang siden hun lå i barnevogn selv.

I år er hovedparolen «Forsvar abortloven – Nei til reservasjonsrett», og det har vekket engasjement hos mange norske kvinner, inkludert Sigrid Bonde Tusvik.

– Jeg er forbanna. Jeg synes det er utrolig at vi må diskutere reservasjonsrett i 2014. Denne regjeringen tar opp så mange gamle ting som egentlig har fungert. Jeg vil at Jenny skal vite at mammaen hennes sa fra.

Storm av reaksjoner etter innlegg

Kommentar av Sigrid Bonde Tusvik

Kronikken som Sigrid Bonde Tusvik skrev i Dagsavisen om reservasjonsretten for en uke siden.

Foto: Skjermdump fra Dagsavisen

Etter debattinnlegget «Skam på Skambeinet» sto på trykk i Dagsavisen 28. februar har mammaen og komikeren Bonde Tusvik selv vært med på å skape ny blest rundt kvinnedagen.

Innlegget, som er lest nesten 300.000 ganger på Dagsavisens nettsider og hyppig delt i sosiale medier, har skapt en storm av reaksjoner.

– Ja, jeg har blitt nedskrevet på Facebook av jenter som har tatt abort, og mødre som forteller om tenåringsdøtre som ikke tør å fortelle dem at de er gravide. Jeg synes det sier ganske mye når 16 år gamle jenter ikke tør å snakke med sine egne mødre om abort.

Bonde Tusvik sier til NRK at hun skal gå i tog 8. mars for å markere kvinners rett til å bestemme over sin egen kropp.

– Jenter skal ikke påføres en ekstra skam. For abort er allerede skambelagt og det er mange som ikke tør å snakke om det.

fam

Fam Irvoll skal også gå i tog på kvinnedagen. Hun tror oppslutningen i år blir større enn vanlig.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix
Håper på massemobilisering

I tillegg til Bonde Tusvik har flere andre kjente kvinner varslet at de stiller i årets 8. mars-tog. Klesdesigner Fam Irvoll sier til NRK at hun tror mange flere enn de gamle traverne kommer til å gå i tog på lørdag.

– I år tror og håper jeg at det kommer ekstremt mange flere. Jeg har i hvert fall fått med meg mange flere enn normalt, forteller den anerkjente motedesigneren.

Flere med henne er overbevist om at striden om reservasjonsrett for fastleger har ført til en massemobilisering rundt kvinnedagen.

– Reservasjonsretten er kanskje den viktigste grunnen til å gå i 8. mars-tog siden jeg ble født. Tenk deg en liten jente som havner i uløkka, og som kommer til legen full av skam etter å ha tatt et så vanskelig valg. Så sier legen at han ikke vil henvise til abort. Det er helt forferdelig, begrunner 33-åringen.

Merker økt interesse i år

Kvinnedagen 2014

Elisabeth Kristiansen, Helle Borgen og Marte Stine Skinnerlien i 8. mars-komiteen i Oslo merker at flere er engasjert i år.

Foto: Kirsti Kraft / NRK

NRK snakket fredag med flere av de sentrale parolekvinnene i årets 8. mars-tog. De kan bekrefte at oppslutningen i år er mye større enn vanlig.

– Vi får henvendelser fra hele landet, folk organiserer seg fordi de ikke vil ha reservasjonsretten, forteller Helle Borgen.

I fjor var det rundt 500 som hadde meldt seg på 8. mars- toget på Facebook- siden til arrangørene.

– I år har så langt 2508 meldt seg på, og bare i løpet av fem minutter har vi fått åtte til, så det er en kjempeoppslutning, sier Marte Stine Skinnerlien.

– Ikke en menneskerett å være lege

Tilbake på Café Vespa på Grünerløkka i Oslo vet Sigrid Bonde Tusvik hva hun ville sagt til regjeringen i en debatt om reservasjonsretten.

– Trodde dere at dere kunne gjøre hva som helst? At dere kunne gjøre om loven uten at vi som satt i barnevogna for 30 år siden våknet opp fra dvalen? Trodde dere kanskje at vi hadde glemt at mødrene våre gikk rundt og brølte i gatene? Det stemmer ikke. Udyret våkner når andre tukler med kvinnesaken.

  • Hør hele intervjuet med Sigrid Bonde Tusvik på Norgesglasset:

Hun synes at alle fastleger bør lese gjennom abortloven en gang til.

– I paragraf 6 står det at leger er pålagt å gi råd til kvinner angående abort. Jeg synes det er merkelig at ikke alle leger vet dette, og at noen synes det er problematisk.

Bonde Tusvik mener at legene ikke kan følge sin egen samvittighet når det gjelder abortspørsmål.

– Vi har ikke et samfunn der leger skal gå ut ifra sin religion eller sin etikk. De er under ed og skal hjelpe hvem som helst. Det er ikke en menneskerett å være lege.

Forsvarer omstridt lovforslag

Bent Høye (H)

Helseminister Bent Høie forsvarer forslaget om reservasjonsrett for leger.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

Helseminister Bent Høie (H) forsvarer lovforslaget om reservasjonsrett for leger, og har tidligere sagt at reservasjonsretten for leger er positivt også for kvinner som ønsker abort.

– Dette er i realiteten en sikring av at kvinner som ønsker å søke om abort, skal ha mulighet til å vite hvilke fastleger som har reservert seg og raskt kunne skifte lege. Muligheten til å reservere seg er jo begrenset til områder der det er god tilgang på andre leger.

Sigrid Bonde Tusvik er forberedt på å brøle i toget i morgen.

– Jeg håper det blir brøling, men jeg tør ikke å brøle alene. De andre må starte det!

AKTUELT NÅ