NRK Meny
Normal

Derfor vil lederkvinnene i Unge Høyre gi legene reservasjonsrett

De er unge høyrekvinner, de leder sine lokale ungdomslag i Oslo og Bergen, og de snakker egne lokale høyreledere midt imot når de sier ja reservasjonsretten.

Hannah Atic, Serrine Jonassen og Jenny Clemet von Tetzschner i Unge Høyre

Hannah Atic, Serine Jonassen og Jenny Clemet von Tetzschner i Unge Høyre er Erna Solbergs støttespillere i saken om reservasjonsrett for fastleger.

Foto: David Vojislav Krekling / NRK

Byrådsleder Stian Røsland (H) i Oslo og ordfører Trude Drevland (H) i Bergen er tydelige på at det er uaktuelt å tillate fastleger reservasjonsrett i Norges to største byer.

Drevland går så langt som til å kalle reservasjonsretten for forhistorisk.

Det biter ikke på lederne i deres egne lokale ungdomspartier.

Jenny Clemet von Tetzschner og Hannah Atic, ledere i henholdsvis Oslo Unge Høyre og Hordaland Unge Høyre, sier nemlig et rungende ja til reservasjonsretten.

Og de kommer til å kjempe for å få den gjennom i sine respektive kommuner.

– Synd hvis vi taper kampen

Clemet von Tetzschner og Atic er klare på hvorfor de mener fastlegene bør få reservere seg mot å henvise til abort.

Lederen i Oslo Unge Høyr, Jenny Clemet von Tetzschner, er for reservasjonsrett for fastleger

Lederen i Oslo Unge Høyre, Jenny Clemet von Tetzschner, er for reservasjonsrett for fastleger

Og det er ikke på grunn av legenes eventuelle samvittighetskvaler.

– Vi kjemper for dette fordi vi mener helsevesenet blir bedre dersom jenter vet hva slags type fastlege de møter, sier Clemet von Tetzschner.

Hun får støtte av Atic.

– Jeg tror at det vi i Unge Høyre har forstått, og som ikke for eksempel Trude har sett, er at en reservasjonsrett gjør at vi som unge kvinner lettere kan finne en fastlege med forståelse for vår situasjon. Det gir en bedre og tryggere helsetjeneste, sier Atic.

Lederen i Unge Høyre i Hordaland, Hannah Atic, er for reservasjonsrett for fastleger

Lederen i Unge Høyre i Hordaland, Hannah Atic, er for reservasjonsrett for fastleger

Andre nestleder i Unge Høyre sentralt, Serine Jonassen, støtter lederne i Oslo og Hordaland. Hun peker på at Unge Høyre har vedtak på at de er for reservasjonsretten, men understreker at to kriterier må oppfylles:

  • Det må være fullstendig åpenhet om hvem som reserverer seg.
  • Ingen kvinne skal automatisk bli tildelt en fastlege som har reservert seg.

– Det å få en fastlege som reserverer seg mot å henvise til abort skal være et aktivt valg. En fastlege er ikke en maskin som bare skriver ut resepter og kommer med informasjon. Det er et menneske du skal snakke med, får råd fra, og som skal hjelpe deg å løse den situasjonen du har kommet opp i. Da er det en trygghet å vite at fastlegen din er i tråd med det du selv mener i dette spørsmålet, sier Jonassen.

– Må kjempe hardere med lokal selvbestemmelse

Unge Høyre mener også at det er viktig at kommunene selv får bestemme om reservasjonsretten skal gjelde hos dem.

– Vi ser at hele systemet blir utvannet hvis ingen eller få kommuner vil innføre det, men det betyr bare at Unge Høyre må kjempe hardere lokalt for å få det gjennom, sier Jonassen.

Lederkvinnene i Unge Høyre f.v. Hannah Atic, Serine Jonassen og Jenny Clemet von Tetzschner er for reservasjonsrett for fastleger

Andre nestleder i Unge Høyre sentralt, Serine Jonassen, forklarer hvorfor reservasjonsretten for fastleger er så viktig for Unge Høyre.

Hvordan kommer Trude Drevland til å reagere på dette utspillet fra Unge Høyre i Hordaland?

Hun er en av Unge Høyres beste venner, og jeg tror hun kommer til å mene at det er bra at vi står på våre standpunkter. De synspunktene kommer vi til å jobbe videre for, så vet jeg at Trude kommer til å jobbe like sterkt for sitt standpunkt, sier Atic.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger