Hopp til innhold

Markerte støtte til jødiske kvinner – fikk ikke delta i 8. mars-toget

Personer som ville vise støtte til voldtatte jødiske kvinner fikk ikke delta under markeringen av kvinnedagen i Oslo fredag.

Israelere Youngstorget

KVINNEDAGEN: Det ble amper stemning under 8. mars-arrangementet mellom de to gruppene.

Foto: Johannes Albert Slettedal / NRK

Innsatsleder i Oslopolitiet, Tore Barstad, sier at kvinnene ble hindret i å gå i toget av Palestina-aktivister.

– I dag er det 8. mars og kvinnedagen og det skulle gå et tog med ulike paroler gjennom Oslo sentrum. Det var cirka 6000 som møtte opp på Youngstorget, og blant dem ei støttegruppe for israelske gisler.

– De ble fysisk hindret av andre deltagere i toget, og de fikk etter hvert beskjed av arrangementskomiteen om at de ikke fikk delta i toget med de parolene som de hadde, opplyser han.

Han forteller at det ble satt en buffer mellom gruppene for å hindre sammenstøt.

Kvinnedagsmarkeringen Youngs torget

Markeringen av kvinnedagen samlet rundt 6000 personer.

Foto: Paal Wergeland / NRK

Amper stemning

Kvinnedagen i Oslo skulle som vanlig markeres med appeller og tog fra Youngstorget i Oslo sentrum.

Mange av årets paroler handlet om vold mot kvinner.

En gruppe gikk inn i markeringen under med plakater der det blant annet stod «Meetoo – unless you are a jew». En markering mot voldtekt og seksualisert vold mot kidnappede jødiske kvinner.

Kvinner som NRK snakket med fredag ettermiddag sa at de hadde fått tillatelse av 8. mars-komiteen til å delta under hovedparolen «Støtt kvinners fredsarbeid – bekjemp voldtekt som våpen».

Deltagelsen provoserte imidlertid flere av dem som deltok i marsjen til støtte for Palestina, og mange ropte etter hvert slagord til støtte for Palestina mot gruppen.

Pro-palestinerne markerer kvinnedagen på Youngs torget.

Pro-palestinerne markerte kvinnedagen på Youngstorget.

Foto: Paal Wergeland / NRK

– Trist for politiet å se

Politiet var på forhånd forberedt på at det kunne bli bråk under markeringen siden det allerede var en parole i toget til støtte for kvinner i Gaza med navnet «Gazas kvinner er Oslos søstre».

– Politiet kommer ikke til å gripe inn i noen form for ytringsfrihet, og vi ga klar beskjed om at vi var her for det ordensmessige, sier Tore Barstad.

– Nå ble de fysisk hindret i å delta i toget, så sånn sett oppnådde både 8. mars-komiteen og de andre som var motstandere det som var formålet. Det er likevel trist for politiet å se at kvinners rettigheter ikke blir ivektlagt, uansett hvem man tilhører.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger