NRK Meny
Normal

Boligpriser steg mer enn ventet i februar

For tredje måned på rad utvikler boligprisene seg bedre enn det meglerne ventet på forhånd. Boligprisene steg med 0,9 prosent fra januar til februar. Det viser ny statistikk fra Eiendomsmeglerforetakenes forening.

Boligpriser

Boligmarkedet er i ferd med å bedres etter å vært gjennom en korreksjon, mener eiendomsmeglerforetakene.

Foto: Erichsen, Jarl Fr. / NTB scanpix

Ny statistikk fra Eiendomsmeglerforetakenes forening viser at det aldri har vært solgt så mange eneboliger og rekkehus på to måneder her i landet som i januar og februar.

Samtidig blir det solgt noe færre bruktboliger den siste måneden. Til sammen ble det solgt 5818 boliger i løpet av den siste måneden her i landet. I samme periode i fjor ble det til sammenligning solgt 6096 boliger.

Men det tar nå vesentlig lenger tid å selge bolig enn for ett år tilbake. Mens det tok 33 dager i gjennomsnitt å selge i februar 2012, tok det 15 dager lenger i februar i år.

– Lite sannsynlig med sterkt boligprisfall

Korrigert for sesongvariasjoner stiger prisene med 0,3 prosent.

– Dette har vært en måned med sterk prisutvikling. At vi nå skal få et sterkt boligprisfall fremover mener vi nå er lite sannsynlig, sier adm. dir Christian Dreyer i Eff, som karakteriserer boligmarkedet som solid.

Boligprisene er nå 1,1 prosent lavere enn for ett år siden.

– Boligprisene stiger vanligvis i februar, men veksten ble sterkere enn ventet, sier Dreyer, som mener at boligmarkedet nå er i ferd å stabilisere seg.

– Februar er tredje måned på rad hvor prisene utvikler seg bedre enn det vi forventet på forhånd, sier Dreyer.

Prisene stiger over hele landet

Tallene viser at Tromsø har hatt den sterkeste prisveksten med 1,6 prosent., mens prisene i Oslo og Trondheim steg med 1,1 prosent den siste måneden.

Sjeføkonom Øystein Dørum i DnB NOR Markets

- Dette bør gjøre de verste spådommene om store prisfall i boligmarkedet til skamme, sier sjeføkonom Øystein Dørum i DNB.

Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

Samtidig viser tallene at det er store regionale forskjeller i prisene.

– Det er først nå vi kan slå fast at trenden har skiftet, sier nestleder Leif. N Laugen i styret for Eff, som mener at bedringen i boligmarkedet kommer tidligere enn meglerne hadde sett for seg.

Han sier at når man ser på prisene justert for sesongvariasjoner de siste tre månedene samlet, er prisbevegelsen nå sidelengs, og at balansen mellom tilbud og etterspørsel er gjenopprettet på et lavere nivå.

– Vi ser klare tegn til at prisene har flatet ut etter nedgangen, og at aktiviteten er stor, sier Laugen.

Eiendomsmeglerforetakenes forening spådde ved inngangen til året at boligprisene i løpet av 2014 ville falle med mellom 1-3 prosent.

– Vi holder foreløpig på den prognosen, men dersom den skal revideres, tyder februartallene på at det blir i positiv retning, avslutter Laugen.

– Ennå ikke normalisert marked

Sjeføkonom Øystein Dørum i DNB kaller prisoppgangen i februar oppsiktsvekkende positiv.

– Tallene styrker meg i troen på at det var mye psykologiske faktorer som var i spill i høst, selvforsterkende effekter i boligmarkedet. Men det tar nå lenger tid å selge bolig enn på samme tid i fjor. Så vi har fortsatt ikke et normalisert boligmarked, sier han.

Mens det tar vesentlig lenger tid å selge bolig nå enn for ett år tilbake, går liggetiden for de usolgte boligene kraftig ned.

Dørum sier at det nå er tre måneder på rad hvor prisene utvikler seg bedre enn det landsts største finanskonsern ventet på forhånd.

– Vi har forsattt et nøkternt syn på boligmarkedet fremover. Men dette bør gjøre de verste spådommene om store prisfall i boligmarkedet til skamme her og nå, sier Dørum.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger