Dobbelt så mange nordmenn sitter på gjerdet i boligjakten

En av fire nordmenn oppgir i en ny undersøkelse at forholdene i dagens boligmarked hindrer dem fra å gjøre et ønsket boligbytte. Under samme periode i fjor ventet ti prosent med kjøp og salg.

Leiligheter Bodø Panorama

I Bodø ble det satt boligrekord denne uken da en leilighet ble solgt for 25 millioner kroner i dette komplekset. Men ekspertene spår et labrere boligmarked i 2014.

Foto: Håkon Jacobsen / NRK

Christine Warloe

Christine Warloe er forbrukerøkonom i Nordea

Foto: Michal Tomaszewicz

En ny undersøkelse fra TNS Gallup, gjennomført i februar i år, viser at mange venter med boligbyttet i dagens usikre boligmarked. Dette er mennesker som sier at de ønsker å bytte bolig, men som utsetter det fordi markedet er usikkert.

– Dette kan handle om alt fra familier som har vokst fra boligen de bor i, folk som trenger å flytte på grunn av arbeid eller samlivsbrudd. Labert boligmarked gjør at man blir fanget i boligen sin, sier forbrukerøkonom i Nordea Christine Warloe.

Legger frem ferske boligtall

Det er knyttet stor spenning til boligtallene som Eiendomsmeglerforetakenes Forening (EFF) legger frem klokken 11 onsdag.

I 2013 sank boligprisene med 0,6 prosent. Det var første gang siden finanskrisen med en negativ tolv måneders vekst. I januar 2014 steg boligprisene igjen.

For første gang siden 2009 falt boligprisene på årsbasis i fjor. Eiendomsmeglerne tror på et svakt fall også i 2014.

Boligprisene falt med 0,9 prosent fra november til desember i fjor, og prisene vil falle ytterligere 1–3 prosent i 2014, ifølge tall og prognoser fra EFF.

Ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB), Swedbank og DNB Markets ligger det an til en nedgang på 2–4 prosent i 2014, ifølge en sammenstilling Aftenposten har gjort.

– Gode nyheter for unge

For unge førstegangskjøpere er utflating i prisene gode nyheter.

– Å kjøpe i et rolig marked gjør at man får ro rundt boligkjøpet og forhåpentligvis slipper eskalerende budrunder. Man vet aldri når markedet snur igjen, og da blir det trangt på visning, avslutter Warloe

For den som skal selge bolig er det mye som står på spill. Men det er ikke alle som kan vente i all evighet før de må hoppe ned fra gjerdet.

– Det er grenser for hvor lenge man kan bo under samme tak hvis samlivet er gått i stykker. Mitt råd er å oppsøke banken og ta en grundig gjennomgang av hvordan man skal gå frem uten å utsette privatøkonomien for altfor stor risiko.

– Da må man diskutere alt fra rekkefølge på kjøp og salg og lengde på eventuell mellomfinansiering. Det er viktig å ta kontroll med alle de elementer man kan når usikkerheten rår, sier Warloe.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger