Betydelig skredfare flere steder i nyttårshelgen

I Lofoten, Vesterålen og Salten i Nordland er det betydelig snøskredfare lørdag og søndag, advarer Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

22

Dette vinterbildet er tatt ved Trollfjorden i en annen anledning.

Foto: Trond Løkke / Den Norske Turistforening

Ifølge varsom.no kom det mer snø enn ventet området i løpet av lørdagen. Lokalt kom det opptil 40 centimeter nysnø – mest inn mot Vestfjorden mellom Lofoten og Salten. Stedvis har det allerede dannet seg store fokksnøflak.

Naturlig utløste skred kan forekomme, og personer kan også lett utløse skred i den ferske fokksnøen, opplyser NVE, som vurderer skredfaren til faregrad 3 – betydelig – i nyttårshelgen i Lofoten og Vesterålen.

Daglig leder Berit Irgens i Bodø og omegn turistforening (BOT) oppfordrer folk til å være forsiktige dersom de ferdes i skredutsatt terreng, spesielt på nyttårsaften.

– Det er nok ikke stor ferdsel på nyttårsaften, men noen er det jo alltid. Selv om det er fargrad 3 utsatte steder, er det mange steder man kan ferdes trygt også, sier hun til NRK.

Størst fare på nyttårsaften

I Salten gjelder faregrad 3 kun for selve nyttårsaften. 15–25 centimeter nysnø la seg hovedsakelig i fjellet og langs kysten nord for Bodø lørdag, og søndag ventes mer nysnø og kraftig vind fra sørøst.

Rådet for hvordan man skal unngå å bli tatt av skred gjelder for begge steder:

– Unngå bratte heng og terrengfeller under og etter snøfallet til nysnøen har stabilisert seg. Skredproblemet finnes overalt hvor det ligger mye nysnø i bratt terreng, opplyser NVE.

Gir seg etter nyttår

Over nyttår skal den verste skredfaren være over i nord, men mandag er skredfaren betydelig i Voss og Hardanger i Hordaland. I Hardanger er det ventet opptil 60 millimeter nedbør i de mest utsatte områdene 1. nyttårsdag, mens i Voss ventes det opp mot 40 millimeter.

– I områdene der det blir mest nedbør vil det bli fare før løssnøskred og nysnøflak. Skredfaren vurderes til faregrad 3 i de områdene som får mest nedbør, opplyser NVE.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger