Bertheussen viser sitt syn med ny veske

OSLO TINGRETT (NRK): Tiltalte Laila Bertheussen har dukket opp i retten med stadig nye budskap på veskene. Også på rettens siste dag markerer hun seg på denne måten. Se de forskjellige variantene her.

Tiltalte stilte med ny veske med en liste over bevis under rettssaken

Laila Bertheussens veske på siste rettsdag viser hva Bertheussen og forsvarerne mener om mangel på bevis i saken.

Laila Bertheussen med ny veske

Teksten på vesken under første dag av prosedyrene. Veskebudskapet viser til aktoratets vitne Sylfest Lomheim, som mener et brev trolig er skrevet av en kvinne fordi det sto tisse.

Bertheussens veske 16. oktober.

Bertheussens veske 16. oktober. Retinitis pigmentosa er en sykdom som skader synet. På norsk heter det tunnelsyn, noe forsvarerne mener etterforskerne har hatt i denne saken.

Bertheussen-saken

Tiltaltes veske 1. oktober med påskriften «It´s all about me».

Bertheussen-saken

Bertheussen i retten 9. september med en veske med påskriften: Feminist! Ja, visst.

Bertheussen-saken

Tiltalte Laila Bertheussen kom med denne vesken på rettens første dag. Teksten er et sitat fra politiadvokat Thomas Blom i PST.

Tiltalte stilte med ny veske etter pausen med påskriften « ICD-10 301.50» ( Diagnosekode for dramatiserende personlighetsforstyrrelse) under rettssaken mot Laila Anita Bertheussen i sal 250 i Oslo tingrett torsdag.

Bertheussen-veske med skriften « ICD-10 301.50» (Diagnosekode for dramatiserende personlighetsforstyrrelse) under rettssaken torsdag.

Bertheussens veske

Piken som lekte med Elden er teksten på Bertheussens veske på dagen da aktor skal legge ned påstand om straff.

Fredag ble rettssaken mot Laila Bertheussen avsluttet.

Nå er de topp til de seks dommerne (to fagdommere og fire lekdommere). Dommer Yngvild Tue sa de tar sikte på å avsi dom i midten av desember.

Laila Bertheussens forsvarere mener det ikke finnes konkrete, fellende bevis, og det er også budskapet på Bertheussens veske denne dagen.

Et annet budskap på en av veskene handler om tunnelsyn – noe forsvarerne mener preger etterforskningen av Bertheussen.

Fredag ba forsvarerne om full frifinnelse.

Dersom dommerne mener hun skal dømmes for alle tiltalepunktene, mener forsvarerne at aktor har lagt seg alt for høyt med påstanden på to års fengsel.

Forsvarer Bernt Heiberg mener da at ni måneder er mer passende.

Sier hun har alibi

Bertheussen har ikke villet snakke med pressen, og hun har som tiltalt rett til ikke å bli avbildet. Men via budskap på veskene har hun kommet med både fleip, ironi og argumentasjon.

På vesken fredag er det krysset av NEI på punktene DNA, fingeravtrykk, bilde eller video, vitner, tilståelse og den skyldige. Mens alibi er krysset av på JA.

I rettssaken har forsvarer Elden ment at samboer Tor Mikkel Wara gir henne alibi. Forsvarer John Christian Elden brukte punktene på vesken som et utgangspunkt da på tampen av rettssakens siste dag oppsummerte hvorfor han mener Bertheussen må frifinnes.

Elden viste til at den eneste kjente DNA-analysen i saken er fra en mann, og at det er identifisert fingeravtrykk som ikke er fra Bertheussen. Han påpekte at det ikke finnes noen som sier de har sett at Bertheussen har gjort det hun er tiltalt for.

– Video, bilder, overvåkning: Er det noe av dette som inkluderer henne? Nei, dere kan hake av nei på det. Hva med alibi? Er det noe som tyder på at hun ikke har gjort det?

– Her kan dere huke av ja. Hun har alibi for i alle fall to av hendelsene. I tillegg har hun alibi for at hun ikke kan ha sendt flere av forsendelsene i saken.

– Det siste spørsmålet dere må hake av er om det er bevist utover enhver rimelig tvil at Bertheussen er skyldig? Hak av nei, avsluttet Elden.

– Har ikke diskutert vesker med henne

Etter at rettssaken var avsluttet sier Elden at hans prosedyre var inspirert av Bertheussens veske.

– Vesken var ganske ukjent for meg, men jeg ble godt inspirert av den. Det var gode momenter til en prosedyre.

Elden sier verken eller medforsvarer har lagt seg opp i hvilke vesker Bertheussen har tatt med seg i retten.

– Jeg har ikke diskutert vesker med henne, men den siste hadde en god oppsummering av hovedpunktene i bevisene, nemlig at det rent faktisk ikke foreligger noe av det som tradisjonelt brukes for å dømme noen i straffesaker. Det er et viktig poeng.

Medforsvarer Bernt Heiberg bekrefter at han ikke legger seg opp i hvilke vesker Bertheussen bruker i retten.

– Vi venter i spenning hver morgen for å se hvilken veske som kommer, sier Heiberg.

Mener feil paragraf er brukt

Dersom dommerne mener Bertheussen er skyldig, argumenterer forsvarerne med at hun ikke kan dømmes for det alvorligste tiltalepunktet.

– Gitt domfellelse, har det en helt spesiell karakter. Da er det mer nærliggende å karakterisere det som en fullstendig, uforståelig familietragedie, om dere ender med at det er Bertheussen som har gjort det, sa Heiberg henvendt til dommerne.

Som NRK skrev da rettssaken startet 8. september, mener forsvarerne til Laila Bertheussen at aktor bruker feil paragraf.

Det alvorligste tiltalepunktet handler om angrep på de høyeste statsorganene og rammer den som bruker makt eller trusler for å hindre deres virksomhet.

Paragrafen (115) har en strafferamme på 10 år.

Wara og Bertheussen i retten

I RETTEN: Både Laila Bertheussen og samboer Tor Mikkel Wara er til stede i retten fredag. Dette er en tegning av de to fra en tidligere rettsdag.

Illustrasjon: Esther Maria Bjørneboe

I tillegg er Bertheussen tiltalt for trusler, for å ha forledet politiet til å tro at utenforstående stod bak handlingene, og for brudd brann- og eksplosjonsloven.

Om retten er enig med forsvarerne i at truslene ikke var et angrep på demokratiet, betyr det langt lavere straff selv om retten skulle komme til at Bertheussen er skyldig i handlingene.

Aktor har ment at Wara ble hindret i arbeidet som justisminister. Frederik Ranke sa i sin prosedyre at Wara på grunn av trusselhendelsene blant annet måtte avbryte møte på Gardermoen og at en annen dag kom senere på jobb.

Bernt Heiberg argumenterte fredag med at han også hadde blitt hindret i arbeidet som justisminister om han hadde hatt en krangel hjemme.

– Om Wara og Bertheussen har en privat krangel om oppvasken, og han skal på jobb som justisminister og blir holdt igjen i 15 minutter, er ikke handlingene rettet mot ham som justisminister, sa Heiberg.

Viste til Waras reaksjon

Aktoratet har brukt mye tid på å vise til Tor Mikkel Waras uttalelser da han som justisminister fikk trusler rettet mot seg.

Dette var før samboeren ble siktet i saken.

– Jeg betrakter dette først og fremst som et angrep og en sjikane mot det norske demokratiet. Jeg er satt til å gjøre en jobb på vegne av regjeringen og demokratiet, sa Wara da.

Justisministeren kommenterer trusselsaken

UTTALTE SEG OM TRUSLER: Slik uttalte Tor Mikkel Wara seg 7. desember 2018, dagen etter den første trusselepisoden.

Hevder Wara ikke ble påvirket

Bernt Heiberg mener Bertheussen må frifinnes for angrep på de høyeste statsorganenes virksomhet dersom handlingene er rettet mot Wara fordi han er omtalt i «Ways of Seeing», og ikke Wara som justisminister.

– Det kan hende Bertheussen hadde en annen hensikt, å vise alvoret av hva som kunne skje om noen publiserte private adresser. Men da er det ikke Wara som justisminister som er forsøkt rammet, sa Heiberg.

– Heller ikke om hensikten var å få til videre etterforskning av «Ways of Seeing», er det Tor Mikkel Wara som justisminister som er rammet. Jeg har vanskelig for å se at han er rammet i det hele tatt, mente han.

Heiberg mener også byggingen av et sikkerhetsrom og oppsetting av et kamera ved boligen rammer Wara som privatperson, og ikke justisminister.

Heiberg sier man også må vurdere om det er en konkret og nærliggende fare for at en trussel fører til hindring.

– Wara sier dette ikke kom til å få noen politisk påvirkning. Han sier det var helt utenkelig at dette skulle få noen som helst påvirkning på hans rolle som justisminister, sa Heiberg.

Tidslinje for Bertheussen-saken

14. mars 2019 ble justisminister Tor Mikkel Waras samboer, Laila Anita Bertheussen, pågrepet og siktet for å selv ha tent på parets bil, og for å ha fått det til å virke som andre står bak. Senere ble hun siktet for til flere hendelser ved boligen der hun bodde med Wara, og for å ha sendt trusselbrev til Wara og ekteparet Tybring-Gjedde. Hun er blant annet tiltalt for brudd på straffelovens paragraf 115, som gjelder angrep på de høyeste statsorganenes virksomhet. Rettsaken startet i Oslo tingrett 8. september 2020.

 • 21. november 2018
  Premiere på Ways of Seeing

  Teaterstykket Ways of Seeing har premiere på Black Box teater i Oslo. Teateret skriver om stykket at skaperne har «kartlagt nettverkene som har interesse av å gjøre Norge til et mer rasistisk samfunn». I stykket vises fasaden til huset til daværende justisminister Tor Mikkel Wara og samboeren Laila Bertheussen. Det vises også video av det som hevdes å være huset til Frp-ekteparet Ingvil Smines Tybring-Gjedde (daværende samfunssikkerhetsminister) og Christian Tybring-Gjedde. Sistnevnte skriver på Facebook dagen etter at teateret «legitimerer sitt hat mot nordmenn» gjennom forestillingen.

  Dette vises av Tor Mikkel Waras bolig i «Ways of Seeing»
  Foto: Privat
 • 24. november 2018
  Bertheussen filmer stykket

  Laila Bertheussen og en bekjent ser Ways of Seeing på Black Box. Berheussen blir filmet mens hun selv står og filmer stykket. Noen dager etter stykket er regissør Pia Maria Roll Jessen på Dagsnytt 18. Hun sier Bertheussen filmet aggressivt, på en måte som gjorde det vanskelig å gjennomføre oppsetningen. Bertheussen har benektet dette i retten. Hun sier hun stod under forestillingen, fordi helseplager gjør det ubehagelig å sitte.

 • 1. desember 2018
  Bertheussen raser i kronikk

  Bertheussen skriver kronikk i VG med tittelen «De kaller det kunst, jeg kaller det en grov invasjon av mitt privatliv». I kronikken skriver Bertheussen at hun etter Dagsnytt 18-seansen ikke lenger har noe annet valg enn å gå ut i offentligheten med sin fortelling.

 • 6. desember 2018
  Tagging og forsøk på bilbrann

  Justisministerens hus og bil ble tagget ned med hakekors og beskyldninger om rasisme. Bilen ble også forsøkt tent på. Dette ble oppdaget av Wara på morgenen. Påtalemyndigheten mener Bertheussen skrev «rasisit» med rød tusj og spraymaling på huset, tegnet hakekors og skrev rasist på familiens bil, brøt opp bensinlokket, la inn hyssing og tente på.

  Hærverk hos Tor Mikkel Wara
  Foto: Jørn Tveter / NRK
 • 17. januar 2019
  Trusselbrev

  Påtalemyndigheten mener Bertheussen i forkant av 17. januar skrev et trusselbrev og sendte det i posten til seg selv om justisministeren. «Trekk ANMELDELSE neste gang får VI det til», skrev hun i brevet ifølge tiltalen. Brevet settes i sammenheng med at Bertheussen 19. desember 2018 politianmeldte flere personer i teaterstykket «Ways of Seeing» for blant annet hensynsløs atferd. Anmeldelsen blir senere henlagt, en avgjørelse som opprinnelig endres av statsadvokaten. Senere henlegges saken på nytt.

  Trusselbrev sendt til Wara/Bertheussens bolig, sendt kort forut for 17. januar 2019
  Foto: Politiet/ Pst / NTB scanpix
 • 17. januar 2019
  Brann i søppelspann

  Politi og brannvesenet rykket ut til justisministerens bolig etter brann i et søppelspann. Påtalemyndigheten mener Bertheussen startet brannen i søppeldunken med papiravfall med rødsprit og åpen ild. Wara ble varslet på Gardermoen.

  Brann i søppelkasse
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
 • 29. januar 2019
  Nye trusselbrev

  Den 29. januar skal Bertheussen ha sendt et nytt trusselbrev til seg selv og samboeren, ifølge tiltalen. Teksten i brevet, som delvis bestod av utklipp av et Morgenbladet-intervju med Ways of Seeing-skuespiller Hannam Bennammar, var: «Jeg må bare le av dem. Det er ikke vi som er farlige, det er rasistene. Når de sier de er redde, må jeg bare le. Vi ses 26.02 kl. 20. Hovedpoenget er: Vil vi bo i et drittsamfunn eller et hyggelig samfunn? HA HA HA». Datoen viser ifølge tiltalen til at Ways of Seeing skulle nyoppsettes 26. februar. I ettertid har det vist seg at brevet var påført urin.

  Brev sendt til Bertheussen/Wara. Lignende brev ble sendt til ekteparet Tybring-Gjedde. Brevet var påført et brennmerke og spor av urin.
  Foto: POLITIET / Scanpix
 • 5. februar 2019
  Trusselbrev til Tybring-Gjedde

  Et brev som er nesten identisk med det som ble sendt til Wara/Bertheussen 29. januar, mottas av stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde og samfunnssikkerhetsminister Ingvil Smines Tybring-Gjedde.

 • 11. februar
  Brennbar væske under parets bil

  11. februar mener påtalemyndigheten at hun festet lange remser med tøy til flere plastflasker inneholdende bensin bak på samboerparets bil. det ble oppdaget av politiet som holdt vakt ved boligen da hun kom hjem.

  Isklar-flasker med bensin festet under Wara/Bertheussens bil i februar 2019
  Foto: Politiet/ Pst / NTB scanpix
 • 2. mars 2019
  Trusselbrev

  Politiets bombegruppe rykket ut til justisministerens hus, etter at et brev som ble oppfattet som truende ble funnet i postkassen. «JÆVELA RASISTER VI VENTET PÅ DERE. DU OG DEN FEIGE FRP HORA TURTE IKKE KOMME. VI VENTER PÅ DERE», sto det i brevet ifølge tiltalen. Det skal ha vært Tor Mikkel Wara som fant brevet i postkassen. I bunn av postkassen ble det også funnet hvitt pulver.

  Trusselbrev sendt til Tor Mikkel Waras adresse
  Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix
 • 10. mars 2019
  Bilbrann

  10. mars klokken 01.30-tiden på natta mener påtalemyndigheten at Bertheussen startet en brann i bagasjerommet på familiens bil. Det ble brukt rødsprit, opptenningsposer og åpen ild. det ble ripet inn «RASIST» på bakskjermen. Brannen ble oppdaget og slukket av forbipasserende. Wara ble varslet i utlandet.

  Politiet holder oppsyn med boligen til justisminister Tor Mikkel Wara
  Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
 • 14. mars 2019
  Samboer siktet

  PST sikter og pågriper samboeren til justisminister Tor Mikkel Wara for å ha tent på bilen. Hun er foreløpig ikke siktet for de andre hendelsene, og blir ikke varetektsfengslet. Tor Mikkel Wara tar permisjon fra stillingen som justisminister.

 • 28. mars 2019
  Mistenkes for alle trusselhendelsene

  PST mistenker Laila Anita Bertheussen, Waras samboer, for å stå bak samtlige trusselhendelser mot justisministeren. Hun har tidligere kun vært siktet for en hendelse. Tor Mikkel Wara går av som Justisminister, og sier at familien trenger ham mer enn regjeringen gjør. Bertheussen nekter straffskyld.

 • 14. mai
  Elden mottar første konvolutt

  To måneder etter pågripelsen mottar Elden en boblekonvolutt med tekst og en nødhammer i en brødpose med hyssing rundt. Elden varsler PST. Kripos slår fast at pakken sannsynligvis ble postet 30. april, i en periode Wara og Bertheussen var på ferie.

  Den første pakken som ble sendt til Eldens kontor etter at Bertheussen ble pågrepet
  Foto: Politiet/ Pst / NTB scanpix
 • Våren/ sommeren 2019
  E-poster til journalister

  Journalister i Dagbladet og NRK mottar e-poster fra påståtte gjerningspersoner. I e-postene skriver avsenderne at de har avlyttet huset til Wara og Bertheussen siden januar samme år. I kontakt med Dagbladet ga avsenderen informasjon om brevet Elden mottok noen uker tidligere, ifølge påtalemyndigheten.

 • 25. juni 2019
  Avviser klage

  Riksadvokaten avviser Bertheussens klage på henleggelsen av hennes anmeldelse av Black Box. Samtidig avvises teatrets klage og erstatningskrav i forbindelse med politiets håndtering av saken.

 • 25. juli 2019
  Ny forsendelse til Elden

  Elden varsler PST om en ny forsendelse. En boblekonvolutt inneholder plastremser med tekst, samt bilnøkkelen til en Ford S-Max. Dette er bilen som ble satt i brann i mars samme år. Avsenderne hevder at de har oppholdt seg i huset til Wara, ifølge aktor Marit Formo.

  Bilnøkkel i Bertheussen-saken, sendt i brev til Elden
  Foto: Politiet/ Pst / NTB scanpix
 • 13. september 2019
  Ny forsendelse til Elden

  Påskrift «Fun burn fra Mars 8». I pakken lå det tre glassbiter. Trolig poststemplet 10. september, ifølge Kripos. Avsenderen gjentar at Bertheussen ikke står bak trusselhendelsene.

  Glassbiter i forsendelse til Elden ifm. Bertheussen-saken
  Foto: Politiet/ Pst / NTB scanpix
 • 23. januar 2020
  Bertheussen tiltalt for åtte tilfeller

  Laila Anita Bertheussen tiltales for brudd på straffelovens paragraf 115, som gjelder angrep på de høyeste statsorganenes virksomhet. Hun er også tiltalt for trusler, falsk anklage og brudd på brann- og eksplosjonsvernloven. Bakgrunnen er hendelsen ved egen bolig, samt brevene til samboeren Tor Mikkel Wara og ekteparet Tybring-Gjedde. Bertheussen har hele tiden nektet straffskyld i saken, og mener at det noen andre som står bak truslene.

  TybringGjedde
  Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
 • 6. august 2020
  Nytt brev til Elden

  Elden varsler PST om et nytt brev, elleve måneder etter det forrige. Det maskinskrevne brevet er poststemplet i Sverige 3. august. I brevet står at Bertheussen ikke står bak truslene. Avsender hevder å ha vært i huset flere ganger, og kan koden på ytterdøren.

 • 13. august 2020
  Siste brev til Elden

  Politiets bombegruppe rykker ut til Advokatfirmaet Eldens kontorer i Oslo etter varsel om et brev med pulver adressert til advokat John Christian Elden. Brevet førte til full utrykning og evakuering av Eldens kontorer. Pulveret viser seg å være av samme type som i en tidligere forsendelse, fra legemiddelet Nozinan. Brevet ble poststemplet i Sverige 10. august.

  Hvitt pulver fra den siste forsendelsen til advokatkontoret Elden i Bertheussen-saken
  Foto: Politiet/ Pst / NTB scanpix
 • 8. september 2020
  Rettssaken starter

  Rettssaken mot Laila Bertheussen starter i Oslo tingrett. Bertheussen nekter straffskyld på alle punkter. Samboer Tor Mikkel Wara er i retten for å støtte samboeren. Wara skal også vitne i saken. Bertheussen har med seg en veske i retten, med et sitat hennes forsvarer har fått fra PSTs politiadvokat Thomas Blom. Sitatet går ut på at det er påtalemyndighetens oppgave å bevise skyld i saken.

  Skannede dokumenter
  Foto: Tegning: Esther Maria Bjørneboe

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger