Hopp til innhold

Høyre ber politikerne slutte å blande seg

Høyre mener rikspolitikere bør holde fingrene av fatet i striden mellom KS og lærerne om arbeidstid. – De er feige som ikke velger side, svarer Ap-topp.

Henrik Asheim

OPPRØRT: Stortingspolitiker Henrik Asheim (H) mener rikspolitikere bør holde seg for gode til å uttale seg om arbeidstidskonflikten. – Det bryter med alle prinsipper å legge press på forhandlingene.

Foto: Høyre

Høyres skolepolitiske talsperson, Henrik Asheim, er både opprørt og forundret over at en rekke politikere åpent har kritisert måten Kommunenes organisasjon (KS) har håndtert forhandlingene på.

– Jeg mener det er veldig problematisk, simpelthen fordi vi har en modell i Norge der partene i arbeidslivet forhandler seg imellom, og politikerne holder seg unna, sier Asheim til NRK.

KS har gått høyt på banen her, og generelt er saken behandlet litt umusikalsk.

Iselin Nybø (V)

I januar brøt lærerorganisasjonene forhandlingene med KS, og alt tyder på at saken nå blir en del av hovedtarifforhandlingene til våren.

– Legger press på forhandlingene

Konflikten dreier seg blant annet om hvem som skal bestemme når lærerne skal være på jobb. KS, som er interesse- og arbeidsgiverorganisasjon for alle landets kommuner og fylkeskommuner, vil fjerne alle sentrale bestemmelser slik at den enkelte rektor sitter med makten. Det vakte særlig sterke reaksjoner at KS åpnet for at arbeidsåret til lærerne skal kunne strekkes fra dagens 39 uker opp til 45 uker.

Den siste tiden har en rekke stortingspolitikere fra Ap, SV og Venstre bedt KS om å dempe konfliktnivået.

– Det er dyp bekymring i Arbeiderpartiet for det konfliktnivået som KS legger opp til. Jeg deler den bekymringen, sa tidligere kunnskapsminister og nåværende skolepolitisk talsmann, Trond Giske, til VG tidligere denne måneden.

Iselin Nybø (V)

OMDØMME: Iselin Nybø (V) frykter det høye konfliktnivået mellom lærerne og KS kan ramme rekrutteringen til læreryrket.

Også Venstres Iselin Nybø, som er første nestleder i Kirke-, utdannings- og forskningskomiteen, ber KS roe gemyttene.

– KS har gått høyt på banen her, og generelt er saken behandlet litt umusikalsk. Man har nok ikke truffet helt på måten man har gått ut på, og det har bidratt til at konfliktnivået har blitt for høyt, sier hun til NRK i dag.

Hun ser ikke problemet med at stortingspolitikere oppfordrer én av partene til å endre framgangsmåte i forhandlingene.

– Jeg oppfatter at vi fra politisk hold er forsiktige med å gå inn i selve saken, den skal behandles mellom partene. Men vi er også opptatt av at konfliktnivået må senkes slik at vi får gode løsninger, for ingen er tjent med det konfliktnivået som er nå, sier Nybø til NRK.

Men selv om ingen av dem går inn på detaljene i forhandlingene, mener Asheim at uttalelsen bryter med prinsippet om at politikerne skal holde fingrene av fatet når partene i arbeidslivet forhandler.

– Når man sitter på Stortinget er det farlig å uttale seg om hvordan den ene parten oppfattes. Hver gang vi som politikere gjør det, så legger vi press inn i forhandlingene, og det skal ikke vi gjøre, sier Høyre-politikeren til NRK.

Det er mulig at Asheim og Høyre prøver å gjemme seg bak at det pågår forhandlinger, men de må komme på banen og si hva de mener.

Freddy de Ruiter (Ap)

Ber Ap «få sine folk på plass»

Asheim er spesielt opprørt over uttalelsene til Arbeiderpartiets stortingsrepresentant Freddy de Ruiter. Ap-politikeren fra Aust-Agder nøyer seg ikke med å mane til en god forhandlingstone, men sier rett ut av KS' krav er en trussel mot skolen.

– Hvis KS ikke gir seg, så kommer det til å resultere i en dårligere skole, sa de Ruiter da NRK snakket med ham torsdag.

Ifølge Asheim hører slike uttalelser ingen plass hjemme.

– Når han begynner å mene noe om hva som vil være utfallet dersom KS vinner fram i forhandlingene, og at det vil ødelegge norsk skole, så går han langt over streken som stortingspolitiker. Han tar veldig tydelig parti i en forhandling, og bryter et viktig prinsipp, sier Asheim.

– Jeg håper at Ap nå får sine folk på plass, slik at de slutter å uttale seg i denne typen konflikter, fortsetter han.

– Høyre er feige

Men Freddy de Ruiter har ingen planer om å slutte å blande seg. Han sier til NRK at KS driver fagforeningsknusing når de legger opp til arbeidstidsavtalene skal avgjøres lokalt og ikke gjennom sentrale forhandlinger.

Freddy de Ruiter

SLÅR TILBAKE: Freddy de Ruiter akter ikke å holde kjeft. – Jeg skammer meg ikke over at jeg engasjerer meg.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

– Og det bør ikke overraske Asheim at Arbeiderpartiet står på arbeidernes side, sier han.

Er du uenig i prinsippet om at politikere ikke skal uttale seg om pågående forhandlinger?

Dette er ikke en vanlig forhandlingsprosess. Det handler om man skal gå bort fra sentrale avtaler og åpne for at rektorene kan disponere lærerne som det passer dem. En slik praksis vil endre det norske arbeidslivet slik vi kjenner det, sier Ap-politikeren.

Ifølge de Ruiter er KS' forslag fullstendig i tråd med Høyres og Fremskrittspartiets ønsker for arbeidslivet.

– De har alltid ønsket et såkalt fleksibelt arbeidsliv, med mer lokale forhandlinger og prestasjonslønn. Alt det passer inn i KS sin tekning, sier han.

Han mener Høyre er feige som ikke flagger sitt syn på lærernes arbeidstidsavtaler.

– Det er mulig at Asheim og Høyre prøver å gjemme seg bak at det pågår forhandlinger, men de må komme på banen og si hva de mener, sier de Ruiter.

Taus kunnskapsminister

Tidligere har kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) fått kritikk fra både politiske motstandere og lærerorganisasjonene for at han ikke har uttalt seg om saken.

– Taushet er også et budskap, sa leder i Utdanningsforbundet, Ragnhild Lied, til Aftenposten onsdag.

Asheim tar partikollegaen i forsvar, og mener det ville fått dramatiske konsekvenser dersom Røe Isaksen valgte side i saken.

– Hvis en statsråd hadde uttalt seg tydelig på den ene eller andre siden, så ville det kunne ha stoppet hele forhandlingen og lagt hele prosessen død. Det er sikkert noen som ønsker det, men da har du overkjørt det trepartssamarbeidet vi har, sier han.

Asheim avviser også påstandene om at regjeringen har noe å vinne på at arbeidsgiverne får gjennomslag striden med lærerne.

– Nei, dette er et krav som også kom i 2009, og prosessen har pågått lenge. Det er ikke sånn at det er noe bedre for denne regjeringen om KS eller lærerorganisasjonene vinner fram. De skal forhandle, og så skal vi som rikspolitikere forholde oss til de avtalene som gjelder mellom arbeidstakere og arbeidsgivere, sier han.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger