Hopp til innhold

Ber Anundsen nok en gang svare for seg

STORTINGET (NRK): Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité er lei av å få informasjon om utsending av asylbarn gjennom media. Nå krever de nye svar – og tall – fra justisminister Anders Anundsen.

Anundsen redegjør om asylbarnsaken

Kontroll- og konstistusjonskomiteen ber om fullt innsyn i asylbarnsaken, i stedet for å få informasjon gjennom media. Nå må justisminister Anundsen redegjøre i detalj.

Foto: Bøe, Torstein / NTB scanpix

Martin Kolberg

Martin Kolberg er ikke fornøyd med at han har fått det meste av informasjonen gjennom media i saken om lengeværende asylbarn.

Foto: Solum, Stian Lysberg / Scanpix

– Vi har sendt et nytt brev til Anundsen med mer konkrete spørsmål om dokumentasjon på hvor mange lengeværende barn som har blitt sendt ut, eller ikke sendt ut. Dette har vi bare lest gjennom mediene, og det er ikke nok, sier komitéleder Martin Kolberg etter møtet tirsdag.

Justisminister Anders Anundsen må derfor komme med enda mer detaljerte svar på hva som gikk galt da Politiets utlendingsenhet (PU) aldri fikk beskjed om at regjeringen hadde fjernet instruksen om at lengeværende barn skulle prioriteres ved retur av asylsøkere, som oppholder seg ulovlig i landet.

Han har allerede fått et brev med krav om svar.

I brevet som nå sendes til statsråd Anders Anundsen ber komiteen om følgende:

  • Komplett statitsikk over utsendte lengeværende barn som har vært i Norge i mer enn tre år.
  • Innsyn i rapporteringen som Justisdepartementet har motatt.
  • Innsyn i dialogen mellom Justisdepartementet og Politidirektoratet, mellom Politidirektoratet og Politiets utlendingsenhet, og mellom Politiets utlendingsenhet og distriktene.

– Ikke noe samsvar

I 2013 ga den rødgrønne regjeringen ordre om at lengeværende barn skulle prioriteres. I 2014 endret Høyre/Frp-regjeringen det til at barnefamilier generelt, ikke lengeværende spesielt, var blant dem som skulle komme først i returkøen.

Sist uke avslørte Bergens Tidende at Politidirektoratet aldri videreformidlet den beskjeden til PU.

I mellomtiden har Anundsen stått skolerett i Stortinget, statsministeren har blitt presset i spørretimen, og regjeringen og støttepartiene har blitt enige om en ny forskrift som skal gjøre det lettere for lengeværende barn å få opphold.

Nå vil Stortinget til bunns i om regjeringen har feilinformert de folkevalgte i denne saken.

– Utifra det som har kommet frem i media så virker det ikke som om det er noe samsvar mellom det justisministeren sier, og det politidirektøren sier, eller det ledelsen i Politiets utlendingsenhet sier, sier en oppgitt Abid Raja (V).

Vil sende brev til statsministeren

Han legger ikke skjul på at han gjerne også skulle bedt Erna Solberg svare for seg i denne saken.

– Både vi i Venstre og Arbeiderpartiet har gjort klart et brev til statsministeren. Disse brevene skal nå samskrives, og deretter skal det tas stilling til om vi skal sende brev også til statsministeren, sier Raja.

Både han og representanter fra opposisjonspartiene på Stortinget har hengt seg opp i Erna Solbergs uttalelser i trontaledebatten 7. oktober:

Det at vi har returnert flere barn i år, er bl.a. fordi vi har returnert mange innenfor Dublin-konvensjonen. Det er ikke barn som har vært her lenge, det er barn som har vært her relativt kort. Vi skal legge vekt på den avtalen vi har, og vi jobber på spreng for å få på plass en varig ordning.

Erna Solberg / Trontaledebatten 07.10.14

I en pressemelding mandag skrev Politidirektoratet at de politiske føringene fra regjeringen ble forstått og fulgt, selv om PU ikke fikk beskjed om at ordlyden i tildelingsbrevet var endret.

Abid Raja

Abid Raja vil også sende brev til Erna Solberg med krav om svar, men om dette gjøres avgjøres når komiteen har fått svar fra justisministeren.

Foto: Karlsen, Anette / NTB scanpix

«Ut fra dette er det vår oppfatning at feilen i vårt disponeringsskriv til Politiets Utlendingsenhet ikke har tatt til følge at noen barn har blitt uttransportert som ikke skulle ha vært det», skriver Politidirektoratet. De viser til at alle som sendes ut har fått endelig avslag og oppholder seg ulovlig i landet.

De skriver også at 76 barn, som har bodd mer enn fire år i Norge, ble sendt ut av landet i løpet av årets ti første måneder. Det er flere enn årene før. Ifølge politiet skyldes dette først og fremst at det nå er mulig å sende barnefamilier tilbake til Afghanistan og Nigeria.

Ifølge tall fra NTB har 108 asylbarn med mer enn tre års botid blitt sendt ut fra Norge i løpet av årets ti første måneder.

AKTUELT NÅ