Hopp til innhold

Åpner for gjenopptakelse av Treholt-saken

Nåværende leder i Gjenopptakelseskommisjonen, Helen Sæter, åpner for å se på Treholt-saken på ny.

Arne Treholt og sin daværende forsvarer Arne Arntzen i Oslo Tinghus. Helen Sæter til venstre

Arne Treholt og sin daværende forsvarer Arne Arntzen i Oslo Tinghus i februar 1985. Nå åpner Helen Sæter i Gjenopptakelseskommisjonen for en ny rettsrunde av saken.

Foto: Inge Gjellesvik / Scanpix

– Det er ingen ting i veien for at vi kan se på Treholt-saken en gang til. Hvis det som er kommet frem i boken som i dag ble lansert stemmer, så er det grunnlag for en gjenopptakelse, sier Helen Sæter til NRK.

Saken har tre ganger tidligere vært oppe for gjenopptakelse etter at Treholt ble benådet i 1992. Senest i desember 2008 ble saken avvist. Med begrunnelse i at de svakeste leddene i beviskjeden i saken ikke var svake nok til at saken kunne gjenåpnes.

Video Refleksjon på Treholt-koffert

Video fra dagens pressekonferanse. Helge Hovland forklarer hvordan de undersøkte refleksjonen på kofferten.

Ny teipbit

Den gangen kjente kommisjonen ikke til teipbiten, som nå er avdekket av forfatterene bak boken «Forfalskningen».

– Bildebevisene har vært fremme før, men tapebiten og det anonyme vitnet er helt nytt, sier Sæter.

Håvard Hådem

Håvard Hådem oppdaget tapebiten som kan føre til gjenåpning av Treholt-saken.

Foto: Jørgen Bjerkøe

Det var Håvard Hådem som oppdaget teipbiten på Treholts koffert. Han er sønn av Ingolf Hådem, som var sakkyndig i Treholt-saken.

– Jeg har fulgt saken fra sidelinjen helt siden min far ble oppnevnt som sakkyndig på midten av 80-tallet. Vi skjønte allerede da at det var mye som ikke stemte, sier Håvard Hådem.

– De sakkyndige i saken fikk ikke rekonstruksjonen til å stemme med bildene fra POT (nåværende PST, journ. anm). På politiets bevisbilder var konvolutten som skulle inneholde dollarsedler som Treholt hadde fått som betaling, mye større enn den ble under rekonstruksjonen.

Ny teknologi

Etter at Gjenopptakelseskommisjonen i 2008 avslo at det skulle gjøres nye undersøkelser, valgte Hådem far og sønn å gjennomføre dem likevel da forfatterne av den nye boken «Forfalskningen - politiets løgn i Treholt-saken» fikk tilgang på Treholts koffert.

– Teknologien er helt annerledes i dag, og vi ville gjøre mer presise målinger. Da begynte jeg å stusse over teipbiten på kofferten og lurte på om den alltid hadde vært der. Den hørte jo ikke hjemme på en attaché-koffert, sier Hådem.

Bak lukkede gardiner

Undersøkelsene av kofferten måtte skje i hemmelighet.

– Vi undersøkte kofferten hjemme i min leilighet, og det var strengt hemmelighold. Vi låste døren og trakk gardinene for vinduene. Det var viktig at dette ikke kom ut, forteller Hådem.

Nå tror han hans nysgjerrighet rundt teipbiten kan få store konsekvenser.

– Jeg tror dette kan velte hele pengebeviset, sier Hådem.

– Tydelig dokumentasjon

Treholt selv er optimistisk i forhold til en gjenoptakelse.

– Jeg synes boken er veldig godt dokumentert, og kan ikke skjønne annet enn at norske myndigheter må ta hensyn til dokumentasjonen som nå kommer frem. De peker helt tydelig mot at det er fabrikkert bevis, sier Arne Treholt til NRK.

Arne Treholt ønsker imidlertid ikke nye år i rettssystemet hvis spiondommen hans blir gjenopptatt og påtalemyndigheten fortsatt innstiller på tiltale.

Les mer: - Familien har betalt en høy pris

Gjenopptakelseskommisjonen får årlig inn rundt 150 begjæringer, 10 prosent av dem bli gjenåpnet.

AKTUELT NÅ