Hopp til innhold

- Kan være Norges største politiskandale

Tom Berntzen og Svein Torgersen dekket Treholt-saken for Dagsrevyen. De mener tiden er inne for en ny sak for å få alle fakta på bordet.

Arne Treholt på Fornebu og hans koffert med taperester på.

Arne Treholts attachékoffert med rød ring rundt tapebiten, som nå skaper ny debatt.

Foto: PST

Tom Berntzen

Tom Berntzen var vaktsjef i Dagsrevyen da Treholt ble arrestert og kommenterte saken for NRK.

Foto: Erlend Aas / Scanpix
Svein Torgersen

Svein Torgersen dekket Treholt-saken for Dagsrevyen.

Foto: Hallvard Sandberg / NRK

– Hvis politiet har konstruert dette så er det den største politiskandalen i Norge, sier Tom Berntzen, som var vaktsjef i Dagsrevyen den dagen Treholt ble arrestert.

– Jukset med bevisene

I en bok som ble lansert i dag kommer det frem påstander om at norsk overvåkingspoliti fabrikerte et av bevisene mot Arne Treholt , et bevis som var helt avgjørende for spiondommen.

Geir Selvik Malthe-Sørenssen har skrevet boken sammen journalist Kjetil Bortelid Mæland.

– Politiet jukset med pengebeviset. Vi har fremskaffet ugjendrivelig bevis for at bildene som skulle dokumentere pengefunn i Treholt leilighet før han ble arrestert, i virkeligheten må ha blitt tatt etter at Treholt ble pågrepet, hevder Malthe-Sørenssen.


De to tidligere Dagsrevy-journalistene har fulgt saken tett siden Treholt ble arrestert på Fornebu 20. januar 1984.

– Jeg synes dette er veldig interessant. Spesielt det at daværende aktor Lasse Qvigstad tar dette på alvor, er interessant. Han har jo kategorisk avfeid alle nye bevis, sier Svein Torgersen, som sammen med Berntzen og Hans-Wilhelm Steinfeldt dekket saken for Dagsrevyen den gangen.

– Grunnlag for gjennopptagelse

Begge mener de at de nye opplysningene kan føre til at saken igjen blir en het potet på gjenopptagelseskommisjonens bord.

– Hvis den anonyme kilden vil si dette åpent og vitne så er det uten tvil grunnlag for en ny sak etter mitt skjønn, men det er viktig å understreke at dette ikke frikjenner Treholt helt, men at han kanskje vil bli frikjent for spionasje, sier Torgersen.

– Dette vil være en gedigen skandale hvis det viser seg å være riktig. Det har hele tiden vært mye frem og tilbake i saken, og derfor er det viktig og riktig å undersøke dette på nytt, sier Berntzen.

– Hysteri uten like

Saken vakte enorm oppmerksomhet da det ble kjent at byråsjefen i Utenriksdepartementet og mannen til TV-kjendis og journalist Kari Storækre var blitt pågrepet for å være russiske spion en januardag i 1984.

– Det var jo et hysteri uten like den gangen, men vi må se det litt med datidens briller. Det var jo tross alt under den kalde krigen. Sikkerhetsopplegget var helt ekstremt. Blant annet ble jo hele motorveien mellom Drammen og Oslo stengt da Treholt ble kjørt fra fengselet til retten, forteller Berntzen.

– Riksadvokaten troppet jo også personlig opp i NTB sine lokaler for å overrekke pressemeldingen om at Treholt var arrestert. Det var andre tider da, erindrer Berntzen.

Retten troppet opp i Dagsrevyen

Retten var også på tå hev gjennom hele saken. På ett tidspunkt troppet lagmann Astri Rynning sammen med tre andre dommere opp i Dagsrevy-redaksjonen, og ønsket å se en kritisk sak som var blitt sendt.

– Jeg husker godt da Tore Johansen, som var vaktsjef i Dagsrevyen den gangen, ringte meg sent på kvelden og ganske opphisset fortalte meg at retten hadde troppet opp i Dagsrevy-redaksjonen og ville se på saken jeg hadde laget, forteller Torgersen.

– Det viste seg etter hvert at Rynning og hennes meddommere bare ikke hadde fått med seg saken da den ble sendt på Dagsrevyen, og ønsket å se den igjen. Dette var jo lenge før Internett, og video-opptakere var heller ikke så utbredt, humrer Torgersen.

– Når jeg tenker tilbake på hva som skjedde må jeg jo bare tenke «hva i all verden», sier Berntzen.

Fikk plass til pengene

En sak som fikk mye oppmerksomhet den gangen var det såkalte pengebeviset, og spørsmålet om hvorvidt alle dollarsedlene faktisk fikk plass i konvolutten, slik påtalemyndigheten hevdet, eller ikke. Forsvarer Arne Haugestad nektet for at pengene kunne få plass, men ble motbevist av NRKs reporter.

Video PENGER-KOFFERT-090910-WW

Video: Dagsrevyens Svein Torgesen beviser at 315 dollarsedler får plass i konvolutten.

– Jeg husker godt at vi laget TV-saken der Haugestad først viste meg at pengene ikke fikk plass i konvolutten, og så ga dem til meg. På første forsøk smatt de oppi. Han holdt jo på å fly i taket. Og i bakgrunnen hører jeg Treholt si «dett var dett», forteller Torgersen.

Da Torgersen hadde stappet pengene oppi konvolutten sa Haugestads medforsvarer, advokatlegenden Alf Nordhus:

– Det var som fanken at han skulle greie det.

– Det ble jo veldig mye skriverier rundt den reportasjen og Haugestad var fly forbanna på oss. Det der likte han dårlig, sier Berntzen.

Ble beskyldt for forhåndsdømming

Norsk presse i etterkant av saken beskyldt for å ha forhåndsdømt Treholt. Det er ikke Torgersen enig i.

– De norske journalistene som dekket saken var ikke ensidig i sin oppfatning om han var spion eller ikke. Det var mye snakk om at pressen forhåndsdømte ham, men jeg snakket med Treholt i Drammen fengsel etter at han var dømt, og der sa han rett ut at han følte at pressen under rettssaken hadde behandlet ham «fair». Noe annet var det i forkant av saken. Da var det mer hysteri. Mannen var jo en a-kjendis og gift med en TV-kjendis og sønn av en statsråd, sier Torgersen.

– Jeg har hele tiden ment at Arne gikk over streken og han har jo også innrømmet selv at han hadde kontakt og handlet i gråsoner, men å dømme han til 20 år for spionasje synes jeg den gangen som nå var for drøyt, sier Berntzen.

AKTUELT NÅ