Hopp til innhold

– Treholt-saken må gjenåpnes

Forfatterne bak den nye Treholt-boka mener å ha flere sterke beviser på at Politiets overvåkingstjeneste har forfalsket Treholt-bildene.

Pressekonferanse treholtkofferten

Forfatterne Geir Selvik Malthe-Sørenssen (t.h.) og Kjetil Bortelid Mæland (t.v.) hadde med seg Treholts koffert under pressekonferansen i dag.

Foto: Helge Carlsen / NRK

Arne Treholt på Fornebu i 1984

Treholt før arrestasjonen på Fornebu i 22. januar 1984.

Foto: Politiets sikkerhetstjeneste
Treholts attachékoffert

Politiets koffertbilde fra rekonstruksjonen av ransakingen.

Foto: Politiets sikkerhetstjeneste
Treholts koffert

Treholts koffert slik den ser ut i dag.

Foto: Helge Carlsen / NRK

Geir Selvik Malthe-Sørenssen har skrevet boken «Forfalskningen – Politiets løgn i Treholt-saken». sammen med journalist Kjetil Bortelid Mæland.

I boken hevder forfatterne at Politiets overvåkingstjeneste (POT) blant annet konstruerte bildebevis for å få tidligere byråsjef i Utenriksdepartementet Arne Treholt dømt for spionasje.

Fotoeksperter

Under en ransaking av Treholts leilighet i august 1983 skal politiet ha funnet flere bunker med dollarsedler i Treholts attachékoffert. Dette ble under rettssaken brukt som et bevis på at Arne Treholt hadde mottatt spionpenger av Sovjetunionen.

Men forfatterne av boka mener daværende POTs bilder fra ransakingen må være forfalsket.

På bildene ser man rester av en teipbit ved koffertens låsmekanisme, men på bildet som er tatt av Treholt rett før arrestasjonen i januar året etter, er teipbiten borte.

Forfatterne av boka fikk gjennom advokat Harald Stabell utlevert negativene av koffertbildene 27. august i år, og har med bistand fra fotoeksperter slått fast at de mener Treholts koffert ikke kan ha vært fotografert på det tidspunktet POT hevder.

Refleksjon på Treholt-kofferten

Bildet til høyre viser hvordan teiprestene stopper refleksjonen. Den runde mørke flekken er et epleklistremerke Treholts sønn festet på kofferten. På bildet fra arrestasjonen på Fornebu ser man epleklistremerket, men også refleksjonen som ikke burde vært der.

Argumentasjonen er blant annet at refleksjonen i låsmekanismen vises på bildet fra pågripelsen.

– En teipbit er matt, og hadde den vært der ville det ikke vært gjenskinn. Det går ikke an å gjenskape gjenskinnet av en teipbit, sier Malthe-Sørenssen til NRK.

Anonym tipser

Geir Selvik Malthe-Sørenssen har gjennom anonyme kilder i POT fått bekreftet at bildet fra den angivelige razziaen er tatt på politihuset på Grønland - etter at Treholt ble arrestert.

En tidligere POT-ansatt skal ha tatt kontakt med Malthe-Sørenssen i forbindelse med gjenopptakelseskomiteens behandling av Treholt-saken. Han skal ikke ha visst om teipbiten, men ville lette på sin samvittighet rundt den angivelige forfalskingen av bevisene.

Forfatteren vil ikke spekulere i hvorfor tipseren ikke har kommet med opplysningene før, hvis han visste at det skjedde noe ulovlig.

– Fikk gale negativer

– Hvorfor skulle Treholt sette en teipbit på kofferten. Var det en felle? Polititjenestemennene som gjennomførte ransakingen har beskrevet i detalj hvordan de letet etter en slik felle. Det er ikke så vesentlig hvem som har satt den det, men at den sitter der, sa Malthe-Sørensen under lanseringen av boka i dag.

Teipen tror han enten er en plomberingsteip eller en teip som politiet bruker for å merke beslag.

Forfatterne hevder også i boka at da gjenopptakelseskommisjonen skulle behandle gjenopptakelsessaken fikk de negativer av rekonstruksjonen av koffertrazziaen utlevert av PST. Dette bekrefter Stabell:

– Jeg får en dårlig følelse av dette. Jeg skal ikke spekulere i hva som er årsaken, men jeg synes PST her har opptrådt uprofesjonelt, sier Stabell til NRK.

Parkettgulv

I tillegg viser originalbildene deler av et parkettgulv, noe som ikke skal stemme overens med tidspunktet for parkettleggingen i Treholts leilighet.

Originalbildet av Treholts koffert

På originalbildet fra ransakingen i august 1983 som ble frigitt 27. august i år, ser man deler av et parkettgulv under tøystykket. Forfatterne skriver i boka at parkettgulvet på Treholts soverom først var ferdiglagt før jul i 1983.

Foto: Politiets sikkerhetstjeneste

Bildene som tidligere har vært vist fram, har hatt en retusjert hvit bakgrunn, mens originalene viser deler av et parkettgulv i ytre deler av bildekanten.

Parketten i Treholts leilighet var ikke ferdig lagt før jul i 1983, hevder forfatterne.

– Saken må gjenåpnes

Treholts advokat Harald Stabell mener opplysningene som har kommet fram er mer enn nok til at det bør rettferdiggjøre en ny gjennomgang av saken.

– Jeg forventer at denne solide dokumentasjonen gjør at påtalemyndigheten om kort tid begjærer gjenåpning av saken overfor gjenopptakelseskommisjonen og til gunst for Arne Treholt, sier Stabell som ikke vil gå så langt som å kalle avsløringen et mulig justismord.

– Nei, jeg vil ikke kalle det et justismord. Nå er spørsmålet om man klarer å få gjenåpnet saken. Vi har fått dokumentert at det har blitt framlagt falske bevis. Så får vi heller sette betegnelser når en ny behandling av saken eller en helt ny rettsak er slutt, sier Stabell til NRK.

Video Harald Stabell om treholtboka

NETT-TV: Advokat Harald Stabell mener opplysningene som kommer fram i boka gjør at Treholt-saken må gjenopptas.

– Dette handler ikke om skyldspørsmålet, men at man ikke kan dømme en person man mener er skyldig ved å konstruere bevis. Det gjør meg skremt.

Stabell sier de nå forventer at påtalemyndigheten tar kontakt med gjenopptakelseskommisjonen og ber om en ny behandling av Treholt-saken. Hvis ikke kommer Treholt og Stabell til å gjøre dette selv.

– Vi kommer ikke til å være særlig tålmodige, sier Stabell til NRK.

AKTUELT NÅ