Hopp til innhold

Åpner for enda mer til kommunene

Flere partier mener regjeringen gir for lite til kommunene i revidert nasjonalbudsjett. – Blir en runde i Stortinget på om det er rett nivå, sier KrF.

Hans Olav Syversen (KrF)

Hans Olav Syversen (KrF) er klar til å behandle forslag til revidert nasjonalbudsjett på Stortinget.

Foto: David Vojislav Krekling / NRK

Regjeringen har regnet ut at blant annet dårligere skatteinngang gir norske kommuner et inntektstap på 1,3 milliarder kroner i 2015.

Hovedregelen har vært at kommunene ikke mister ekstra inntekter i gode år, og at de derfor ikke får ekstra penger ved inntektstap. I år er unntaket.

Da finansminister Siv Jensen (Frp) la frem forslag til revidert nasjonalbudsjett mandag, hadde regjeringen lagt inn 1,1 milliarder kroner ekstra til kommunene for å kompensere inntektsnedgangen.

Den summen kan de bli nødt til å oppjustere.

Misfornøyd med kommunetillegg

– Det legges opp til en økning til kommunene, men jeg tror det blir en runde på om dette er rett nivå i Stortinget, sier Hans Olav Syversen (KrF), leder i finanskomiteen på Stortinget.

Betyr det at KrF mener summen er for lav?

– Vi vil høre med kommunene hvordan de vurderer dette, så blir det sikkert en diskusjonsrunde på hvor nivået skal ligge.

Sp leder Trygve Slagsvold Vedum og finanspolitisk talsperson Snorre Valen i SV er klare på at 1,1 milliarder kroner inneværende år er for lite.

– Det er landets eldre med pleiebehov som er taperne fordi kommunene har tapt så mye inntekter. Regjeringens forslag kompenserer ikke inntektstapet fullt ut, og da kommer det til å ramme eldre gitt at rundt halvparten av kommunenes budsjetter går til eldre, sier Slagsvold Vedum.

Også Valen peker på at kommunene får et reelt kutt i sine budsjetter fordi regjeringen ikke kompenserer inntektstapet fullt ut.

Null kroner til Syria-flyktninger

Valen er også kritisk til regjeringen ikke har satt av en eneste krone til å ta imot flere syriske flyktninger slik det er flertall for på Stortinget.

– Jeg synes det er synd at regjeringen svikter i en sak med flertall også i befolkningen, sier Valen til NRK.

Det har Syversen et avslappet forhold til. Han viser til at dette spørsmålet er noe partiene på Stortinget nå skal inn i forhandlinger om.

– Det ville blitt mer bråk hvis regjeringen hadde forskuttert noe i revidert nasjonalbudsjett i en sak man skal bli enige om oss imellom først.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger