Hopp til innhold

Ap-politiker til somalisk TV: Tror ikke på koranskole-barna

Da NRK avslørte hvordan norske barn og unge ble mishandlet på koranskoler i Somalia, sa lokalpolitiker Bashe Musse (Ap) at han var rystet over avsløringene. Men til somalisk TV avfeier han barnas fortellinger, ifølge oversettelser utført for NRK.

Bashe Musse

AVVISER ANKLAGER: Bashe Musse sier han ikke kjenner seg igjen i NRKs oversettelse av intervjuet han gjorde med somalisk TV og at det gir en feil fremstilling av hva han mener om saken.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Bashe Musse har vært bystyrerepresentant for Oslo Arbeiderparti siden 2011, og er norsksomalieres fremste talsmann. Det er ham mediene oftest henvender seg til.

Somaliere er den største innvandrergruppen i Norge fra ikke-vestlige land.

Musse var en av de første til å kommentere NRKs avsløringer i fjor om hvordan norsk-somaliske barn og unge har blitt sperret inne, slått og lenket på såkalte koranskoler.

Til NRK og andre norske medier har Bashe Musse uttrykt forferdelse over det barna har fortalt.

I intervjuet fra mars i år, med en av Somalias største TV-kanaler, SNTV, sier Musse derimot at han ikke tror på det barna forteller. Her er et utdrag fra intervjuet:

«At to voksne mennesker bytter på å slå barn som er bundet fast, kan jeg ikke tro. Men dette er historien som har blitt solgt til det norske folk. Det er vanskelig å forsvare seg mot dette ettersom media virker å være ensidig, men jeg tror ikke at dette forekommer.»

SE VIDEO: Da NRK avslørte hvordan norske barn og unge ble mishandlet på koranskoler i Somalia, sa Bashe Musse (Ap) at han var rystet over avsløringene. Men til somalisk TV avfeier han barnas fortellinger, ifølge oversettelser utført for NRK.

– Uakseptabelt

Det er gjennomført to uavhengige oversettelser av dette intervjuet. NRK har forelagt intervjuet for lederen av Oslo Arbeiderparti, Frode Jacobsen. Han sier han er sjokkert over uttalelsene til Musse:

– Jeg ble både overrasket og sjokkert over det som fremkommer her. Dette mener jeg er uakseptable påstander fra Bashe Musse.

Etter at NRK tok kontakt, har Jacobsen innkalt Bashe Musse til et møte. Etter møtet opprettholder Jacobsen sin kritikk av Musse.

– Det å drive med den type dobbeltkommunikasjon som her åpenbart skjer, er veldig uheldig, sier Jacobsen.

Bashe Musse avviser anklagene, og sier at NRKs oversettelse av det somaliske intervjuet er feil.

Arbeiderpartiets landsstyremøte mars 2018.

Frode Jacobsen er leder i Oslo Arbeiderparti. Her sammen med partileder Jonas Gahr Støre.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Intervjuet

Intervjuet med somalisk TV ble lagt ut på Facebook, og Bashe Musse har selv delt det på sin Facebook-side.

Programlederen spør:

- Vi har snakket med en del foreldre om situasjonen, og de sier at det stemmer at man sender barna tilbake til Somalia, og at foreldrene bare mener det godt når de sender barna. Men er disse bildene som vi ser riktige?

Bashe Musse svarer:

«Det er faktisk vanskelig å bevise dette, for om man skal bevise så må alle være enige om hva som har skjedd. Ifølge media og journalister, så er det barna selv som har forklart, tegnet bilder og fortalt hvordan de ble holdt på disse stedene. For mitt somaliske og medmenneskelige hode er det langt unna å kunne tro at somaliske barn blir bundet fast med armer og bein og blir slått av voksne folk. At to voksne mennesker bytter på å slå barn som er bundet fast, kan jeg ikke tro. Men dette er historien som har blitt solgt til det norske folk. Det er vanskelig å forsvare seg mot dette ettersom media virker å være ensidig, men jeg tror ikke at dette forekommer.»

Bashe Musse postet intervju med somalisk tv på Facebook

I intervjuet vektlegger han at barnas fortellinger har gitt det somaliske miljøet i Norge et dårlig rykte.

«I det siste har det kommet frem at noen av disse barna, når de kommer tilbake, har klaget over at de har blitt sendt til skoler hvor de har blitt mishandlet. Dette har skapt en vanskelig situasjon for somaliere som allerede har en del utfordringer. Jeg kunne også se at man var ute etter dem, og denne saken har gitt dem enda en større byrde.»

Til den somaliske TV-kanalen sier Musse også at barn og ungdommer ikke bør sendes til disse skolene.

Hele oversettelsen av intervjuet med Bashe Musse på somalisk TV

Hevder oversettelsen er feil

NRK har spurt Bashe Musse hva han egentlig mener, om han tror på fortellingene til barna eller ikke. Da tar han avstand fra praksisen ved slike skoler.

– Ingen barn skal utsettes for vold verken i Somalia eller Norge. Jeg mener det er grusomt å se de historiene barn forteller i innslagene til NRK, men er glad for at dette blir avslørt.

Og han understreker overfor NRK at han tror på de historiene som barna og ungdommene forteller.

– Dette er viktige historier, og de tror jeg på, sier Musse til NRK nå i helgen.

Han legger til at det er uakseptabelt at somaliske foreldre sender barn på koranskole i Somalia og at barna blir mishandlet.

– Jeg vil på det sterkeste fraråde somaliske foreldre å sende sine barn på slike skoler. Dette har jeg uttalt meg om til NRK, og i flere intervjuer.

NRK spør Bashe Musse hvorfor han da, ifølge vår oversettelse, sier noe annet til en av Somalias største TV-stasjoner.

– Innholdet i det jeg sier til somalisk TV og til NRK er det samme. Innholdet er det samme, og det står jeg for.

Så da er det NRKs oversettelse som er feil?

– Jeg kjenner meg ikke igjen i NRKs oversettelse. Dette gir et feilaktig bilde av hva jeg har sagt og mente om saken.

For å unngå feilkilder, har NRK brukt to uavhengige oversettere. De to oversettelsene skiller seg ikke nevneverdig fra hverandre. Musse hevder fortsatt at oversettelsene ikke gjengir hans ytringer korrekt.

Oppdatering: I forbindelse med denne saken er det reist spørsmål ved NRKs oversettelser. Vi legger derfor ut våre fire oversettelser, utført av fire forskjellige oversettere. To av dem er gjort før publisering, mens to av dem er gjort etter publisering fordi debatten om NRKs oversettelser oppstod. Oversettelsene er å finne i lenken under, og det følger med en liten klargjøring for hver oversettelse.

Les oversettelsen her. Fire oversettelser

Emneside: Koranskoler i Somalia og Kenya

AKTUELT NÅ