Hopp til innhold

Anbefaler å ikke oppsøke smitte

Folkehelseinstituttet mener det er bedre at du blir smittet nå enn senere dersom du har en oppfriskningsdose. Folk blir likevel ikke anbefalt å oppsøke smitte.

Nærfoto av Espen Nakstad. Bildet viser ham fra skuldrene og opp. Man skimter en mørk dressjakke og kragen til en lyseblå skjortet. Ansiktet hans hviler mot venstre, og han står og ser ned på en annen person.

ADVARER: Espen Nakstad mener det er mye som taler imot å oppsøke koronasmitten nå.

Foto: Terje Bendiksby / NTB

– Helsedirektoratet har ikke anbefalt folk å gå aktivt inn for å bli smittet av koronaviruset fordi det finnes flere nyanser av usikkerhet og risiko som den enkelte må vurdere, skriver assisterende helsedirektør Espen Nakstad til NRK.

Han peker på at mange som ble smittet av deltavarianten nå igjen blir smittet av omikronvarianten.

Det betyr at et tilsvarende råd om å bli smittet høsten 2021 kunne medført en helt unødvendig ekstra sykdomsbølge bare måneder før de aller fleste ville blitt smittet av en ny og langt mildere omikronvariant, skriver Nakstad.

Smitteøkningen i Norge

TEMMELIG BRATT: Smitteøkningen i Norge kan bli så kraftig at for mange mennesker er hjemme med sykdom samtidig. Da kan mye stoppe opp, advarer Helsedirektoratet.

Foto: Our World in Data

For mange samtidig syke

Nakstad mener også at belastningen på samfunnet kan bli kritisk stor dersom mange nå aktivt går inn for å bli smittet.

Allerede i dag ser det ut som 3-400.000 mennesker smittes hver uke, om man tar høyde for 50 prosent uoppdaget smitte, med gjeldende smitteverntiltak og smittevernråd. Stigningen har vært på cirka 60 prosent hver uke men kan fort mangedoble seg dersom folk flest går inn for å smittes, skriver Nakstad.

Du kan lese hele svaret til Nakstad under.

Gjelder bare for de med tre doser

Når det er sagt, så skriver Folkehelseinstituttet i den siste risikovurderingen følgende:

«Mange har nå ganske fersk oppfriskningsdose og meget god beskyttelse mot alvorlig sykdom. For dem er det bedre å bli smittet nå enn senere.»

Leder i Folkehelseinstituttet, Camilla Stoltenberg, sier følgende:

«Det som er situasjonen i Norge er at vi har en befolkning som nylig har fått tredje dose og har god beskyttelse mot sykdom og innleggelse. Det er bedre å bli smittet når man er i den situasjonen enn etter hvert som vaksineeffekten går noe ned.»

Til NRK i dag presiserer Stoltenberg at hun ikke mener at folk dermed bør gå inn for å bli smittet:

– Jeg vil ikke anbefale folk å oppsøke smitten, både fordi det også er en risiko for å bli alvorlig syk, og det er veldig mange som blir smittet nå uansett. Så man trenger strengt tatt ikke å oppsøke den, den kommer til å oppsøke oss før eller senere, sier Stoltenberg.

Gunnveig Grødeland

VIL GI EKSTRA BESKYTTELSE: Vaksineforsker Gunnveig Grødeland mener at å bli smittet nå vil gi folk et ekstra lag med beskyttelse mot kommende varianter som kanskje ikke er like snille som omikron. Likevel fraråder hun folk å oppsøke smitte.

Foto: Øystein Horgmo / Øystein Horgmo/UiO

Best etter to uker

– Det optimale tidspunktet å bli smittet er to uker etter at du har fått oppfriskningsdosen, opplyser immunolog Gunnveig Grødeland ved Universitetet i Oslo.

– Men jeg vil på ingen måte anbefale noen å bli smittet. Noen av de smittede vil bli alvorlig syke, legger Grødeland til.

Den tredje dosen begynner å ha effekt etter en uke, men full fyr i kroppen din kommer først uken etter. Ifølge britiske studier, så kan vinduet hvor du får den beste effekten av dosen være to til seks uker etter stikket.

Folk som danser på et utested

MYE VIRUS: Med så mange samtidig smittede som ikke er klar over det, er slike steder smittefarlige nå.

Foto: SEBASTIEN SALOM-GOMIS / AFP

Mest sannsynlige smittemåte

– Gå på byen. Snakk med høylytte fulle folk og klem på dem. Da har du ganske så god sannsynlighet for å bli smittet nå, sier Grødeland.

Koronaviruset blir sendt ut av kroppen kapslet inn i små dråper som er dannet i luftveiene. Hvor nærmere du er ansikt til ansikt med en smittet person, desto høyere dose får du inn i dine luftveier. At den smittede nyser, hoster, snakker høyt eller synger øker konsentrasjonen av dråper i nærheten.

Når du trekker pusten dypt med nese og munn, oppstår det en turbulent luftstrøm som gjør at virusdråper fester seg til slimhinnene i nesen og svelget.

Virus som har festet seg i vev fra luftveiene

SETTER SEG FAST: Mikroskopbilde av del av luftveiene. Det røde er virus som har infisert vevet.

Foto: TAKANORI ASAKURA

Tiden det er mest sannsynlig

– Folk er sannsynligvis mest smittsomme rett før de får symptomer, opplyser Grødeland.

Det en del foreldre i Norge gjør i forbindelse med en annen sykdom, vannkopper, er å la barnet leke med et annet barn som er smittet. Formålet er å få avkommet gjennom sykdommen på et tidspunkt som passer inn i familiens planer.

Reglene for isolasjon av koronasyke i Norge, tyder på at den smittsomme fasen for det meste er over seks dager etter symptomstart. Internasjonale studier tyder på at du er mest smittsom dagen før symptomene dukker opp og i to dager etterpå.

Smittsom periode omikron

TOPPEN RETT FØR: Mye tyder på at folk er mest smittsomme rett før de merker at de er syke.

Foto: NYT

Dersom det kommer til å skje

– Det beste du kan gjøre i forkant av å bli smittet, er å være ung, sunn og frisk, sier lege i spesialisering i indremedisin og kardiologi, Lars Mølgaard Saxhaug.

Han innrømmer at det er et temmelig håpløst råd for folk som kanskje bare står dager eller uker foran en omgang koronasykdom.

– Det er veldig lite du kan gjøre kort tid i forveien. Sykdommen slår tilfeldig ut. Jeg vil ikke anbefale noen å oppsøke smitten, men samtidig har de aller fleste som er vaksinerte lite å frykte i form av alvorlig sykdom, legger Saxhaug til.

Lege Lars Mølgaard Saxhaug

ANBEFALER IKKE: Lege Lars Mølgaard Saxhaug fraråder folk å oppsøke smitte.

Foto: Privat

Råd

Det Saxhaug anbefaler er at du har reseptfrie smertestillende og feberdempende medisiner tilgjengelig.

– Du kan fortsatt bli skikkelig dårlig, du bør følge med på alarmsymptomer som tungpust og at du er veldig medtatt. Det er lurt å ha noen som sjekker innom deg jevnlig, sier Saxhaug.

Han mener det viktigste er å la kroppen få ro og sørge for å få i seg nok mat og drikke.

Noen praktiske greier

Amerikanske myndigheter har lagd informasjonsplakater om hva du burde gjøre dersom du blir smittet av viruset. De har en liste over ting å tenke på.

  • Febernedsettende og smertedempende medisiner.
  • Tørkepapir for både deg selv og overflater. Vaskemidler. Søppelkasse.
  • Såpe og håndsprit. Munnbind.
  • Drikke, gjerne sportsdrikk.
  • Termometer
  • Ferdiglagd mat det er lett å varme opp. Lag suppe og frys den.

AKTUELT NÅ