Hopp til innhold

Aftenposten: Jøran Kallmyrs au pair skal ha jobbet ulovlig for familien, ifølge UDI

UDI mener at hun har jobbet ulovlig for familien, ifølge Aftenposten. Au pairen fra Filippinene måtte forlate landet 10. mai i år.

Jøran Kallmyr seier au pairen berre budde hos dei utan å jobbe fram ho hadde vore hos politiet og levert søknad.

Jøran Kallmyr seier au pairen berre budde hos dei utan å jobbe fram ho hadde vore hos politiet og levert søknad.

– Det kan hende jeg har vurdert regelverket feil, sier justisminister Jøran Kallmyr (Frp) til Aftenposten.

Au pairen fikk avslag på opphold 9. mai og fikk en dags frist på å forlate landet. Hun klaget ikke på vedtaket og forlot Norge,

Saken er ekstra vanskelig for justisministeren siden han nå er øverste ansvarlige for UDI og for håndheving av utlendingsloven. Da han tok inn au pairen var han imidlertid privatpraktiserende advokat.

Au pairens advokat Ingvild Boe Hornburg mener saken må dreie seg om en misforståelse fra UDIs side.

Aftenposten har bedt UDI om begrunnelsen for vedtaket og fått følgende svar:

«Utvisningssaken er ikke konkludert. Den aktuelle kvinnen har en tilsvarsfrist som ligger noen uker frem i tid. Spørsmålet om eventuelle reaksjoner overfor vertsfamilien er derfor heller ikke konkludert.»

UDI sier følgende til NRK onsdag kveld:

– Formelt regner vi ikke saken som ferdigbehandlet. Derfor er ikke UDI fritatt fra taushetsplikten og kan ikke gi noen ytterligere kommentar. Au-pairen har rett på tilsvar, og vi avventer om hun vil benytte dette tilsvaret, sier UDIs kommunikasjonsdirektør Ingerborg Grimsmo.

Flyttet inn i august

Au pairen flyttet inn hos Kallmyr 22. august i fjor, etter først å ha vært au pair hos en annen familie.

Reglene sier at hun ikke får lov til å jobbe hos en ny familie før hun har fått time hos politiet og levert ny kontrakt. Kallmyr skriver til NRK at han hele tiden har visst at hun ikke kunne arbeide som au pair hos dem før hun fikk levert søknaden personlig hos politiet.

– Hun har derfor ikke arbeidet for oss i perioden 22.08.18-12.10.18. Etter den 12.10.18 arbeidet hun etter de reglene som gjelder for au pairer, frem til vi fikk vite om avslaget den 09.05.19, skriver han.

Først 12. oktober møtte hun opp til time hos politiet for å levere søknad om fornyet kontrakt som au pair.

– Jeg er nå blitt klar over at det kanskje ikke er riktig at man flytter inn før man har vært hos politiet. Det burde jeg selvsagt ha dobbeltsjekket. Det gjorde jeg ikke, og det tar jeg selvkritikk for, sier Kallmyr.

– Ser ikke heldig ut

Arbeiderpartiets nestleder Hadja Tajik sier til NRK at når det gjelder Jøran Kallmyrs konkrete sak, kjenner hun den bare fra mediene.

– Det er klart at det ser ikke heldig ut når han som har ansvaret for at norske lover og regler blir fulgt, selv ikke ser ut til å ha overholdt regelverket i denne konkrete saken, sier hun.

På spørsmål om det forandrer saken at au pairen flyttet inn hos Kallmyr i fjor høst, før han ble justisminister, svarer hun nei.

– Det må være rimelig å forvente at personer som settes til å ha ansvar for norske lover og regler, har som utgangspunkt at de skal følge lover og regler, sier Tajik.

Også SVs stortingsrepresentant Karin Andersen er kritisk til Kallmyrs oppførsel.

– Nå må Kallmyr dokumentere at alt han har gjort er fullt lovlig, ellers ligger han også tynt an. Det må vel snart være nok, selv for Erna Solberg, når det gjelder tålmodigheten med Frp som voktere av lov og orden, skriver hun i en e-post til NRK.

– Fortsatt tillit

Kallmyr sier til Aftenposten at han 10. mai informerte Statsministerens kontor (SMK) om at au pairen hadde fått et avslag og at hun hadde fått en utreisefrist, og at hun kom til å overholde fristen.

Statsminister Erna Solberg sier til NRK at Kallmyr selv har beklaget at han baserte seg på opplysninger fra au pair-byrået, om hvordan regelverket er for de seks ukene det her er snakk om.

– Jeg har tillit til Jøran Kallmyr som justisminister. Du er statsråd så lenge du har tillit fra statsministeren, og det har Jøran, sier hun.

Frps partileder Siv Jensen sier at hun ble informert om saken i går, tirsdag 28. mai.

– Jøran Kallmyr informerte meg om denne saken i går, og det tar jeg til orientering. Jeg har stor forståelse for at det er krevende å få hverdagen til å gå opp med fire små barn og to foreldre i full jobb. Men det er selvfølgelig viktig at reglene følges, skriver hun i en melding til NRK.

Sittet i to måneder

Jøran Kallmyr overtok som justisminister etter Tor Mikkel Wara 29. mars i år.

Han har også tidligere vært statssekretær i Justis- og beredskapsdepartementet fra oktober 2014 til februar 2016.

Kallmyr sier til Aftenposten at han vil få sin egen habilitet vurdert når det gjelder alle forhold ved au pair-ordningen.

AKTUELT NÅ