Hopp til innhold

Advarer norske studenter mot Storbritannia

Utdanningsministeren fraråder studenter å dra på utveksling til Storbritannia til høsten. – Mye er usikkert på grunn av brexit, sier Iselin Nybø.

Brexit og norske studenter

«STUDER ET ANNET STED»: Utdanningsminister Iselin Nybø oppfordrer norske studenter til å ta utvekslingen sin et annet sted enn i Storbritannia på grunn av brexit.

Foto: Maria Knoph Vigsnæs

Avtaler er ikke på plass og diskusjonene knyttet til brexit fortsetter.

Nå advarer utdanningsminister Iselin Nybø (V) norske studenter mot å studere i Storbritannia til høsten.

People walk under Union flag themed umbrellas on Westminster Bridge in London

USIKKERT: Det er knyttet stor usikkerhet til hvordan forholdene for norske studenter og borgere i Storbritannia vil bli etter brexit.

Foto: Henry Nicholls / Reuters

– Studenter bør velge andre land

– Hvis du er student og vurderer å reise ut til høsten, anbefaler jeg deg å se på andre land enn Storbritannia. Usikkerheten knyttet til Erasmus-programmet er stor, sier Nybø til NRK.

Det betyr at studenter som eventuelt reiser på utveksling til høsten ikke kan være sikre på å få fullført studiene eller ta eksamen.

– Det er andre avtaler som gjelder for dem som vil ta en hel grad, så denne advarselen gjelder særlig de som har tenkt å være i Storbritannia i ett år eller mindre, presiserer utdanningsministeren.

Det er EU-programmet Erasmus det er knyttet størst usikkerhet til for norske studenter i forbindelse med brexit. De som allerede er i gang med en grad regner norske myndigheter vil kunne fullføre denne med de samme vilkårene som de har i dag.

– Vi antar at de ikke vil bli berørt av brexit, sier Nybø, og legger til:

– Hvis noen ønsker å begynne på en hel grad nå, vil det sannsynligvis gå fint, men det er fortsatt usikkerhet knyttet til hvor mye byråkrati det vil medføre.

Storbritannia og særlig England er et at de mest attraktive landene for norske studenter å studere i. Ifølge StudentTorget er det rundt 4200 norske studenter i Storbritannia.

– Så jeg håper vi får til at norske studenter både får ta grader og dra på utveksling dit, sier Nybø.

A pro-Brexit protester holds a banner outside the Houses of Parliament in London

KAOS: Usikkerhet, kaos og manglende avtaler preger Storbritannia i forkant av brexit som skal finne sted 29. mars i år.

Foto: Toby Melville / Reuters

ANSA: – Hverken fraråder eller anbefaler

Hanna Flood, president i ANSA organisasjonen for norske studenter i utlandet, sier at studentene selv må sette seg godt inn i den usikre situasjonen før de tar et valg.

– Vi verken fraråder eller anbefaler å dra til Storbritannia, siden det er så mye usikkerhet knyttet til kortidsstudier og brexit, sier Flood til NRK.

– Dere vil ikke fraråde studenter å reise slik utdanningsministeren gjør?

– Jeg skjønner at folk blir usikre, men jeg tror det likevel vil være fult mulig å dra på utveksling.

ANSA-presidenten påpeker at nordmenn allerede betaler internasjonale skolepenger, i motsetning til EU-borgere.

– Disse pengene kommer mest sannsynlig ikke til å endre seg. Lånekassen sier også at de utdanningene nordmenn får støtte til å studere ved i dag, vil fortsette å få støtte etter brexit.

ANSA president Norge

INTERNASJONALE SKOLEPENGER: ANSA-presidenten Hanna Flood presiserer at norske studenter i Storbritannia allerede betaler internasjonale skolepenger i motsetning til EU-land.

Foto: NRK

Den siste tiden har mange studenter ringt for å spørre ANSA om alt fra oppholdstillatelser, til risikoen for økte skolepenger, og helsetjenester som kanskje ikke dekkes lenger, forteller Flood.

– Alt dette er det knyttet usikkerhet rundt. Men både Erna Solberg og Theresa May har gått ut og sagt at norske beboere i Storbritannia, og britiske beboere i Norge, vil beholde de samme rettighetene som de har i dag hvis de befinner seg i landet ved brexit.

Flood anbefaler likevel å se på andre land dersom du har Storbritannia som førstevalg ved et korttidsstudiet.

AKTUELT NÅ