Hopp til innhold

Abid Raja: – Politiet er feige

Oslo-politiet har trukket seg fra et dialogmøte i regi av Venstrepolitiker Abid Q. Raja, fordi de ikke ønsker å diskutere overvåkingssaken knyttet til USAs ambassade.

Video 62d0f0f5-16e2-41af-8d3f-65b5d2ba791f.jpg

KLIKK FOR Å SE VIDEO: Det er nesten litt trist for demokratiet Norge at man sensurerer en åpen dialog, sier juristen og venstrepolitikeren Abid Q. Raja.

Raja skulle søndag ha vært møteleder for et dialogmøte om forholdet mellom politiet og minoritetsungdommer. Raja er oppgitt over politiet:

– De vil diskutere alt annet, men de vil ikke diskutere dette: «USA overvåker innvandrere. Hva gjør politiet?». Det er det for vanskelig for politiet å være med på, sier Raja til NRK.

Juristen og venstrepolitikeren sikter til TV 2 nyhetenes avsløring 3. november om at tidligere polititopper i lang tid overvåket norske statsborgere på oppdrag fra USA. Østfold politidistrikt etterforsker nå saken.

LES OGSÅ: – Polititopper overvåket nordmenn for USA

– Trist for demokratiet

Fire representanter fra Oslo-polititet (se faktaboks) skulle møte innvandrere på søndagens møte.

– Det er veldig synd, veldig leit. Det er nesten litt trist for demokratiet Norge at man sensurerer en åpen dialog, sier juristen og venstrepolitikeren.

– Det synes jeg er rett og slett feigt.

– Premissene ble endret

Hanne Kristin Rohde

– Per nå kan ikke vi sette oss ned og diskutere den på et dialogmøte, når etterforskningen av den er lagt til Østfold politidistrikt, sier politiinspektør Hanne Kristin Rohde i Oslo politidistrikt.

Foto: NRK

På arrangementets Facebook-side skriver minoritetsrådgiver Ingjerd Hansen i Oslo-politiet at de har trukket seg fordi arrangøren har endret premissene for møtet.

Politiet sier også at de fire paneldeltagerne ikke kan svare på spørsmål om overvåkingssaken.

– Per nå kan ikke vi sette oss ned og diskutere den på et dialogmøte, når etterforskningen av den er lagt til Østfold politidistrikt. Det ville ikke være riktig, sier politiinspektør Hanne Kristin Rohde, for vold- og sedelighetsseksjonen i Oslo politidistrikt, til NRK.

– Vi ble invitert til å diskutere hovedtemaer som politi og minoritetsungdommer. Det samarbeid og utfordringer vi har i den forbindelse, og utfordringer knyttet til politiets kommunikasjon om vold og voldtekter. Dette hadde vi et formøte på med arrangøren i forrige uke, hvor vi så frem til å møtes og diskutere disse punktene. Og da ble vi veldig overrrasket da vi på internett så at arrangørene hadde endret fokus, og at et svært sentralt tema på møte nå var blitt overvåkningssaken, forklarer hun.

– Hva er problemet med det?

– Det direkte problemet med det er at vi fire som skal sitte i panelet ikke har dette som våre daglige ansvarsområder. At vi heller ikke har den nødvendige kunnskap til å være gode debattanter eller gode representanter for Oslo-politiet i et dialogmøte. Det vil med andre ord ikke kunne hentes vesentlige opplysninger fra oss i det møtet, sier Rohde.

– Politiet driver sensur

– Veldig mange minoriteter er veldig opptatt av overvåkingsspørsmålet. Det er det som har skjedd i det siste, og da er det naturlig at folk kan stille spørsmål om det, mener Raja.

– At vi legger lokk over de vanskelige spørsmålene, det er ikke konseptet med dialogen. Konseptet med dialogen er jo å snakke om de kontroversielle og vanskelige tingene, forklarer han.

– Det at man ikke får lov til å snakke om det, det føler jeg er en sensur. Det er veldig synd å se at politiet ønsker å bedrive den typen sensur.

Raja mener det er legitimt å spørre om politiet i Oslo kan ha tatt lettere på amerikanernes overvåkning fordi den var rettet mot innvandrere.

(Saken fortsetter under bildet)

Abid Q. Raja og en mann som hadde tenkt seg på dialogmøtet

Abid Q. Raja må forklare en mann som hadde tenkt seg på dialogmøtet at møtet er avlyst.

Foto: NRK

Mener ledelsen har bestemt

– Det er uforståelig for meg at politiet ikke ønsker å komme å diskutere i et åpent fritt demokrati de tingene som minoritetene er opptatt av.

– Mange minoriteter har tilsynelatende blitt overvåket av den amerikanske ambassaden. Det er jo tross alt minoritetene det dreier seg om, for de tre demonstrasjonene vi vet om som har blitt filmet her jo handlet om Sri Lanka, Kurdistan og Iran om opptøyene. Det er rart at politiet ikke ønsker å diskutere dette, og jeg er overrasket over det særlig når de selv har tatt initiativet til møtet.

Raja tror det er politiledelsen som har tatt avgjørelsen om å ikke stille til møtet.

– Vi har fått beskjed om at de nevnte personene har trukket seg fordi de har fått beskjed om å gjøre det. Dette kommer jo helt klart ovenifra. Jeg forstår det slik at disse personene selv gjerne vil, sier juristen.

AKTUELT NÅ