Hopp til innhold

«Øst» (45): – Det var mange som ville ha «godis». Særlig før helgen

ASKER OG BÆRUM TINGRETT (NRK): Den 45 år gamle Oslo-mannen forteller at han kunne velge i en rikholdig hasjmeny etter at han ble kjent med Gjermund Cappelen.

Hasjtyper Cappelen

Politiets egne bilder av beslag i Cappelen-saken. Nærmere 500 kilo ble funnet på to adresser i Oslo.

Foto: Meek, Tore / NTB scanpix

45-åringen, som blant annet har undervist i kampsport, er tiltalt for å ha kjøpt 85 kilo hasj av Gjermund Cappelen (48). Han har nektet straffskyld siden han ble pågrepet i mai i fjor.

45-åringen har imidlertid gjort helomvending i retten, og innrømmer at det må være han som går under kallenavnet «Øst» i Cappelens narkoregnskap.

Kampsportinstruktøren sier han kjøpt hasj av Cappelen i flere år, men ikke så mye som 85 kilo. Han mener 50 av kiloene er hasj han hadde tilsagn på, men at disse ble beslaglagt da politiet fingerte et innbrudd i en garasje i Oslo.

Narkogarasje i Oslo

Politiet beslagla 100 kilo hasj da de slo til mot en garasje i Oslo. 45-åringen mener deler av dette var hasj han hadde bestilt, men ikke fått utlevert.

Foto: Håvard Hagen / NRK

«Menyer» med hasj

Den narkotiltalte 45-åringen forklarer at han ofte kjøpte hasj, ettersom han røyket flere gram om dagen. Han sier han fikk hasjmenyer av Cappelen – særlig etter at det kontakten med Cappelen ble trappet opp sommeren 2012 – og at det var «som å komme til himmelen».

Mye av hasjen solgte 45-åringen også videre til venner, anslår at han tjente 5000 kroner per kilo han videresolgte.

Gjermund Cappelen

Gjermund Cappelen innrømmer å ha smuglet så mye som 20–25 tonn hasj over 20 år.

Foto: Martin H. W. Zondag / NRK

– Det var greit å bli kvitt det fortest mulig. Jeg hadde også noe liggende for dårlige tider, men det var lite dårlige tider etter at jeg møtte Gjermund.

Han blir også konfrontert med SMS-er sendt med Cappelen, og bekrefter at «godis» var et kallenavn på god hasj.

– De fleste ville ha «godis», gjerne før helgen, så lenge det ikke var altfor dyrt, sier 45-åringen, som også ble vist SMS-er sendt ved juletider. Her er det snakk om «julegodis».

– Det er nok hasj det også. Det er akkurat som en alkis vil ha god konjakk på julaften. Slik er det med oss også, sier 45-åringen.

45-åringen sier hasjen hadde en rekke ulike kallenavn.

– Jeg husker det var snakk om «GB», «Firkant», «Messi», «Dior», «Ørn», og «Saha». Jeg tror jeg har vært borti alle de, men er ikke sikker. Når man røyker tre gram hasj om dagen, blir korttidshukommelsen deretter, sier 45-åringen, som sier han i perioder underviste Cappelen i karate.

Beslag fra garasje i Oslo

Cappelen sa til pressen tirsdag at han var opptatt av at hasjen skulle ha høy kvalitet.

Foto: Politiet / NRK

– Får ikke noen navn

Ingen i det angivelige narkotikanettverket som har forklart seg så langt i saken har vært villige til å snakke om andre tiltalte enn Cappelen. Ei heller den tiltalte 45-åringen, som blir spurt om navnet på «tre-fire personer» som leverte hasjen han kjøpte av Cappelen.

– Jeg regner med jeg ikke får noen navn av deg, nærmest konstaterer aktor Lars Erik Alfheim.

– Det stemmer, repliserer 45-åringen.

Cappelen har selv forklart at han frykter represalier dersom han skulle forklare seg om andre tiltalte i nettverket.

Noe senere bekrefter likevel den tiltalte at en av de andre tiltalte i saken, en 51 år gammel mann som er for syk til å være i retten, disponerte garasjen der politiet beslagla over 100 kilo hasj.

45-åringen forteller også at han fikk overlevert to kilo hasj av 51-åringen ved en bensinstasjon 20. desember, dagen etter politiets «innbrudd» i hasjlageret.

Beslag i Cappelen-saken

Politiet beslagla over 100 kilo hasj, som lå i en garasje i Oslo. 45-åringen hevder han hadde tilslag på deler av hasjen.

Foto: Politiet / NRK

BMW og gullklokke

45-åringen er også tiltalt for å ha heleri av drøyt 60.000 kroner, som ble funnet i hans hjem da han ble pågrepet.

45-åringen hevder dette for det meste var svarte penger han har tjent på selvforsvarskurs, og at han ofte hadde en «buffer» med kontanter liggende hjemme.

Aktor Alfheim presset 45-åringen på at han i avhør har fortalt at han og familien hadde dårlig økonomi, mens han samtidig disponerte en BMW kjøpt for 700.000 kroner.

I tillegg hadde 45-åringen en båt med båtplass på Fornebu. 45-åringen kjøpte også en gullklokke av Cappelen for 35.000 kroner.

– Satser på tilståelsesrabatt

45-åringen forklarer at han skjønte at han må være «Øst» i Cappelens narkoregnskap, etter å ha gått gjennom sakens dokumenter en stund etter at han ble pågrepet. Han hevder forsvareren likevel anbefalte ham å ikke gi noen ny forklaring.

Alfheim mener også det er påfallende at 45-åringen har erkjent straffskyld før han møter i retten.

– Jeg har lest SMS-utskriftene og skjønt at det hadde vært dumt å ikke innrømme dette. Jeg satser på litt tilståelsesrabatt også, som jeg hørte det var åpning for, er mannens forklaring,

Regnskap funnet i Cappelen-saken

Politiet har beslaglagt flere lapper med pris og kvalitet på hasj i forbindelse med Cappelen-saken.

Foto: Politiet / NRK

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger