Hopp til innhold

– Vi må hanke dem inn

Barnevernet må tidligere inn i saker med unge rusmisbrukere, og de må nærmest hankes inn til behandling. Det mener psykologspesialist Pål Grøndahl kan hindre at ungdommene senere blir kriminelle og i verste fall drapsmenn.

Psykolog Pål Grøndahl

– Vi må hanke dem inn og følge dem opp tidlig, sier psykologspesialist i SIFER Pål Grøndahl om unge rusmisbrukere.

Foto: Karlsen, Anette / NTB scanpix

– Vi vet at jo tidligere vi kommer inn, jo bedre går det. Dette er mennesker i veldig tidlige livsfaser som ofte ser vold og rus i hjemmet, sier Pål Grøndahl.

En gjennomgang NRK har gjort av 231 drap mellom 2003 og 2012, viser at nesten halvparten av dem som dreper i rus, er under 30 år.

Av dem har flertallet misbrukt rusmidler over lengre tid.

– Det er ikke en ensartet personlighetstype eller en gruppe mennesker som vi kan identifisere tidlig, men det er en del risikofaktorer disse unge menneskene har. De kjente risikofaktorene er hovedsakelig tidlig rusmisbruk, visse psykiske lidelser – som ikke nødvendigvis trenger å være psykose – og det at man tidlig begynner å utøver vold, sier Grøndahl.

Han mener barnevernet kan spille en helt sentral rolle.

– Jeg mener samfunnet bør tidligere inn. Hvis barnevernet kan gripe tidlig inn der det trengs, tror jeg det er nyttig og viktig.

– Må gi dem et alternativt kick

Det bør kombineres med hjelp og behandling, men de unge rusmisbrukerne er en utfordrende gruppe å nå, påpeker Grøndahl.

– Dette er jo ikke de letteste personene å få inn til behandling. Dette er ikke de personene som kommer pliktskyldig til terapier og slikt. Vi må hanke dem inn, vi må følge dem opp tidlig, og det kan være veldig krevende.

Hvordan kan man få ned rusbruken blant de utsatte gruppene?

– Jeg har snakket med ganske mange av disse menneskene, og de ser ikke noe alternativ. For dem er det ikke noe alternativ å bare slutte med rus for å få et bedre liv. Vi kan sitte på vår side og si at hvis du kutter ut rusen, kommer du til å få et kvalitativt langt bedre liv, men det er ikke noe for dem, sier Grøndahl.

– Rusen er nesten det eneste som fyller dem med et kick, og da må vi erstatte det med et annet kick. Det kan være gjennom skole og arbeid. Det å få opp kvaliteten på livet, erstatter kanskje for noen rusmisbruket. Det reduserer også risikoen for drap hos noen mennesker.

(Artikkelen fortsetter under grafikken)

Laster innhold, vennligst vent..

– Hjernen ikke fullt utviklet

Ifølge en av Norges fremste voldsforskere, psykolog og professor Stål Bjørkly ved Høgskolen i Molde, kan det være biologiske årsaker til at så mange av de rusede drapsmennene er unge.

– Hjernen til yngre mennesker er i utvikling helt frem til midten av 20-årene. Det betyr at den hjernen som regulerer atferd, ikke er fullt utviklet, sier Bjørkly.

– Hvis man blir dårlig ivaretatt når man vokser opp, kan denne prosessen stoppe opp, og kanskje aldri bli god. Mange blir fanget opp før det blir et problem, men samtidig er det veldig vanskelig å si hvem som kommer til å utvikle seg til å bli en voldsutøver.

AKTUELT NÅ