Drepte kjæresten i alkoholrus
Foto: Tom Øverlie / NRK

«Noe klikker i hodet når jeg drikker»

BASTØY (NRK.no) Han vet at han kan bli styggsinna og farlig når han drikker. Likevel drikker han seg til mot for å bli med på det som skal bli kjærestens siste bytur.

Når de kommer til utestedet i sentrum bestiller han et brett med shots for å spandere på andre og drikke selv. Deretter blir det «helt svart».

– Jeg klarer ikke å styre det, og jeg har ikke kontroll på det som skjer. Jeg har ikke kontroll på noen ting og kan være vekk i mange timer. Jeg har hatt mange søndager hvor jeg har våknet opp, dratt rundt og bedt folk om unnskyldninger. Men det gikk ikke denne gangen her, sier 44-åringen.

I dag sitter han på en benk på Bastøy fengsel og forteller om den siste natten til kjæresten hans. Natten da en sju år gammel gutt mistet moren sin. To brødre mistet søsteren sin. Og en mor mistet sin omsorgsfulle og hjelpsomme datter.
Hun er en av 125 personer som ble drept av en ruset person i tiårsperioden fra 2003 til 2013.

NRK har gått igjennom rettskraftige dommer for 231 drap i perioden. Kartleggingen viser at over halvparten av drapene ble begått i ulike former for rus. Av disse ble syv av ti ofre drept av en person i alkoholrus.

Drepte kjæresten i alkoholrus 2

44-åringen er dømt til ti års fengsel for å ha kvalt kjæresten. Han soner nå på Bastøy fengsel i Vestfold.

Foto: Tom Øverlie / NRK

For over fire år siden går han rundt på utestedet og leter etter kjæresten. Øl og vodka på vorspielet, og nå shots på byen har gitt ham rundt 2 i promille. Grensen for når man kan få blackouts og tapt dømmekraft er nådd. Når kvinnen han har blitt så forelsket i har forlatt stedet uten å gi ham beskjed blir han sint.

– Jeg tåler ikke alkohol. Jeg tåler ikke brennevin. Det er noe som klikker i hodet mitt. Det blir helt svart. Jeg kan være borte i mange timer og ikke vite hva jeg gjør. Så blir jeg aggressiv. Jeg blir styggsinna og farlig, forklarer han.

Den store mannen ser liten ut når han i dag forteller om drapsnatten. Rundt to meter høy og en vekt med tre siffer er ikke skremmende når han sitter stille på en benk og forteller med tårer i øynene. Hendene tørker dem raskt bort. Mens han prater fikler han med en papirlapp der navnet på en psykologtjeneste er skrevet ned.

Men natten for fire år siden er folk rundt ham skremt når han endelig finner kjæresten. Hun løper fra ham, men stopper etter hvert med ryggen inntil en husvegg. Han stiller seg rett foran og rammer henne inn med begge armene. De krangler så høyt at noen ringer politiet. Men når betjentene kommer er krangelen over. Senere på kvelden tar de to taxi hjem.

44-åringen forteller både i rettssaken og i dag at han ikke husker noe fra da de satte seg inn i taxien til han en og en halv time senere står over kjæresten. Hun ligger på gulvet i leiligheten og rører seg ikke. Han har en hånd rundt halsen hennes. Han prøver å riste liv i henne før han ringer ambulansen og ber om hjelp. Men ingen kan hjelpe.

– Jeg ble drapsmann fordi noe klikker i hodet mitt når jeg får i meg alkohol. Nå har jeg lovet meg selv og folk rundt meg at jeg aldri skal drikke igjen. Jeg har blitt avholdsmann. For de som ikke tåler det er alkoholen farlig. Skikkelig farlig, sier han.

drepte kjæresten i alkoholrus

Han har lovet seg selv at han aldri mer vil smake alkohol. Siden drapsnatten har han holdt det løftet.

Foto: Tom Øverlie / NRK

Han ser utover Bastøy. Fengselet som mest ligner et stort jordbruk med litt mange arbeidstakere gir ham mye tid til å tenke. Tidligere voldsdommer etter slåsskamper i fylla stoppet ham ikke fra å drikke på drapsnatten. Men nå har han bestemt seg for å aldri mer smake alkohol.

– Det er min skyld at det har skjedd. Det er jeg som har ødelagt livet til de etterlatte. Sønnen som ikke har noen mor og alle rundt meg. Jeg forteller ikke dette for at folk skal synes synd på meg. Jeg forteller fordi jeg håper at andre ikke skal komme i samme situasjon når de vet at de ikke tåler brennevin og får blackouter.

Ni av ti nordmenn drikker alkohol regelmessig. Professor Thomas Clausen ved Institutt for klinisk medisin er derfor ikke overrasket over at alkohol også er det rusmiddelet man finner igjen flest ganger både i vold og drapssaker. Han peker på at alkoholen gjør at motforestillinger og impulskontroll dempes.

– Normalt vil vi klare å holde igjen. Vi slår ikke eller utøver vold. Mens i alkoholrus vil vi ikke kunne klare å holde igjen de impulsene. Det er helt klart at det er alkohol som er det rusmiddelet som har mest negative konsekvenser i vårt samfunn, sier han.

– Rus er en årsak og forklaring på mange drap?

– Ja. Det er involvert i veldig mange volds- og drapssaker. Og vi tenker oss at det er en forklarende årsak i en ganske stor andel av de drapene, svarer han.

Venner omtaler 44-åringen som en snill mann. Advokaten hans sier han er en helt vanlig mann når han ikke drikker. Når han er hjemme på permisjon fra fengselet bruker han mest mulig tid med moren, søsken, nieser og nevøer. Det er når han drikker alkohol han blir voldelig og aggressiv.

Han er ikke alene om å beskrives slik. Voldsforsker Ragnhild Bjørnebekk ved Politihøgskolen har sett flere menn bli aggressive og miste hemningene når de drikker alkohol.

– De blir borte, og kan få totalt blackout. Men da er det store mengder alkohol det er snakk om. Og når personer kjenner til at de har en slik reaksjonsmåte så må de la være å drikke alkohol. Eller får behandling for drikkemønsteret. Det er personens ansvar, sier Bjørnebekk.

drepte kjæresten i alkoholrus - 3

44-åringen kom først til fengselet i Skien. Der fikk han hjelp til å holde selvmordstankene borte av profesjonelle. På Bastøy har han ikke fått det samme tilbudet. Dermed bruker han mye tid med dyrene for å sortere tankene.

Foto: Tom Øverlie / NRK

I de mørkeste stundene sitter 44-åringen i dag sammen med kuene i fjøset eller på enga og snakker om hvordan han skal leve resten av livet. Hver dag tenker han på at han skulle ønske drapsnatten aldri hadde skjedd. På alt han har ødelagt for andre. Han har bestemt seg for å ha et liv uten alkohol.

For å få det til ønsker han hjelp. Derfor holder han fast på papirlappen i hånden hvor det står skrevet navnet til det lokale distriktspsykiatriske senteret. Men ifølge 44-åringen sier de at han er for frisk og peker på fastlegen som en mulig terapeut. Avslaget kom uten at han fikk møte en psykolog eller psykiater.

– Jeg tenker veldig mye på det som har skjedd. Nesten hele tiden. Men psykologen sier jeg er for frisk.

– Føler du deg for frisk?

– Jeg føler meg helt vanlig, Men jeg føler at jeg trenger hjelp til å komme ut igjen, hjelp til å leve med det jeg har gjort. De som sitter her inne for stoff og ikke alkohol får hjelp med en gang. Men du får ikke den hjelpen med alkohol. Jeg vil gjerne ha noen å prate med.

Han ser lenge bort. Vekter tydelig ordene sine før han fortsetter. Vender ansiktet bort, men avslører likevel at det er vanskelig å snakke om ønsket om hjelp til å takle alkoholsug og vanskelige tanker.

Den første krangelen med kjæresten ble også den siste. Han vurderte aldri å dra på byen den kvelden uten å drikke. Det var ikke vanlig blant vennene å droppe alkoholen når man først skulle ut.

– Jeg tenkte at det skjer aldri meg. Jeg var ute og festet og hadde blackout når jeg våknet søndag morgen. Jeg har vært i slåsskamper og sittet inne før. Jeg visste at jeg ikke tåler alkohol. Men jeg håper at det er andre som kan våkne før det er for sent. De må stoppe før det er for sent. Slutte å drikke.

Bastøy

Bastøy fengsel er en øy midt i Oslofjorden hvor de innsatte hjelper til med dyrehold og jordbruk. Man kommer seg til og fra øya ved en ferge som går flere ganger om dagen.

Foto: Tome Øverlie / NRK

NRK har vært i kontakt med kvinnens familie. De ønsker ikke å kommentere saken. Mannen er anonymisert etter eget ønske og av hensyn til de pårørende.