Hopp til innhold

– Vi blir aldri helt fornøyd

– Vi kommer aldri til å bli helt fornøyd med samarbeidet mellom kommunenes helsetjenester, innrømmer KS-direktør.

Helge Eide, KS

Direktør for interessepolitikk, Helge Eide, i Kommunenes interesseorganisasjon, KS mener at kommune har en lang vei å gå for at samarbeidet mellom de kommunale helsetilsynet skal bli bra.

Helsetilsynet avdekker lovbrudd i mer enn sju av ti kontroller i Helsevesenet, viser en gjennomgang NRK har gjort av alle tilsyn siden 1996.

LES: Fant 5263 lovbrudd i Helse-Norge

LES: Her blir det begått flest lovbrudd i Helse-Norge

Assisterende direktør i Helsetilsynet, Geir Sverre Braut, mener de fleste institusjonene ikke lærer av feilene tilsynet avdekker.

– Det at man gjør noe som avdekkes som ulovlig på én plass, bør jammen skjerpe interessen hos andre til å lære, men vår erfaring er at det er lite læring på tvers, sier Braut.

– Lang vei å gå

Direktør for interessepolitikk, Helge Eide, i Kommunenes interesseorganisasjon, KS sier at kommune har en lang vei å gå før samarbeidet blir bra.

– Det store bildet er at kommunene fortsatt har en betydelig jobb å gjøre, innrømmer Eide.

Samtidig påpeker han at KS allerede jobber for at samarbeidet og utvelksling av kunnskap mellom de kommunale helsetjenestene skal bli bedre.

– Vi har et viktig arbeid i gang hvor kommunene jobber sammen og vurderer hvordan de enkelte gjør det på de ulike feltene og forsøker å lære hverandre for å bli stadig bedre, sier Eide.

– Viser NRKs undersøkelsen at arbeidet ikke fungerer så godt som det burde gjort?

– På dette feltet kommer vi aldri til et nivå der vi kan si at vi er fullt ut fornøyd, sier Eide.

Ragnhild Eimhjellen

Ragnhild Eimhjellen er helse og omsorgssjef i Gloppen kommune.

Foto: NRK

Har ikke kapasitet

Tidligere i år ble fire forskjellige kommuner i Sogn og Fjordane tatt for samme type avvik. Det dreide seg om dårlige rutiner på medisinhåndtering.

– Det alvorlig når en får avvik som har med medisinhåndtering å gjøre. Vi er nødt til å rette opp det som er påpekt, sier Ragnhild Eimhjellen, helse og omsorgssjef i Gloppen kommune.

Gloppen er en av de fire kommunene som ble kontrollert.

Eimhellen tror at kommunene kan bli bedre på lære av hverandre. Likevel innrømmer at det er lite tid til å drive med opplæring og utveksling av kunnskap.

– Det er noe med kapasiteten i tjenestene våre til å drive sånn type arbeid. Hele tjenesten, både lederne og alt, er veldig presset på tid og på oppgaver, sier Eimhjellen.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ