Hopp til innhold

Politidirektøren: – Troverdighet er grunnleggende for tilliten til politiet

Odd Reidar Humlegård vedgår at korrupsjonssaken i politiet er vanskelig. – Det er klart at en siktelse mot en av våre medarbeidere er svært alvorlig. Det preger oss om dagen, sier han til NRK.

Odd Reidar Humlegård

– TRENGER TILLIT: Politidirektør i Politidirektoratet Odd Reidar Humlegård mener politiet generelt sett har stor tillit i befolkningen, men ser svært alvorlig på anklagene mot sin kollega Eirik Jensen. Dette bildet er fra i fjor sommer da politianalysen ble lagt frem.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Tidligere denne uken ble det kjent at polititoppen Eirik Jensen er siktet for grov korrupsjon.

I en årrekke skal han ha mottatt penger fra en investor i Bærum for å hjelpe ham å smugle store mengder hasj til Norge. NRK kjenner til at investoren skal ha forklart dette i avhør med politiet.

Jensen har gjennom sin forsvarer Jens-Ove Hagen benektet beskyldningene som er kommet mot ham. Den siktede polititoppen er blitt suspendert fra sin stilling og har bare forklart seg i ett innledende avhør.

I NRKs Nyhetssenter får du fortløpende nyhetsoppdateringer.

– Høy tillit i befolkningen

Lysaker stasjon

PENGEOVERLEVERING: Her ved Lysaker stasjon skal en mann i 40-årene i slutten av desember i fjor ha mottatt et større pengebeløp i kontanter. Pengene kobles av politiet til narkotika.

Foto: Hallgeir Aunan / NRK

Politidirektør i Politidirektoratet Odd Reidar Humlegård er klar på at troverdighet er svært viktig for politiet og den anseelsen deres medarbeidere har i befolkningen. Sånn sett er Jensen-saken uheldig for etaten.

– Troverdighet er grunnleggende for tilliten til politiet. I Norge har vi høy tillit i befolkningen og noe av det viktigste i kampen for å forebygge og bekjempe kriminalitet, sier han til NRK.

Les også: Polititopp i Oslo siktet for grov korrupsjon

Les også: Forsvarer for narkosiktet: – Jensen hjalp min klient smugle hasj i en årrekke

Les også: – Han må få sjansen til å forsvare seg

Humlegård har ingen problemer med å innrømme at han synes saken er alvorlig.

– En siktelse av denne karakteren er noe av det mest alvorlige våre medarbeidere kan få rettet mot seg. Dette er naturligvis noe våre kollegaer er svært opptatt av om dagen, slår han fast.

– Politiet må ikke begå kriminalitet

Selv om Jensen-saken har slått ned med et brak over politiet i Norge, mener Humlegård at mannen i gaten fortsatt kan stole på politiet. Han kjenner ikke til tilsvarende andre saker i etaten.

– Det er helt grunnleggende for tilliten til politiet at vi ikke selv begår kriminalitet. Vi har få saker med ansatte som begår straffbare handlinger. Tiden får vise hva det er av straffbare forhold i denne saken. Jeg vet ikke omfanget, men det er klart at en siktelse mot en av våre medarbeidere er svært alvorlig. Det preger oss om dagen, innrømmer han.

Selv om han ikke kjenner til andre korrupsjonstilfeller, mener Humlegård at det er viktig ikke å være for naiv.

– Beskyldninger om korrupsjon og straffbare forhold er svært alvorlig og noe vi må ta på høyeste alvor. Man skal alltid ha et våkent blikk i politiet for mulige straffbare forhold begått av egne tjenestemenn. Omfanget av disse sakene blir avgjørende for hvordan vi skal håndtere det og hvor overrasket man blir og hva vi må gjøre i fortsettelsen.

– Svært alvorlig siktelse

Flere politifolk NRK har tatt kontakt med svarer svært forsiktig og unnvikende på våre henvendelser. Det er tydelig at saken har preget de ansatte i etaten. Dette gjelder både sivilt ansatte og personer i tjeneste.

– Saken har preget mange av våre medarbeidere, det er en svært alvorlig siktelse som tas på største alvor. Nå er vi avventende til resultatet av Spesialenheten sin etterforskning. Det er viktig at vi kommer raskt til bunns i dette så vi vet hva vi har å forholde oss til, sier Humlegård, vel vitende om at etterforskningen vil ta lang tid.

Så langt er det ikke kommet noen bekymringsmeldinger til Politidirektoratet, men han innrømmer at det er mange som er bekymret i etaten.

– Vi vet mange kollegaer er bekymret i lys av denne saken. Den betyr mye for politiets omdømme og tillit. Derfor er det viktig at Spesialenheten går grundig og godt inn i denne saken og bringer fakta frem. Det har jeg tillit til at de gjør.

Informerte polititopper

Saken gikk raskt helt til topps i politihierarkiet. I begynnelsen av februar skal politimester i Oslo Hans Sverre Sjøvold, riksadvokat Tor-Aksel Busch og Humlegård ha blitt informert om anklagene mot Jensen.

Det var Asker og Bærum politidistrikt som selv gikk til Spesialenheten med opplysningene.

– Jeg ble orientert etter at lokalt politi valgte å varsle om saken. Jeg tok det til etterretning og kjenner bare til hovedinnholdet i siktelsen, sier han.

AKTUELT NÅ