– Trenger å bygge et nytt Fredrikstad hvert år

Det bygges alt for få boliger her i landet for å hindre at boligprisene løper løpsk, mener landets største arbeidsgiverorganisasjon. – Risikoen for en boligboble øker hvis ikke boligbyggingen skyter fart, sier NHO-sjef Kristin Skogen Lund.

Kristin Skogen Lund, administrerende direktør i NHO

NHO-sjef Kristin Skogen Lund advarer mot kraftig stigende boligpriser som følge av manglende boligbygging.

Foto: Johan B. Sættem

Tall fra Boligprodusentenes Forening som ble lagt frem tirsdag, viser at det bygges alt for få boliger i pressområdene rundt de store byene.

Bare i Oslo, Akershus, Østfold og Buskerud, bygges det 8.000 færre boliger hvert år enn det analysebyrået Prognosesenteret har regnet seg frem til som nødvendig, for å holde tritt med tilflytting og befolkningsvekst.

– Trenger 700.000 nybygde boliger

Nå slår NHO-sjef Kristin Skogen Lund alarm om det hun mener kan føre til kraftig boligprisvekst og sier at risikoen for en boligboble øker.

– Vi trenger 700.000 boliger frem mot 2040. Da må vi bygge ut boliger tilsvarende Fredrikstads størrelse hvert eneste år. Det er fordi vi har en kraftig befolkningsvekst i Norge og en urbanisering ved at stadig flere vil bo i byområdene, sier Skogen Lund til NRK.

– Men hva skjer da, hvis man ikke bygger tilstrekkelig med nye boliger?

– For det første får man en veldig økning i boligprisen på de boligene som

Per Jæger

Administrerende direktør Per Jæger i Boligprodusentene sier at Rogaland er det eneste området i landet hvor det bygges vesentlig flere boliger enn det som er anslått som fremtidig behov.

Foto: Johnny Syversen

allerede er, fordi det er for få av dem. Vi vil også se at bosettingen vil spre seg utover. Da får du lange transportavstander som ikke er bra for køståing eller klima, sier Skogen Lund.

– Styrer vi nå mot en boligboble?

– Hvis det bygges alt for få boliger og prisene heves alt for høyt opp, øker man i hvert fall risikoen for det, sier Skogen Lund.

– Må se boligbygging og arealplanlegging under ett

Nå etterlyser NHO-sjefen at planlegging av boligbygging og areal i større grad gjøres sammen med utbygging av kritisk infrastruktur som tog og veier.

Arbeidsgiverorganisasjonen vil ha regjeringen til å jobbe hardere med forenklingstiltak for å få fart på boligbyggingen.

– Man må planlegge smart når man bygger ut kollektivtransport. Det må settes av områder til skoler og boliger slik at man kan bo nære transportmulighetene. Man må også gjøre det enklere å bygge boliger, med færre krav, sier Kristin Skogen Lund.

– Betyr at de som skal inn på boligmarkedet vil slite

Administrerende direktør Per Jæger i Boligprodusentenes Forening sier til NRK at salget av nye boliger i november var bra, men at igangsettingen av nye boliger fortsatt er svakt.

– Det bygges alt for få nye boliger. Med den sterke befolkningsveksten vi har hatt, trenger vi kanskje hatt 37.000 boliger, mens vi styrer mot 25.000 nybygde boliger i år, sier Jæger til NRK.

– Men hva er problemet med at det bygges for lite boliger? Hva skjer med prisene da?

– Boligprisene går opp. Alle de som eier en bolig vil jo bli lykkelige, fordi de blir rikere. Men alle de som skal inn på boligmarkedet vil slite, fordi man får en veldig høy prisvekst, sier Jæger.

Han mener hovedproblemet er at det reguleres for få områder om til boligtomter.

– Og så må vi få dette med infrastrukturen på plass, slik at vi får folk transportert ut og inn av Oslo på en ordentlig måte, sier han.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger