Hopp til innhold

– Færre jihadister fra Norge og Europa reiser til Syria

Færre jihadister fra Norge og Europa reiser til Syria for å delta i borgerkrigen der nå enn i fjor høst, sier terrorforsker Thomas Hegghammer. Krig mellom ulike jihadistgrupper kan være en del av forklaringen.

ISIL

JIHADISTER: Medlemmer av den ytterliggående islamistiske organisasjonen ISIL, som er i konflikt med en annen jihadistgruppering i Syria. En norsk islamist ble arrestert på Gardermoen i februar, mistenkt for å ha deltatt i aksjoner sammen med denne gruppen.

Foto: STRINGER/IRAQ / Reuters

– Mitt inntrykk er at strømmen av fremmedkrigere har avtatt litt, sier Hegghammer til NRK.

Forsker Thomas Hegghammer

INTERN STRID: – Det har blitt en mer uklar situasjon i Syria, med jihadistgrupper som kjemper mot hverandre, forklarer terrorforsker Thomas Hegghammer.

Foto: Aas, Erlend, Erlend Aas / SCANPIX
Martin Bernsen, seniorrådgiver i kommunikasjonsavdelingen til PST

KOMMER HJEM: – Vi har sett den siste tiden at flere har kommet tilbake til Norge, sier informasjonssjef Martin Bernsen i PST om norske Syria-krigere.

Egzon Avdyli

DREPT: Denne uken ble det kjent at norsk-albanske Egzon Avdyli er den siste i rekken av nordmenn som har blitt drept i Syria.

Foto: NRK

Hegghammer leder terrorforskningen ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI). Han viser til at det i fjor høst var svært mange jihadister som reiste fra Europa til Syria, men at det i dag altså virker å være litt færre.

Ingen andre konflikter i Midtøsten har tiltrukket seg så mange fremmedkrigere som borgerkrigen i Syria. Rundt 2000 jihadister har reist fra Europa til landet.

Flere tilbake

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) har tidligere sagt at 40–50 norske statsborgere er i Syria for å delta i borgerkrigen.

– Det tallet vi har sagt, 40–50 norske statsborgere, står seg fremdeles, sier informasjonssjef Martin Bernsen i PST til NRK.

– Men vi har sett den siste tiden at flere har kommet tilbake til Norge, legger han til.

Intern strid

Mange europeiske jihadister kriger med Al Qaida-tilknyttede Al-Nusrafrontenog ISIL, Den islamske stat for Irak og Levanten. Disse to gruppene er nå i konflikt med hverandre, og Hegghammer tror dette er en av årsakene til færre jihadister reiser til Syria.

– Det har blitt en mer uklar situasjon i Syria, med jihadistgrupper som kjemper mot hverandre, forklarer Hegghammer.

Han peker også på en annen årsak til at strømmen av fremmedkrigere har avtatt.

– Islamistmiljøet i Europa har en viss størrelse, men nå er potensialet som var der hentet ut. En begynner å nærme seg periferien av miljøet, hvor det er vanskeligere å rekruttere nye folk, sier Hegghammer til NRK.

Mindre attraktivt

Denne uken ble det kjent at norsk-albanske Egzon Avdyli er den siste i rekken av nordmenn som har blitt drept i Syria. På nettet blir den tidligere talspersonen for Profetens Ummah hyllet som en martyr. Hans død kan komme til å bli brukt til å rekruttere, men ekspertene er i tvil om hvor stor effekten vil være.

Tidligere i år ble en norsk 22-årig islamist innlagt på sykehus i Norge og fikk behandling for skuddskader, etter returen. Han er siktet for terror og drap i Syria.

Mannen skal siden september i fjor ha kjempet med ISIL. Organisasjonen etablerte seg i Syria først i april i fjor og har vært beryktet for å være veldig brutale. ISIL har også vært linket til Al Qaida, men tidligere denne måneden frasa Al Qaida seg alt ansvar for ISIL.

Hegghammer understreker at det fortsatt er en del europeere som reiser til Syria, selv om trafikken kan ha gått noe ned også fra Norge.

Etter det NRK erfarer, er det mindre attraktivt blant personer i det norske jihadistmiljøet å reise til Syria per nå. Konflikten mellom islamister oppgis som grunnen til at færre reiser til det borgerkrigsherjede landet.

(Saken fortsetter under bildet)

Al Qaidas leder Ayman al-Zawahiri.

VIL ROE NED: Fredag ble det kjent at Al Qaidas leder, Ayman al-Zawahiri, ber terrororganisasjonens syriske fløy i Al-Nusrafronten om å slutte å kjempe mot andre jihadister.

Foto: AFP

Ber om fred

Fredag ble det kjent at Al Qaidas leder, Ayman al-Zawahiri, ber terrororganisasjonens syriske fløy i Al-Nusrafronten om å slutte å kjempe mot andre jihadister.

– Alle frontens soldater må umiddelbart slutte å kjempe mot andre jihadistgrupper, sier Zawahiri i et lydopptak til frontens leder Abu Mohammed al-Jolani, som ble lagt ut på nettet fredag.

I stedet oppfordrer Zwahiri frontlederen til å vie seg til kamp mot islams fiender, spesielt medlemmer av Baath-partiet, sjiamuslimer og deres allierte.

Baath-partiet er partiet til Syrias president Bashar al-Assad. Al Qaida er på sin side en ytterliggående sunniorganisasjon som regner sjiamuslimer, inklusive de mange frivillige fra Irak og Libanon som kjemper på Assads side i borgerkrigen, som kjettere.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger