Hopp til innhold

Dette er de norske Syria-jihadistene

– Jeg er så redd for at han skal dø. Jeg sier til meg selv at han kanskje aldri kommer hjem, sier moren til en av nordmennene som har knyttet seg til ekstremistiske grupper i Syria. NRK har kartlagt bakgrunnen til mange av dem.

Laster innhold, vennligst vent..

Rundt 40 personer har reist fra Norge til krigen i Syria, ifølge Politiets sikkerhetstjeneste (PST), men antallet er trolig høyere.

NRK har kartlagt bakgrunnen til 22 av dem.

For mange av deres nærmeste, har det kommet som lyn fra klar himmel.

Det har vært ungdommer med vanlige interesser, som musikk, fotball og venner, som har reist til borgerkrigen i Syria. Den stille og rolige gutten har plutselig endret seg raskt og blitt ekstremt opptatt av religion.

Noen har vært aktive i den radikale islamistgruppen Profetens Ummah før de reiste.

NRK har vært i kontakt med flere av de norske Syria-jihadistenes nærmeste.

Mor: – Jeg er så redd

En nordmann som har konvertert til islam, reiste til Syria for et halvt år siden. Til foreldrene sine sa han at han skulle gå på skole i Saudi-Arabia. De ante uro da han sendte dem en sms med beskjed om at de ikke kom til å få tak i ham på en måned.

Via mobiloperatøren fant foreldrene ut at sønnen deres aldri hadde vært i Saudi-Arabia.

Få dager senere fikk de denne sms-en fra sønnen: «Jeg gjør veldedig arbeid i Syria med en liten gruppe. Området er trygt. Jeg har det veldig bra.»

Han ville imidlertid ikke si hvor i Syria han var, eller hvem han var sammen med, men sa at han hørte bomber.

– Vi fikk sjokk og ble veldig fortvilet. Jeg tenker på ham hver dag, det går veldig hardt inn på meg, sier moren til NRK.

Nå er det gått rundt en måned siden familien hørte fra ham. Da skrev han at han ikke skulle hjem ennå.

Hver gang moren forsøker å få tak i sønnen sin nå, kommer hun bare til telefonsvareren hans. For hver gang stiger fortvilelsen.

– Jeg er så redd for at han skal dø. Jeg sier til meg selv at han kanskje aldri kommer hjem.

Bestevenn: – Frykter jeg aldri får se ham igjen

En ung mann forteller til NRK at han fikk sjokk da bestekameraten nylig reiste til Syria.

– Jeg trodde først ikke på det. Han er en smart gutt og et godt menneske, men har alltid vært veldig søkende. Kanskje han har prøvd å finne et sted der han passer inn, sier kameraten.

Han synes det er vanskelig å forstå hvorfor kameraten er blitt jihadist – hellig kriger – i Syria. For kort tid siden var han i kontakt med ham via Facebook.

– Han sa at jeg måtte lære meg mye før jeg kan forstå. Han vil at jeg skal forstå at han er i en vanskelig situasjon som muslim, og at jihad er hans plikt, forteller mannen til NRK.

– Hva gjør han i Syria?

– Han sier at han beskytter kvinner og barn og hjelper sine brødre.

De to kameratene vokste opp sammen på Vestlandet. De trente sammen, gikk i samme klasse og overnattet hos hverandre. De var som bestekamerater flest.

– Jeg synes det er helt tragisk at han har reist til Syria for å delta i hellig krig, det er veldig trist. Det er som å miste en kompis, selv om han ikke er død. Jeg er redd jeg aldri får se ham igjen, sier den unge mannen.

Ba ham komme hjem – noen dager senere fikk de dødsbudskapet

Et annet sted i Norge er en familie i dyp sorg. En av nordmennene som har reist til Syria, ble drept der.

Familien ba ham komme hjem, men han ville ikke. Han sa han ikke kunne se på at barn sultet og kvinner ble voldtatt, og at han måtte hjelpe med mat og ved.

Han ville ikke fortelle hvor i Syria han var, eller hvem han var sammen med.

Noen dager senere fikk familien en telefon med beskjed om at han var død.

Han er én av fire personer med norsk tilknytning som har mistet livet i Syria:

  • En 32 år gammel norsk-algerier ble drept nord i Syria i juni 2013. Han skal ha blitt truffet av en rakett.
  • En 23 år gammel norsk-algerier ble drept i Syria 2012. Reisen hans til Syria kom overraskende på familie og venner.
  • En tunisisk mann som hadde tilknytning til Norge ble drept i kamper i Syria høsten 2012.
  • En mann av ukjent opprinnelse, men med tilknytning til Norge, ble drept omtrent samtidig som tunisieren. De to ble begravd samtidig.

Minst 40 har deltatt i hellig krig

Borgerkrigen i Syria startet som et folkelig opprør mot president Bashar al-Assad, men har utviklet seg til en svært voldelig og blodig krig.

Den har tiltrukket seg krigere fra hele verden. Nøyaktig hvor mange norske borgere som har reist for å delta i hellig krig i Syria, er vanskelig å fastslå. PST har oversikt over nærmere 40 personer som har knyttet seg til ekstreme islamistiske grupper i Syria, men antallet er trolig høyere.

NRK har denne uken fortalt at rundt ti nordmenn som har konvertert til islam, er blant dem som har reist til Syria for å krige.

Forsker ved Forsvarets forskningsinstitutt, Petter Nesser, sier Syria-konflikten er viktig for ekstremistmiljøet.

– Det har vokst frem et tydeligere ekstremistmiljø i Norge over tid. Dette miljøet mobiliserer rundt Syria-konflikten, som er en av de viktigste sakene for militante islamister, sier Nesser.

Mens mange av de norske krigerne er i Syria fremdeles, har andre kommet tilbake til Norge. Etter det NRK kjenner til, er det et tosifret antall personer som har kommet tilbake. Flere av dem har nå vanlige jobber.

NRK vet at norske myndigheter har vært i kontakt med noen av disse personene, men de kan lett falle under radaren. Både PST og Etterretningstjenesten er bekymret for at krigere som kommer tilbake fra Syria, kan utgjøre en trussel.

AKTUELT NÅ