NRK Meny
Normal

– Soldatene blir stadig mer hatefulle

– Det soldatene har opplevd det siste halve året har gjort dem stadig mer hatefulle, sier sosiolog og kommunikasjonsrådgiver Tom Christian Blix.

Tom Christian Blix i Afghanistan.

Tom Christian Blix i Afghanistan.

Foto: Privat

For tre år siden var han kaptein i Afghanistan. Han er ikke overrasket over uttalelsene norske soldater har gitt til magasinet ALFA.

Der sier de blant annet dette: «Fem av oss har tatt talibanliv. Man blir sykt gira rett før man trekker av. Man har lyst til å skyte hele tiden om man har fått verifisert våpen og vet at fienden er et legitimt mål».

«Å drepe er bedre enn sex», er en annen uttalelse.

Advarte for tre år siden

– Jeg advarte mot dette da jeg kom hjem fra Afghanistan for tre år siden. I en rapport påpekte jeg at soldatene i løpet av fem måneder går fra å være sterke idealister til å bli hatefulle mennesker, sier Blix i dag.

Den gangen mente han at de norske militæroperasjonene i Afghanistan var mislykkede.

– Jeg er skuffet og lei meg over at Forsvaret ikke gjør mer for å tegne andre mentale kart i hodet på soldatene. I veldig pressede situasjoner utvikler de grusomhet. Forsvaret kunne gjort mye mer for å hjelpe soldatene å bearbeide det de opplever, sier Blix.

Det siste halve året har vært langt råere enn da jeg var i Afghanistan. Det gir status å være litt røff i kanten og skitten i tøyet. Under sterkt press utvikler soldatene sterkt hat og unyanserte fiendebilder.

Tom Christian Blix

– Umoden kompanisjef

Til ALFA har kompanisjef, major Kristian Simonsen sagt:

«Jeg reflekterer ikke noe videre over det å ha tatt livet fra noen. De har selv valgt å komme på slagmarken med den intensjonen å drepe oss, så da er vi vel like gode. Vi er to parter i en krig», sier Simonsen blant annet.

Jon G. Reichelt sjef Forsvarets psykologi avd.

Jon G. Reichelt er sjef for Forsvarets psykologi-avdeling.

Foto: Sandblad, Mattis / VG

– Jeg hadde ventet meg mer refleksjon av en kompanisjef, men soldatene har nok mest ønsket å sjokkere, sier psykiater og leder for Forsvarets psykologiavdeling, Jon G. Reichelt.

– Jeg tror soldatene vil skremme oss til å høre etter. De ønsker forståelse og anerkjennelse. De mangler ord for å beskrive virkeligheten i Afghanistan, tror Reichelt.

Soldatene må jo forholde seg til disse uttalelsene når de kommer hjem?

– De har nok ikke tenkt over hvordan dette virker for folk som befinner seg langt unna den afghanske virkeligheten.

Jeg tror de har undervurdert hvordan uttalelsene vil virke for venner, familie, foreldre og kjærester hjemme i Norge.

Psykiater Jon Reichelt, Forsvaret

Tar sterk avstand

Både forsvarsminister Grete Faremo (Ap) og forsvarssjef Harald Sunde tar avstand både fra soldatenes uttalelser og det kompanisjef Kristian Simonsen har sagt om soldatenes handlinger i Afghanistan.

Jon Reichelt er enig i kritikken av offiseren.

– Jeg er overrasket over at en kompanisjef er så umoden. Kanskje han har behov for å fremstå som en tøffing i dette mannfolkbladet, men jeg skjønner ikke at han har det behovet, sier han.

– I bur med en tiger

Reichelt sammenligner soldatlivet i Afghanistan med å «være i bur med en tiger».

– Soldatene mener, med rette, at ingen hjemme forstår hva de går igjennom. Det er som å være i bur med en tiger. Du er kontinuerlig i fare og må passe på hele tiden. Det er ekstremt sterkt følelsesmessig, sier Reichelt.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger